Artikel 7:641 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat dat de vergoeding voor niet genoten vakantiedagen 'gelijk moet zijn aan het bedrag van het laatstverdiende loon over de periode overeenkomstig de nog openstaande vakantie. ' Eenvoudiger gezegd: één vakantiedag is één dag loon waard.
Zorg dat de afspraken goed vastgelegd worden in de verlofregistratie. Wat kost een extra vakantiedag ? Het uitgangspunt voor het bijkopen van vakantie is het salaris wat op dat moment geldend is. Dat wil zeggen, het salaris inclusief vakantiegeld, dertiende maand en andere vaste emolumenten.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
Vakantiegeld of uitbetaalde vakantiedagen worden in principe niet zwaarder belast. Het lijkt wel zo, maar de belastingkorting die je op je gewone, maandelijkse salaris krijgt, krijg je niet op vakantiegeld en uitbetaalde vakantiedagen.
Is er een financieel verschil tussen het aankopen van extra vakantiedagen of het opnemen van onbetaald verlof? Antwoord: Financieel zou er geen verschil hoeven te zijn. Of u nu dagen aankoopt of uw salaris wordt verlaagd vanwege onbetaald verlof zou hetzelfde effect moeten geven.
Je werknemer heeft tijdens de verlofperiode geen recht op salaris. Bij gedeeltelijk verlof betaal je hem natuurlijk wel loon voor de uren die hij werkt. Wijs hem erop dat een lager of geen loon gevolgen kan hebben voor de hoogte van een mogelijke huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of studiefinanciering.
Als werkgever mag je alleen de dagen boven de wettelijk vastgestelde twintig vakantiedagen per jaar (de bovenwettelijke vakantiedagen) afkopen. Je medewerker krijgt dan geld in ruil voor de opgespaarde vakantiedagen.
Vakantiedagen uitbetalen: in de wet is geregeld dat de uitbetaling voor niet genoten vakantiedagen (of vakantie uren) gelijk moet zijn aan het bedrag van het laatstverdiende loon over de periode overeenkomstig de nog openstaande vakantie (artikel 7:641 BW). Anders gezegd: één vakantiedag is één dag loon waard.
Heel belangrijk: over uitbetaalde vakantiedagen betaal je meer belasting dan over je reguliere salaris. De belastingdienst hanteert dan het hogere 'bijzonder' tarief, net als bij vakantiegeld, een dertiende maand en bonussen.
Bovenwettelijke vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, mag u door uw werkgever laten afkopen. U en uw werkgever kunnen elkaar hier niet toe verplichten. Wettelijke vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, mag u niet laten uitbetalen. Alleen aan het eind van uw contract is dit wel toegestaan.
Opnemen van vakantie- en verlofrechten: altijd in uren
Een werknemer met een voltijd dienstverband werkt gemiddeld 36 uur per week. Bij een gelijk over de week verdeelde vijfdaagse werkweek heeft één werk/vakantiedag derhalve een waarde 7,2 uur.
In dat kader krijgen oudere personeelsleden zogenaamde rimpeldagen, extra vakantiedagen. Ben je vijfenvijftigplusser, dan heb je zo jaarlijks recht op 36 'rimpeldagen'. Dat komt neer op drie extra vrije dagen per maand.
Hoogte vakantiegeld
Uw vakantiegeld wordt berekend over het loon dat u heeft verdiend in het afgelopen jaar (bijvoorbeeld van mei tot mei). Andere betalingen, zoals winstuitkering en eindejaarsuitkering, tellen niet mee voor de berekening van uw vakantiegeld. Als u ziek bent, loopt de opbouw van uw vakantiegeld door.
Percentage Koopdagen
Het kopen van een extra dag kost de werknemer 0,4% van zijn bruto vast overeengekomen jaarloon of bruto jaarsalaris bij een vijfdaagse werkweek van gemiddeld 40 uur. Bij twee koopdagen is het percentage dus 0,8%. Bij 3 koopdagen 1,2%, et cetera.
Als werkgever kan je een regeling invoeren waarbij werknemers die tijdelijk meer vrije tijd of inkomen nodig hebben, verlofuren kunnen kopen of verkopen. Je bent daar als werkgever niet toe verplicht en mag zelf kiezen of kopen en/of verkopen van vakantiedagen binnen je bedrijf is toegestaan.
Is onbetaald verlof een recht? Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen.
Hoeveel belasting jij moet betalen over je vakantiegeld hangt af van de hoogte van je inkomen. Het vakantiegeld is een extraatje, bovenop je salaris. Dat betekent dat dit bedrag in de hoogste voor jou geldende belastingschijf valt.
Hoef je geen opzegtermijn uit te doen, dan moet je werkgever je een ontslagvergoeding uitbetalen. Die krijg je dan uitbetaald samen met het vakantiegeld, je eindejaarspremie en eventuele extralegale voordelen die je normaal gezien tijdens de opzegperiode zou ontvangen.
Betaal ik meer belasting over overuren? Nee, u betaalt niet meer belasting over overuren dan over uw normale werkuren. Uw belasting hangt af van uw totale inkomen. Doordat u meer uren werkt, verdient u meer salaris.
Je kunt werknemers de mogelijkheid bieden om ieder jaar een maximumaantal vakantiedagen te kopen. Hiervoor moeten ze een schriftelijk verzoek indienen, dat je alleen kunt inwilligen wanneer het verlofsaldo in het betreffende jaar niet toereikend is én wanneer het bedrijfsbelang niet in het geding komt.
Wettelijke vakantiedagen
Iedereen die werkt heeft recht op vakantiedagen. Om precies te zijn heb je, qua vakantiedagen, per jaar recht op vier keer het aantal uur dat je per week werkt. Dus als je 20 uur per week werkt, krijg je 80 vakantie-uren.
Vakantiegeld ontslag of uitdiensttreding
Een medewerker die je ontslaat of die zelf opstapt, heeft recht op vertrekvakantiegeld ten bedrage van 15,34 % van het verdiende brutoloon: 7,67 % enkel vertrekvakantiegeld plus 7,67 % dubbel vertrekvakantiegeld.
Als u onbetaald verlof opneemt, daalt uw inkomen. Dit kan gevolgen hebben voor uw toeslagen en uitkeringen. En mogelijk ook voor uw pensioen en vakantiedagen.
Vraag bij je werkgever of je pensioenfonds na wat de gevolgen van onbetaald verlof zijn voor je pensioenopbouw en de premies die je betaalt. Tijdens onbetaald verlof bouw je geen vakantiedagen op. Er geldt één uitzondering: als je het onbetaald verlof gebruikt voor langdurend zorgverlof, bouw je wel vakantiedagen op.