Er wordt wel warm gegeten maar kleinere porties. Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
De belangrijkste maaltijd van de dag is voor de Fransen de lunch.Die start om 12.00 uur, en kan rustig tot 14.00 uur duren. De maaltijd heeft een koud voorgerecht, een warm hoofdgerecht, eventueel een kaasplateau en daarna een zoet nagerecht. De maaltijd sluiten de Fransen af met sterke koffie.
Le déjeuner (de lunch)
Meestal wordt de lunch tussen twaalf en twee gegeten. Wat de Fransen bij hun lunch eten is bijvoorbeeld een quiche, of een Croque monsieur (soort tosti).
De meeste mensen komen rond 20:00. Na 21:00 ben je te laat en kun je niet meer bestellen. In steden is men vaak wat langer open. De meeste restaurants zijn een dag in de week gesloten.
Behalve de trein en je hotel is uit eten gaan in Parijs waarschijnlijk je grootste uitgave. Wie elke maaltijd buiten de deur eet is per dag al gauw 50 euro kwijt. En dat tikt aan. Maar je kunt voor veel minder geld en zonder honger Parijs ook ontdekken.
Uit eten gaan in een restaurant in Frankrijk is gemiddeld goedkoper dan in Nederland. Voor € 15 per persoon kun je kwalitatief goed eten. Als we ervan uitgaan dat jullie 8 dagen lang iedere keer in de avond gaan eten in een restaurant, komen de kosten uit op: 8 x € 30 = € 240.
Houd in Europa 5 tot 10 procent aan
In Europese vakantielanden als Frankrijk, Griekenland, Spanje en Turkije kun je ook een fooi tussen de 5 en 10 procent aanhouden.
Het korte antwoord hierop is Ja. In principe is het water wat in Frankrijk uit de kraan komt veilig genoeg om te drinken. Er zijn zelfs speciale watertaps in sommige Franse steden te vinden.
In Frankrijk kunt u met uw pinpas met Maestro-logo bij pinautomaten geld pinnen en zelfs in winkels betalen.
De Fransman neemt ruim de tijd om tussen 12.00 uur en 14.00 uur te gaan zitten en uitgebreid te eten, zelfs op werkdagen. Daarbij is het ook een sociaal gebeuren: de Fransen houden ervan vooral op zondag urenlang te tafelen met vrienden of familie. Al dat lekkers wordt traditioneel "weggespoeld" met een goed glas wijn!
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
Het ontbijt van de Fransen is vaak spaarzaam en sober. De gemiddelde Fransman neemt bij het ontbijt bestaat meestal een grote beker koffie (vaak met veel melk, Café au Lait) en een stuk stokbrood.
Alle restaurants en cafés rekenen standaard 15% fooi, dit is al verwerkt in de rekening (mocht je betalen met een credit card, dan staat dit niet expliciet op je bon). Daarbij verwachten ze veelal nog een toevoeging van 5 tot 10% extra fooi. Taxichauffeurs en gidsen waarderen een kleine fooi altijd.
Frankrijk is over het algemeen geen duur vakantieland, maar uit eten gaan of ergens iets drinken is vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Ook prijzen in de supermarkt zijn redelijk vergelijkbaar. In de grote steden en toeristische gebieden liggen de prijzen natuurlijk wel een stuk hoger.
Fransen eten croissants van buiten naar binnen. Fransen eten de croissants volgens Roturier van buiten naar binnen: "Ze eten eerst aan beide kanten de voetjes, dan de bovenkant, de pet, en daarna de romp." Die drie onderdelen zijn volgens de bakker een heel belangrijke indicatie voor een goede croissant.
Is Parijs 's avonds veilig? Zeker. Ga 's avonds niet rondlopen in de wijken die wij benoemen onder het kopje 'welke wijken vermijden'. Maar als je naar de toeristische wijken gaat (de arrondissementen die we bovenin dit artikel benoemen) is Parijs 's avonds heel erg veilig.
6. Water bij de maaltijd: zo krijg je kraanwater. Wil je liever niet betalen voor een fles water (”plate ou gazeuse?”) bij het eten, gebruik dan het codewoordje 'une carafe' d'eau.
Een creditcard is belangrijk voor alle gevallen waarin een pinpas niet voldoende is in Frankrijk. Dat is met name in situaties waarin je borg moet betalen. Zoals bij het huren van een auto, huurmateriaal (zeilboten, kano's) en zelfs bij leenfietsen zoals die in Parijs.
Frankrijk: vragen kost niks
Le carafe d'eau kost niks en als de bediening vergeet om hem op tafel te zetten kun je er met een gerust hart om vragen want het verschijnt echt niet op de rekening. Maar let wel even op als je in een van de toeristische hotspots gaat zitten.
Pastis is een typisch Frans drankje dat zijn oorsprong vindt in Marseille en vooral in Zuid-Frankrijk populair is. Het is een aperitief drankje met anijssmaak. Het wordt geserveerd met een kankoud water. Het water giet je bij de pastis waardoor een troebel drankje ontstaat.
In sommige landen kun je beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kun je je geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waarderen het namelijk niet als je wat extra's geeft en kunnen dit zelfs als beledigend opvatten.
Wat meer te besteden? Dan kun je rekenen op €485 per persoon voor een weekend Parijs. Alles bij elkaar opgeteld besteed je aan eten, bezienswaardigheden en de metro zo'n €132,50 per dag. Voor 2 nachten Parijs betaal je per persoon gemiddeld €150.
Parijs is zo overweldigend en er is zoveel te beleven, daarom is het gevaar groot dat je van de ene naar de andere bezienswaardigheid holt zonder Parijs echt te ervaren. Boek daarom zeker minimum 3 nachten zodat je ten minste 4 volledige dagen hebt om de lichtstad ten volle op te nemen.
Parijs is in de basis geen goedkope stad. Qua kosten behoort Parijs zelfs tot de duurste steden van Europa. Vrij prijzig is het om op het terras een drankje te doen, om uit te eten en om te overnachten. Hotelkamers die redelijk gunstig gelegen zijn, kunnen erg duur zijn.