In principe is honingdauw niet schadelijk voor een plant, maar het heeft wel negatieve effecten. Zo belemmert het de fotosynthese, wat kan zorgen voor groeiremming. Maar het grootste probleem met honingdauw is dat het een goede voedingsbodem vormt voor schimmels, met name de schimmel roetdauw.
Vaak is het honingdauw, een plakkerig goedje afkomstig van blad- en schildluizen in de bomen. Meestal is honingdauw eenvoudig te verwijderen met lauwwarm water, een milieuvriendelijke autoshampoo, een microfiber doekje of een oude theedoek.
We hebben meestal last van honingdauw van half mei tot en met eind september. Het verschijnsel is nogal weersafhankelijk. Vooral bij hoge temperaturen is de voortplantingssnelheid van de bladluizen enorm en de overlast daarmee in de regel groot. Veel mensen denken dat honingdauw alleen voorkomt in lindebomen.
De honingdauw verschimmeld en is te herkennen als een zwarte roetachtige laag op de bladeren. Dit staat bekend als roetdauwschimmel. In Nederland zie je roetdauw vaak op lindenbomen, klimop en in fruitbomen.
Honingdauw is een heldere nectar-achtige vloeistof die wordt afgegeven door veel soorten blad- en schildluizen, witte vliegen en de schimmel moederkoorn. Deze zuigen plantensappen op maar verbruiken niet alle suikers waarna deze in vloeibare vorm worden afgegeven.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel.
Spuit de planten in met een mengsel van half water en half spiritus en de bladluis zal snel zijn verdwenen. Een beproeft recept is 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus met een liter water mengen. Een aftreksel van tabak in water is ook een goed middel.
Bestrijding van dopluis
Zo kan je ze bestrijden met spiritus, groene zeep, knoflook, koude koffie en ga zo nog maar even door. De makkelijkste manier is om de plant zo'n 15 minuten onder water te zetten. Zo kan je de gehele plaag in een keer verwijderen. Bekijk wel of jouw plant hier tegen kan!
Het verplaatst zich door met mensen of huisdieren mee te liften, of via andere planten. Ook kan een plant die op de tocht staat geïnfecteerd worden met dopluis.
Honingdauw-, bladluizen-, blad- of luizenhoning is de honing die door de bijen wordt gewonnen van de kleverige uitscheidingsproducten van bladluizen, lachniden, lecaniën e.d.
Bladluis: de kleine grote vijand
De bladluis is al irritant genoeg als hij heeft besloten in je mooie groene tuin te gaan wonen, maar hij is ook de veroorzaker van een hoop plak op je autolak. De bladluis is eigenlijk een heel klein gierig beestje die niet van ophouden weet.
In die boom zitten luizen en die vreten een beetje blad. Dat kan die boom goed hebben. Maar de luis eet altijd net iets meer dan hij nodig heeft en laat dan een druppeltje vocht vallen uit zijn achterwerk. En dat is dat kleverige spul.
De plakkerige bladeren worden veroorzaakt door de honingdauw die wordt afgescheiden door de luizen, iets waar mieren toevallig dol op zijn. Dat is dus nog iets waaraan u bladluis kunt herkennen: de overmatige aanwezigheid van mieren. Een effect van bladluis is dat de plant zwak is en dat het stopt met groeien.
Brandstof. Brandstoffen, zoals benzine, motorolie, remvloeistof en diesel, kunnen schade aan de lak veroorzaken. Wanneer de lak van uw auto in aanraking komt met brandstoffen, dan kan de lak los gaan laten. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat u een beetje brandstof op de lak van uw auto morst.
Boomhars is erg plakkerig en afkomstig van verschillende soorten bomen. Denk aan dennen, esdoorn of naaldbomen. Veel autoliefhebbers weten als geen ander dat hars schadelijk kan zijn voor het lakwerk van de auto.
Minder overlast geven de opgaand groeiende sierperen (Pyrus), de grootbladige Catalpa of Cercidiphyllum met zijn mooie ronde kroon.
Dopluis produceert honingdauw, dit is een teveel aan suikers die zijn opgenomen van de plant. Honingdauw fungeert als voedingsbodem voor roetdauwschimmel. Schadelijk voor mensen? Dopluis is niet schadelijk voor mensen.
In de meeste gevallen hebben alleen de mannelijke schildluizen vleugels om zich van plant naar plant te verplaatsen. Vrouwelijke schildluizen zijn echter permanent aan de plant vastgehecht, vaak aan jonge scheuten of onder de bladeren, waar ze ook hun eieren leggen.
Sommige van deze schildluizen hebben een glad schild, die meestal zwart, bruin of beige gekleurd is, terwijl andere schildluizen een pluizig wit schild hebben. Naast dat de schilden van de verschillende schildluizen van kleur en structuur kunnen verschillen, komen schildluizen ook in verschillende grote voor.
Zorg er daarom voor dat je planten nét vorstvrij staan in de winter. Luis kan namelijk niet tegen kou.
Wolluis kun je bestrijden met alledaagse middelen zoals spiritus, azijn, afwasmiddel zoals Dreft en zelfs gewoon met water. Ook heel effectief: biologische insectenspray en neemolie. Natuurlijk zijn er ook chemische middelen beschikbaar om wolluis te bestrijden, maar we raden dit sterk af.
Wolluis herken je herken je aan z'n wolletje: een suikerspinachtige kleverige substantie waar 'ie zichzelf en de eitjes in beschermt. Net als bladluis prikt wolluis een gaatje in de plant om het sap uit te zuigen, waardoor de plant verzwakt raakt.
Driehoek Zeep is ook beter bekend als groene zeep. Dat komt door de kleur die Driehoek zeep oorspronkelijk had, maar het had net zo goed kunnen zijn vanwege het duurzame karakter van Driehoek....
De gemakkelijkste en wellicht ook beste manier om van bladluis af te komen is door gebruik te maken van water met azijn met groene zeep. Je neemt een emmertje water en voegt (niet teveel) azijn toe.
Witte azijn tegen luizen
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.