Het recht op adv-dagen of atv-dagen is niet in de wet geregeld. Dat betekent dat je er alleen recht op hebt als er afspraken staan in je cao of bedrijfsregeling. Je bouwt ze op door elke week een vast aantal uren meer te werken dan in je contract staat.
Bij Arbeidstijdverkorting (atv) of Arbeidsduurverkorting (adv) werk je iedere week meer uren dan in je contract staat. Volgens je contract werk je bijvoorbeeld 38 uur per week, maar in werkelijkheid werk je 40 uur per week. Je bouwt dan 2 adv-uren per week op.
Een werkgever heeft in beginsel twee weken de tijd om op een vakantieaanvraag te beslissen. Doet de werkgever dit niet? Dan wordt ervan uitgegaan dat de aanvraag is goedgekeurd. Voor werkgevers is het dus van belang spoedig en bij voorkeur schriftelijk op een dergelijke aanvraag te reageren.
De waarde van een roostervrije dag is 0,45% van het loon. Dit percentage is als volgt berekend: er zijn 260 werkbare dagen in een jaar.
Zo vraag je vakantie aan
Als je op vakantie wilt, dan moet je dit schriftelijk aanvragen bij je werkgever. Je laat weten wanneer en hoe lang je op vakantie wilt. Je werkgever heeft 2 weken de tijd om je aanvraag goed te keuren.
Wanneer je werkgever geen (gewichtige) reden heeft om het verlof af te keuren maar toch laat weten dat het verlof niet is goedgekeurd, is het verstandig om met uw werkgever in gesprek te gaan. Goed werkgeverschap én goed werknemerschap zijn nodig voor het behouden van een goede arbeidsrelatie.
Verlof van school door bijzondere omstandigheden
Een huwelijk van bloed- of aanverwanten t/m de derde graad. Ernstige ziekte van bloed- of aanverwanten t/m de derde graad. Overlijden van bloed- of aanverwanten t/m de vierde graad. Viering van een ambts- of huwelijksjubileum van ouders/verzorgers of grootouders.
Het recht op adv-dagen of atv-dagen is niet in de wet geregeld. Dat betekent dat je er alleen recht op hebt als er afspraken staan in je cao of bedrijfsregeling. Je bouwt ze op door elke week een vast aantal uren meer te werken dan in je contract staat.
Ziek op een ADV-dag? Is een werknemer ziek op een ingeroosterde ADV-dag, dan vervalt deze. Hetzelfde geldt als een werknemer bijvoorbeeld in het weekend ziek zou worden. Deze dag wordt ook niet later nog gecompenseerd.
Volgens de instructies van de RVA moet een werknemer gedurende het jaar en uiterlijk in december alle wettelijke vakantiedagen opnemen waarop hij recht heeft. Doet hij dat niet, dan kunnen er voor het saldo van die verlofdagen geen uitkeringen als tijdelijk werkloze worden toegekend.
U vraagt het verlof schriftelijk aan bij uw werkgever en minstens 2 weken voordat het verlof ingaat. Het verlof duurt maximaal 6 keer uw wekelijkse werkuren en u moet het opnemen binnen een jaar na de 1e dag van het verlof.
Wees beleefd en vraag het netjes in plaats van enkel te zeggen dat je verlof neemt. Wees specifiek. Benoem de datum of datums die je vrij wilt nemen in zowel het onderwerp als de tekst van je e-mail. Geef details.
Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten. Terugkomend op de in de titel gestelde vraag: Het is toegestaan om in een vakantieregeling te bepalen dat een werknemer maximaal 3 weken (15 dagen bij een fulltime baan) vakantie opneemt (in een bepaalde periode).
Het grootste verschil met vakantiedagen is dat adv- en atv-dagen niet wettelijk zijn vastgelegd. Vakantiedagen zijn dat wel. Iedereen krijgt dus vakantiedagen, maar niet iedereen heeft recht op adv-dagen of atv-dagen. In je cao of bedrijfsreglement kun je vinden wat voor jou geldt.
Verjaringstermijn adv-dagen
Werknemers mogen hun wettelijke vakantiedagen nog tot een half jaar na het jaar van opbouw opnemen (tool). Voor bovenwettelijke vakantiedagen geldt zelfs een verjaringstermijn van vijf jaar. Op adv-dagen zijn deze wettelijke vervaltermijn en verjaringstermijn niet van toepassing.
Moet de werkgever opgenomen vrije uren eerst van het ADV-tegoed afboeken voordat het vakantietegoed wordt aangesproken? Inderdaad, oordeelt de kantonrechter.
Er is een verschil tussen arbeidsduurverkorting (adv-dagen) en arbeidstijdverkorting (atv-dagen). Dat verschil zit in de manier waarop je de vrije uren kunt opnemen. Als dit adv-dagen zijn wordt de werkweek ingekort. Wanneer dit atv-dagen zijn, plan jij of de werkgever deze dagen in.
Ja, ook als je ziek bent - waarbij je werkgever je loon doorbetaalt - mag je op vakantie gaan. Je vakantieperiode stem je net zoals niet zieke medewerkers af met je werkgever. Zo nodig kan de (bedrijfs)arts een uitspraak doen of hij medische bezwaren heeft tegen je voorgenomen vakantie.
ADV of ATV dagen mogen uitbetaald worden gedurende het dienstverband, tenzij de cao anders bepaalt. Dit verschilt echter per cao of bedrijfsreglement. Wanneer er geen afspraken gemaakt zijn over het uitbetalen van openstaande ADV of ATV dagen dan is de werkgever niet verplicht om openstaande uren uit te betalen.
Werknemers met een 40-urige werkweek hebben op grond van de cao recht op 20,9 ADV-dagen.
We geven je een voorbeeld: stel je arbeidscontract gaat uit van 38 uur per week. Als je in werkelijkheid 40 uur per week werkt, kun je 2 ADV-uren per week opbouwen. Dit betekent dat je na een maand 8 ADV-uren hebt opgebouwd en de werkweek ingekort kan worden, uiteraard altijd in overleg met de werkgever.
Als er sprake is van 13 dagen ADV, dan worden er in principe 13 dagen minder gewerkt en zou de werknemer op jaarbasis dus geen 24 vakantiedagen kunnen sparen, maar 13/260e minder. Hij komt dan uit op 23,5 dag.
Gewichtige omstandigheden zijn situaties die buiten de wil of de invloed van de ouder(s)/ verzorger(s) en/of het kind liggen. Bijvoorbeeld, ernstige ziekte of overlijden van ouders, een huwelijk of een jubileum. In deze situaties kan verlof aangevraagd worden.
Toestemming aanvragen bij directeur van de school
De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar. Langer op vakantie gaan buiten de schoolvakanties mag niet van de wet. De directeur beslist of uw kind buiten schoolvakanties op vakantie mag.
Verlof bij overlijden familielid
Als een direct familielid overlijdt, heeft u recht op calamiteitenverlof. Dit verlof is om meteen de nodige zaken te regelen. Het calamiteitenverlof kan overgaan in bijzonder verlof.