Wasmiddel zorgt er namelijk voor dat vlekken uit je kleding verdwijnen en nare luchtjes weggaan. Dus zolang jij geen kledingstukken hebt waarbij dit echt nodig is, dan kun je zeker een keertje een wasje draaien zonder wasmiddel toe te voegen. Sterker nog: het kan zelfs goed voor je wasmachine zijn.
Een van de manieren om je kleren te wassen op de camping is het uitspoelen van je kleren onder de douche. Volgens Schoonmaakexpert Zamarra Kok is shampoo een prima vervanger voor je wasmiddel. Twee vliegen in een klap dus, jij én je kleren schoon.
Wasmiddel kan duur zijn, vooral als je een groot gezin hebt en regelmatig de was moet doen. Je kunt je kleding ook erg goed met vloeibaar afwasmiddel wassen om geld te besparen. Afwasmiddel kan goedkoper zijn dan wasmiddel en je kunt je kleding er net zo goed mee schoon krijgen.
Sommige dingen, wat dacht je van make-up, kunnen soms lelijke vlekken op kleding veroorzaken. Shampoo kan gelukkig een uitweg bieden. Breng er wat van op de vlek aan vóór je het kledingstuk in de wasmachine doet, ét voilà, de vlek zal na het wassen verdwenen zijn.
Fout 2: wasverzachter versus wasmiddel. Is een wasverzachter hetzelfde als een wasmiddel? Absoluut niet.
Wasverzachter verzacht de stoffen van jouw kleding. Een voordeel daarvan is dat wasverzachter ook de statische elektriciteit van je kleding verminderd! Dus doe wasverzachter bij je was of spray een beetje over je kleding en je zult een stuk minder last hebben van statische kleding.
Ik gebruikte Dreft om dit weer weg te krijgen. Kleding wassen: Net zoals mijn groene zeep artikel kun je met Dreft ook wassen. Je kunt er een handwas mee doen, vlekken uit kleding halen, maar ook een paar drupjes in de wasmachine gooien.
Een warm sopje met en beetje gel kan weer zorgen voor een fris stel ondergoed of een paar shirtjes. Door douchegel met een luchtje te gebruiken zal de kleding na het drogen nog lekker blijven ruiken.
'Was je shirt zoals je normaal zou doen, maar doe nu ook een vaatwastablet in de wasmachine. Gewoon, rechtstreeks in de trommel. Niet alleen die gele okselvlekken zullen verdwijnen, ook andere lichte vlekken zullen verminderen.
Zweetlucht in kleding. Witte, naar zweet stinkende kleren kun je rustig een nachtje in een sodabadje weken. Gekleurde kleding niet langer dan een uur. Erna in de wasmachine wassen.
Gebruik liever geen handzeep
Toch is dit geen goed alternatief voor een schone vaat. In handzeep zitten ingrediënten, bijvoorbeeld antibacteriële stoffen, die beter niet in aanraking komen met eten en die we ook niet binnen moeten krijgen.
U denkt misschien: "een beetje Dreft of ander afwasmiddel kan ook vast wel in de vaatwasser". Het resultaat is enorm veel schuim en bent echt nog een hele tijd bezig om al het schuim weer uit uw vaatwasser te krijgen. Gebruik dus altijd vaatwasmiddel voor uw vaatwasser.
Maak een emmertje warm water met een scheutje allesreiniger of een eetlepel schoonmaaksoda. Met een microvezeldoek ga je de rubbers, de binnen- en buitenkant van de wasmachinedeur schoonmaken. Haal het zeepbakje uit de wasmachine en was deze af met een spons en afwasmiddel.
Braaksel op je lievelingsshirt, in het bedje van je kind kan erg vervelend zijn. Om het te verwijderen, haal je eerst het overtollige braaksel weg met bijvoorbeeld een stoffer en blik. Behandel het item dan voor met een wasmiddel speciaal voor vlekken. Was hem daarna op z'n heetst in de wasmachine.
Temperatuur. Het getal dat in 't icoon staat, geeft de aanbevolen watertemperatuur aan. Handdoeken, vaatdoeken en beddengoed kun je het beste wassen op 60 graden bijvoorbeeld, terwijl de meeste kleding op 30 of 40 graden gewassen wordt. Op een zo laag mogelijke temperatuur wassen is beter voor het milieu!
Zeep gebruiken het om ons te reinigen. Het desinfecteert en dat is nodig om slechte bacteriën niet de kans te geven zich te ontwikkelen. Maar wie last heeft van een droge en trekkerige huid, moet voorzichtiger zijn met zeepproducten. Zeep kan de huid namelijk ook uitdrogen.
Een traditioneel stuk zeep wast niet alleen al het vuil van je lijf, maar ook de natuurlijke beschermlaag van de huid, wat het immuunsysteem verzwakt. “Als je dagelijks doucht, wordt de huid fragieler waardoor je vatbaarder bent voor schimmelinfecties. Daarnaast droogt de huid ook uit.
Douchegels zijn een stuk makkelijker in gebruik dan zeep, maar zorgen wel eerder voor een droge huid. Veel gels bevatten namelijk agressieve en synthetische stoffen als sodium laureth of lauryl sulphate (SLS of SLES) die de zuurgraad van de huid kunnen aantasten en voor uitdroging en gevoeligheid zorgen.
Afwasmiddel is een enorm sterke ontvetter en zuigt alle olie op uit je haar. Wees er dus voorzichtig mee en doe dit bijvoorbeeld één keer in de maand als het goed voor je werkt.
Je kunt de azijn (een scheutje is voldoende) in hetzelfde vakje schenken als dat je normaal met de wasverzachter doet. Dit zorgt voor minder kalkaanslag en dus gaat je machine veel langer mee! Doordat azijn een natuurproduct is, is het ook nog eens minder schadelijk voor het milieu.
Voeg azijn toe aan je waslade, je was wordt zachter; Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
3. kan ik de geraspte zeep rechtstreeks in de wasmachine doen zonder er wasmiddel van te maken? Neen, de zeepvlokken maken teveel schuim en kunnen je wasmachine binnenin verstoppen. Je maakt dus beter wasmiddel van de zeepvlokken met water.
Zelf wasmiddel maken is erg goedkoop
Al met al kost 2,5 liter zelfgemaakt wasmiddel je ongeveer 20 cent (exclusief water). Als je dit vergelijkt met de gemiddelde wasmiddelen in de supermarkt, bespaar je hiermee heel veel geld en zijn de producten nog eens een stuk beter voor het milieu.
Epsom zout (bitterzout) als wasverzachter
Neem 300 gram epsomzout met 30-35 druppels etherische olie naar keuze. Meng dit goed door elkaar en bewaar in een afsluitbare pot. Per wasbeurt voeg je ook 2 eetlepels geurend epsomzout toe en je was wordt zacht en krijgt een fijne subtiele geur.