U bent gearriveerd in Suriname, veel tijd om te relaxen is er niet want de nodige formaliteiten moeten zo snel mogelijk worden afgehandeld. De eerste stap is het verlengen van het Visum, daarna volgt de tweede stap het aanvragen van een tijdelijke verblijfsvergunning.
U legt een verklaring af dat u Nederlander wilt worden. U verliest de Surinaamse nationaliteit. U moet ten minste een jaar in Nederland (of in een van de andere delen van het Koninkrijk) wonen. U bent in het bezit van een verblijfsvergunning met een niet-tijdelijk doel (zoals gezinshereniging).
Kosten. Er vanuit gaan dat u geen eigen huis in Suriname heeft en dat u een particuliere ziekte kostenverzekering moet afsluiten, dan zal een budget van rond de 1000 euro toereikend kunnen zijn. Voor de Surinamer een hoop geld, het gemiddelde salaris ligt een stuk lager.
Vrijwel iedereen beheerst het Nederlands. In de steden spreekt een groot deel van de bevolking Sranan Tongo (Surinaams). Daarnaast heb je ook het Sarnami (hindoestaans), Javaans, Chinees. In de binnenlanden is Nederlands minder gangbaar daar hoor je verschillende Marron-talen.
De Hindostanen vormen de grootste groep, met 151 duizend. Ze wonen vooral in Den Haag, Rotterdam, Zoetermeer en Almere. Daarna volgen de Creolen, met 132 duizend.
Jaren geleden was het hier geweldig om te wonen. De sfeer relaxed, de prijzen goed, kinderen waren opgevoed en gemanierd, kortom: een klein paradijs op aarde. Mijn man verdient alleen in lokaal geld, maar ook dat ging goed. We hadden geen luxe maar voor ons was het goed zo.
De Surinaamse bevolking bestaat uit veel verschillende bevolkingsgroepen. De oorspronkelijke bewoners zijn de indianen. Vandaag de dag leven er ook Creolen, Javanen, Hindoestanen, Chinezen, Europeanen en Moslims. Het bijzondere aan dit land is dat de culturen harmonieus naast elkaar leven.
Suriname heeft een BNP van 2404 miljoen dollar.
Waarom producten in Suriname steeds duurder worden
"Het begint allemaal bij de importeurs", vertelt voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname. "Die moeten Amerikaanse dollars kopen om aan de producent te betalen." Eén Amerikaanse dollar kost nu 13 Surinaamse dollar.
Een persoon met een geldig PSA document:
Andere reisdocumenten waaronder het paspoort blijven vereist; Mag 6 maanden aaneensluitend in Suriname verblijven. Het verblijf kan met maximaal 6 maanden worden verlengd.
De Hoge Raad heeft op 26 juni aan een Surinaamse Nederlander zowel de Surinaamse als de Nederlandse nationaliteit toegekend. Die uitspraak heeft invloed op duizenden anderen die gebruik willen maken van deze dubbele nationaliteit.
AOW meenemen naar buitenland
Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kunt u per land nagaan wat er met uw AOW gebeurt als u emigreert. Als er geen verdrag is met het land waar u naartoe gaat verhuizen, dan kunt u alleen de AOW voor gehuwden blijven ontvangen. Dit geldt ook als u alleenstaand bent.
Suriname is in principe een veilig land. Raadpleeg voordat je naar Suriname gaat wel altijd het actuele reisadvies.
Surinaamse vrouwen zoeken een man die het economisch goed heeft en kan voorzien in hun onderhoud. Ze blijven vasthouden aan de traditionele genderideologie waarbij de man de kostwinner is.
In Suriname wordt het elke dag om 06.30 licht en om 19.00 is het donker.
Suriname: Nederlanders hebben geen visum meer nodig, wel e-toeristenkaart. Vanaf 1 juli 2022 hoeven Nederlanders geen visum meer te hebben voor het reizen naar Suriname. Wel moeten Nederlanders voor vertrek naar Suriname een e-toeristenkaart kopen.
Vliegtickets naar Suriname vanaf EUR 793*
De eerste Surinamers die hier gebruik van maakten, kwamen naar Nederland om te studeren of te werken. In 1975 werd Suriname onafhankelijk van Nederland. De inwoners van Suriname konden nog tot 1980 gebruik maken van het recht om naar Nederland te emigreren. Dit deden ongeveer 300.000 Surinamers.
Ongeveer een vijfde van de Surinaamse bevolking (410 000 inwoners) is islamiet.
Suriname, officieel de Republiek Suriname, is een republiek aan de noordkust van Zuid-Amerika met als hoofdstad Paramaribo. Het land was van 1667 tot 1954 een kolonie van Nederland en daarna een land binnen het Koninkrijksverband.