In Nederland kennen wij taco's als harde schelpen met een heerlijke vulling. Maar de traditionele Mexicaanse taco's zijn tortilla's van maïsdeeg. En waar wij de taco (of tortilla, snap je 'm nog?) vullen met gehakt, eten Mexicanen 'm het liefst met biefstuk, kalkoen of aardappelen.
Een taco is gemaakt van een tortilla(wrap). In Nederland eten we vaak knapperige taco's waar de tortilla eerst gebakken of gefrituurd is. In Mexico eten ze vooral taco's met een zachte tortilla.
Het traditioneel Mexicaans eten bestaat o.a. uit: tortillas, tacos, chilipepers, vers fruit, chocolade, jumiles (kevers) en chapulines (sprinkhanen). Bekende Mexicaanse dranken zijn o.a.: Tequila, Tia Maria, Kahlua, Pina colada, Mezcal en de biermerken Corona en So.
Mexicaanse gerechten
Het basisingrediënt van de meeste gerechten is maïs. De maïs wordt in verschillende vormen verwerkt en geserveerd. Verder gebruikt men in de gerechten vooral bonen, pepers, tomaten, rijst en avocado's. Bekende Mexicaanse gerechten zijn tortilla's, nacho's en salsa's.
Een ontbijt waar je wel tot 14.00 uur op kan teren, want de meeste Mexicanen lunchen pas rond dat tijdstip. Tot el desayuno fuerte behoren altijd eieren. En die eieren kan je op verschillende manieren eten. Er zitten bij deze eieren naar smaak altijd gebakken bonen en tortilla's (van maïs of van bloem).
Schenk bijvoorbeeld een pinot grigio in voor een feestelijke avond. Rode wijnen: smaken goed bij elke soort enchilada. Kies wel voor soepele, fruitige, rode wijnen om de uitgesproken smaak van chilipeper een beetje te blussen. Merlot uit Chili is een top keuze (om in Zuid-Amerikaanse sferen te blijven).
De flesjes met lokale variaties op tabasco, die op elke tafel staan, kunnen daar alsnog voor zorgen. Wees wel voorzichtig met habanero, een hete chilipeper. Populaire gerechten, die je ook zeker tijdens je Mexico rondreis niet kunt overslaan, zijn tortillas en tacos, gevuld met vlees, kip, kaas, bonen en groenten.
1. taco's. Laten we beginnen met het meest klassieke en beroemde gerecht uit de Mexicaanse keuken. Taco's komen in alle soorten en maten en worden per regio weer anders klaargemaakt.
Taco's: hoe bewaren, invriezen en opwarmen? Taco's gemaakt van een zachte tortilla kun je ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren, in een goed afgesloten bak. De tortilla wordt wel slapper door het vocht in de vulling, dus bewaar de tortilla en de vulling liefst apart, ook in de vriezer.
Dit zijn eigenlijk geroosterde of gefrituurde tortilla's. Hier in de supermarkt noemen ze dit tacoschelpen.
1 schelp (11 g) bevat 48 calorieën.
De oorsprong van de taco is niet precies bekend. Volgens de Real Academia Española, uitgever van Diccionario de la Lengua Española is het een typisch Mexicaanse gerecht van een maïstortilla gevouwen rond voedsel. Deze betekenis van het Spaanse woord “taco” is een Mexicaanse innovatie.
De Tex Mex keuken is ontstaan door de mix van twee continenten. Mexico grenst aan het Amerikaanse Texas en door de immigratie troffen de verschillende culturen elkaar. Zo vermengden de Texaanse en Mexicaanse keuken zich. De Mexicaanse keuken bestond uit een menu van onder andere maïs, tomaten, avocado en bonen.
De burrito bestaat uit een tarwebloemtortilla die gevuld kan zijn met van alles. Het enige 'verplichte' onderdeel zijn eigenlijk bonen. Een burrito zonder bonen is geen burrito maar… nou ja, een wrap. Naast bonen zit er eigenlijk standaard gehakt of kip in en meestal ook kaas.
Bij een gemiddeld restaurant betaal je voor een burrito of een bord fajitas ongeveer €5. Bij een goedkope lokale taco-tent kosten kleine taco's rond de €1. Ga je uiteten bij een wat duurder restaurant dat hoog scoort op Tripadvisor dan betaal je voor een hoofdgerecht tussen de €10 en €15.
Een tortilla is een platte broodvariant op basis van maïs. Deze worden taco's genoemd wanneer ze gebakken en gevouwen zijn en opgevuld met verschillende ingrediënten. Wanneer ze opgerold en gevuld worden, zijn het burrito's. Gevuld met kaas noemen ze dan weer quesadilla's.
Niet alleen voor ons is het kraanwater in Mexico niet veilig drinkbaar; dit geldt net zo goed voor de lokale bevolking. Om deze reden zijn punten waar je drinkwater kunt tappen dan ook heel vanzelfsprekend. In nagenoeg alle accommodaties in Mexico vind je wel een centraal punt waar een grote plastic fles met tap staat.
Je koopt er allerlei pepers, saffraan, truffels en veel meer. Een van de grootste markten van de stad op het gebied van kruidenierswaren, fruit, bloemen, groente, vlees, vis en nog veel meer is Central de Abasto de la Ciudad de México (CEDA), te vinden in Iztapalapa in het zuidoostelijk deel van de stad.
Michelada. Een Michelada is een Mexicaans drankje gemaakt met bier, limoensap, verschillende sausjes (veelal met chili), clamato-sap (tomatensap met sap van schelpdier) en chilipepers. Een vreemde combinatie zo op het eerste oog en de meeste zullen hier een vies gezicht bij trekken.
Als je Tex-Mex voedsel of een Amerikaanse versie van een Mexicaanse klassieker serveert, hoef je je niet te beperken tot bier of margaritas. In plaats daarvan kan je kiezen voor een Zinfandel of een Sauvignon Blanc. De sleutel is om rijke, kaasachtige sauzen te snijden met heldere, lichtere wijnen.
Ga je liever voor een typisch Spaanse tortilla met aardappelen, kies dan voor een rode wijn die goed matcht met de aardse aroma's van aardappelen. Denk aan een Rioja Crianza, zoals de Raiza Rioja Crianza Vincente Gandia.
Je kan natuurlijk een wat vollere witte wijn bij burrito's serveren, maar wat ook erg lekker is, is onze pinot noir. Een wijn met veel fruit, zuren en de nodige tannines.