Meestal geneest een sinusitis binnen de drie weken. Bij een op de tien personen zijn er nog klachten na drie weken. Indien de sinusitis langer dan drie maanden duurt, is er sprake van chronische sinusitis. Waarom de ontsteking soms overgaat in een chronische sinusitis is niet geweten.
Acute rhinosinusitis geneest vaak spontaan. Soms kunnen ontstekingwerende middelen die het slijmvlies ontzwellen, en/of pijnstillers nodig zijn. Na 3 dagen moet u duidelijk een verbetering merken, en na 10 dagen is de sinusitis normaal helemaal genezen.
Gebruik een luchtbevochtiger of bevochtig de sinussen met een fysiologische zoutoplossing om het gebied schoon te maken. Het inademen van stoom kan ook helpen. Ook het aanbrengen van een warm, nat washandje op het gebied van de sinussen kan de drainage bevorderen en de druk verlichten.
In de meeste gevallen is een bijholteontsteking een ongevaarlijke aandoening. Soms kan de ontsteking echter gevaarlijk zijn, omdat de bijholtes dicht bij de hersenen liggen. Wanneer bacteriën of virussen de hersenen binnendringen, kunnen ernstige aandoeningen ontstaan, zoals een hersenvliesontsteking.
Symptomen. Verstopte bijholtes, een loopneus en druk of pijn aan het gezicht of hoofdpijn kunnen op een verkoudheid wijzen. Als het snot echter geel of vlekkerig is, heeft u mogelijk een bijholteontsteking. Door chronische bijholteontstekingen kan uw levenskwaliteit afnemen en kunt u zich constant moe voelen.
In de meeste gevallen gaat sinusitis vanzelf over, het gaat initieel over een simpele neusverkoudheid. Pijnstillers en middelen tegen neusverstopping kunnen de symptomen verlichten. Stoom inhaleren kan helpen de neus vrij te maken. Als deze klachten meer dan 10 dagen duren, spreken we pas van een echte acute sinusitis.
Vermijd zoveel mogelijk niet natuurlijke voedingselementen zoals transvetten in koekjes, frituurvet, margarine, kunstmatige suikervervangers en suiker in het algemeen. Suiker blijkt de reactietijd van de weerstand van het lichaam te kunnen halveren, waardoor bacteriën en virussen minder effectief worden bestreden.
Een barstende hoofdpijn die uitstraalt naar de ogen of de tanden? Veel kans dat u met sinusitis opgescheept zit. De voortdurende afwisseling van warm, koud, droog en nat weer leent zich perfect tot aanvallen op uw sinussen.
Meestal geneest een sinusitis binnen de drie weken. Bij een op de tien personen zijn er nog klachten na drie weken. Indien de sinusitis langer dan drie maanden duurt, is er sprake van chronische sinusitis. Waarom de ontsteking soms overgaat in een chronische sinusitis is niet geweten.
Sinushoofdpijn ontstaat wanneer de sinusgangen achter uw ogen, neus, wangen en voorhoofd verstopt zijn. Deze hoofdpijn kan gevoeld worden aan één of beide zijden van het hoofd. De pijn of druk wordt niet alleen in je hoofd gevoeld, maar overal in het gebied van de sinussen.
Koortswerende middelen en pijnstillers (paracetamol, niet-steroïdale ontstekingsremmers of aspirine) kunnen worden voorgeschreven om bepaalde symptomen van sinusitis te verhelpen (koorts, pijn in het gezicht …).
De stoom maakt vastzittend slijm vloeibaarder en zachter, waardoor het gemakkelijker uit je holtes komt. Stomen op de ouderwetse manier doe je als volgt: ga aan tafel zitten en vul een kom met kokend water. Ga met je gezicht boven de kom hangen en drapeer een handdoek over je hoofd zodat je de stoomruimte afsluit.
Advies. Een acute rinosinusitis geneest vrijwel altijd vanzelf. Pijnstillers (paracetamol), stomen en de nasale toediening van een zoutoplossing of een decongestivum kunnen verlichting van de klachten geven. Antibiotica zijn doorgaans niet nodig.
De bijholten zitten links en rechts van uw neus in het bot van uw bovenkaak en voorhoofd. U heeft een bijholteontsteking wanneer u bij verkoudheid (loopneus of verstopte neus) extra klachten heeft, zoals pijn in uw gezicht of minder ruiken. Kauwen of bukken kan de pijn opwekken of verergeren.
Neusdruppels met zout water kunnen je klachten van een verkoudheid verminderen, waardoor je bijholten weer open gaan. Je kan de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas met water. Je kan deze zoutoplossing zo vaak je wilt in je neusgaten druppelen.
De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
Een behandeling op basis van xylometazoline vermindert de zwelling van je neusslijmvlies onmiddellijk. Dit is het verlossende gevoel dat je waarneemt na 1 of 2 keer spuiten in elk neusgat met een decongestivum of een ontzwellende neusspray.
Er ontstaat een slijmophoping in de bijholten, die een goede voedingsbodem vormt voor allerhande bacteriën. Als deze bacteriën zich kunnen ontwikkelen, vullen de sinussen zich met etterig snot en ontsteken ze. Dan is er sprake van een bijholteontsteking, beter bekend als sinusitis.
Als een bijholteontsteking langer dan een week duurt, wordt deze waarschijnlijk veroorzaakt door een bacterie. In dat geval kan uw arts antibiotica voorschrijven. De meeste acute bijholteontstekingen gaan over na een antibioticakuur. Chronische bijholteontstekingen kunnen ook met medicatie behandeld worden.
Is sinusitis besmettelijk? Nee, sinusitis zelf is niet besmettelijk,deze klachten kan je dus niet overdragen op iemand anders. De verkoudheid die meestal samengaat met een sinusitis, is natuurlijk wel besmettelijk.
In eerste instantie zal getracht worden om de zwelling in de neus tegen te gaan waardoor de verstopte holten zich weer kunnen ledigen. Dit effect kan verkregen worden door het gebruik van neusdruppels welke xylometazoline bevatten.
In zeldzame gevallen kan het langdurig gebruik van deze tabletten leiden tot een stoornis ter hoogte van de nieren, de lever of het bloed. In bepaalde gevallen werd er ook waargenomen dat sinutab slapeloosheid kan veroorzaken. Kinderen kunnen bijwerkingen als hallucinaties, prikkelbaarheid of agressie vertonen.
Sinusitis is een ontsteking van het slijmvlies in de bijholtes. Een sinusitis begint meestal met een gewone verkoudheid: Het slijmvlies in je neus zwelt op en produceert veel snot. Daardoor kan de opening tussen je sinussen (bijholtes) en je neus-keelholte 'dichtslibben'.
Een korte behandeling met enkel orale corticosteroïden bij chronische sinusitis kan mogelijk verbetering brengen, met aanvaardbare nevenwerkingen, maar de voordelen zijn waarschijnlijk niet blijvend. Hierdoor is er nog nood aan een aanvullende en blijvende behandeling met corticosteroïden-neussprays.