Oedeem is een vochtophoping in een bepaald lichaamsdeel. Meestal gebeurt dit in de voeten, enkels of knie.Het kan echter ook voorkomen in de buik of de longen Normaal gesproken wordt overtollig vocht uit de lichaamsdelen afgevoerd via de aderen.
Plots optreden van vochtophoping in beide benen
een plotse verslechtering van hartfalen waardoor het bloed minder goed doorheen het lichaam gepompt wordt. Dit vraagt een onmiddellijke behandeling. De vochtophoping kan immers uitbreiden tot in de longen, met een snel toenemende kortademigheid tot gevolg.
Oedeem kan vele oorzaken hebben. Als de aderen in de benen het bloed niet goed afvoeren naar het hart, kan zich vocht ophopen in de voeten, de enkels en de onderbenen. Ook een verminderde pompfunctie van het hart (hartfalen) of lever- en nieraandoeningen kunnen oedeem veroorzaken.
Er kunnen verschillende pathologische huidproblemen ontstaan als vochtophoping niet behandeld wordt, zoals jeuk, littekens, pigmentafwijkingen, schilfering, huidverruwing en fibrose. Specifiek bij lymfoedeem kunnen ook de volgende huidproblemen optreden: papillomatosis, verrucosus, elefantiasis, lymffistels.
Masseren van het oedeem zorgt voor een verbeterde lymfatische afvloed en daardoor vermindering van het oedeem.
Er zijn namelijk theesoorten die bekend staan om hun vochtafdrijvend werking. De meest bekende is brandnetelthee. Deze thee zit namelijk vol vitamine C, flavonoïden, foliumzuur, magnesium, ijzer en kiezelzuur. Allemaal stofjes met een vochtafdrijvende werking.
Van sommige soorten thee, zoals paardenbloem, paardenstaart, brandnetel en peterselie, is bekend dat ze het lichaam overtollige vloeistoffen verwijderen door te plassen, vergelijkbaar met de werking van diuretica of waterpillen.
Tip 2: Blijf veel bewegen
Door veel te blijven bewegen stimuleert u de bloedsomloop en houdt u minder vocht vast. Dit kunt u doen door regelmatig te gaan wandelen, maar ook binnen in huis kunt u meer bewegen door middel van een fietstrainer.
Bepaalde voedingsmiddelen hebben van nature een vochtafdrijvend effect. Ideaal dus als je vocht vasthoudt. Zet kruiden op het menu zoals bleekselderij, mierikswortel en peterselie. En maak thee op basis van guldenroede, rozenbottels, berkenblad of jeneverbes.
Voeding bij oedeem
Eet minder zout. Zo houd je minder vocht vast en daalt de bloeddruk. Zorg ook voor voldoende beweging . Dit stimuleert de doorbloeding en de spierfunctie in de benen.
Wanneer een persoon met oedeem overlijdt, blijft het extra vocht aanwezig in het lichaam. Deze vochtophoping zorgt tijdens de opbaring vaak voor problemen. Doordat de huid na overlijden poreus wordt, krijgt het vocht een weg naar buiten. Dit gebeurt vooral in de armen, benen en rug.
Waar tot dusver het lymfestelsel zijn werk precies nog aan kon, wordt het nu opeens te veel: het evenwicht tussen lymfeaanbod en –afvloed is verstoord. Na enige tijd kàn het lymfoedeem overgaan, helaas kan het ook blijvend van aard zijn en is de patiënt lymfoedeempatiënt geworden.
Zout. Vaak wordt geadviseerd om minder zout te nuttigen, omdat het lichaam dan extra vocht verliest. Bij lymfoedeem ligt echter het probleem in het afvoeren van vocht, niet in het het vasthouden daarvan.
Nee, je lichaam verliest niet meer vocht als je koffie drinkt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Je droogt dus niet uit van koffie.
Deze vochtophoping in de buik wordt ook wel ascites genoemd. Het vocht zakt vervolgens meestal naar beneden waardoor je ook last krijgt van dikke voeten en benen. Het vocht in de buikholte kan op de verschillende organen gaan drukken. Hierdoor kunnen klachten ontstaan.
Kamillethee bevochtigd
Heb je meer vocht nodig bij bijvoorbeeld uitdrogingsverschijnselen? Drink dan deze thee.
Bleekselderij, komkommer, venkel, artisjok, andijvie, gedroogde abrikozen zijn allemaal groente die een licht vochtafdrijvende werking hebben. Ze zijn allemaal rijk aan kalium en dat is een belangrijk mineraal onder meer voor een goede bloeddruk en vochthuishouding.
Je nieren verwijderen afvalstoffen. Ze zorgen voor genoeg vocht en zout in je lichaam. Regelen je bloeddruk en maken hormonen aan die zorgen voor voldoende rode bloedcellen. Ze houden je lichaam gezond.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Het lymfoedeem kan bijvoorbeeld in je benen, voet of arm zitten, maar bijvoorbeeld ook in je buik. De aandoening lymfoedeem is een ongewenste ophoping van lymfevocht. Lymfevocht ontstaat als een deel van je bloed (het bloedserum) buiten je kleine bloedvaten stroomt en in je weefsels komt.
Lymfoedeem ontstaat door een gedaalde transportcapaciteit van het lymfestelsel, al dan niet in combinatie met een toename van de belasting op het lymfestelsel, bijvoorbeeld door hoge bloeddruk of infectie. Ook de opname of de afvoer van vocht in het lymfevatenstelsel kan verminderd zijn, net als de aanmaak.
Lymfoedeem is een opeenhoping van lymfe vocht in uw arm, been, bekken, romp, hals of gezicht. Het ontstaat als de lymfevaten dit vocht niet goed kunnen afvoeren. Dit kan tijdelijk of voor altijd zijn. Lymfoedeem kan snel na de behandeling ontstaan, maar ook jaren daarna.