U kunt de gemeente alleen schriftelijk aansprakelijk stellen. Dat kan per brief of met het formulier aansprakelijkstelling. Uw brief moet een duidelijke omschrijving bevatten van wat de schade is, wanneer deze is ontstaan en de reden waarom u van mening bent dat de schade vergoed moet worden door de gemeente.
Wegbeheerders en wegen
Een wegbeheerder is verantwoordelijk voor de kwaliteit en het onderhoud van de wegen. Nederland kent de volgende wegbeheerders: Rijkswaterstaat (RWS) voor de rijkswegen. De provincies voor de provinciale wegen.
De gemeente moet de stoep goed onderhouden
In veel gevallen is de gemeente eigenaar van de stoep. De gemeente moet daarom zorgen dat de stoep goed wordt onderhouden. Er kan niet van de gemeente verwacht worden dat zij iedere oneffenheid direct herstelt.
In de wet is geregeld dat gemeenten en andere wegbeheerders, zoals provincies en waterschappen, een grote verantwoordelijkheid dragen voor de staat van hun wegen en fietspaden.
Wie is aansprakelijk voor mijn verkeersongeluk? De persoon die het ongeluk veroorzaakt, moet de schade betalen. Hebben meer mensen schuld aan het ongeluk, dan betalen zij elk een deel van de schade. Voor fietsers, voetgangers en kinderen gelden bijzondere regels.
Ook als de zwakke verkeersdeelnemer moet uitwijken omdat het motorvoertuig een onverwachte beweging maakt of er onverwacht een deur wordt opengedaan, is de bestuurder van het motorvoertuig aansprakelijk. Alleen als de automobilist juridisch geen enkel verwijt kan worden gemaakt, kan hij een beroep doen op overmacht.
Omdat deze verplichting lastig te handhaven was, is deze verplichting bij veel gemeenten afgeschaft. Over het algemeen geldt dat het schoonmaken van de stoep een eigen verantwoordelijkheid is van de eigenaar of (ver)huurder van een perceel.
De stoep is eigendom van de gemeente en die heeft een inspanningsverplichting voor het vrij maken van wegen en paden. Elke gemeente heeft een zorgplicht en daarom een zogeheten 'gladheidsbestrijdingsplan'.
Basis niveau. In het Bouwbesluit is vastgesteld dat het hoogteverschil tussen het aansluitende terrein en een toegang van het gebouw niet groter mag zijn dan 0,02 m.
Gemeente voert landelijk en eigen beleid uit
Bijvoorbeeld het bouwen van een theater, het aanleggen van een fietspad of het bouwen van woningen. Het maken van die keuzes is de belangrijkste taak van het gemeentebestuur. Daarnaast voert de gemeente ook veel landelijke wetten uit. Dit heet medebewind.
De weguitrusting bestaat uit voorwerpen die op, naast of boven de verkeersbaan zijn aangebracht en die dienen ter inrichting van de verkeersbaan voor het verkeersgebruik (zoals vangrails en lichtmasten) of anderszins ten dienste van het verkeer staan (zoals verkeersborden en verkeerslichten).
Openbare wegen zijn wegen die iedereen mag gebruiken. De bestemming van de weg bepaalt het openbaar karakter. Het gewest beheert de grote wegen, de gemeente beheert de kleine wegen (gemeentewegen). Een gemeenteweg is een openbare weg die de gemeente beheert ongeacht de eigenaar van de grond.
De betonbanden hebben een breedte van 6 cm en een hoogte van 30 cm. Het gewicht bedraagt 40,5 kg per band.
Trottoirbanden hebben standaard een zicht van 11 cm en zijn vaak opgebouwd uit 1 meter lange elementen. Er worden banden met verschillende maten, bochten en verloopstukken gemaakt.
Antwoord De stoeptegel is niet eens van jou, het wordt gedoogd dat je er een mini-tuintje van maakt, een paar plantjes en dat is het. Toegevoegd na 3 minuten: Hoe leg ik een geveltuin aan? (uit de bron) Kijk eerst of er ruimte voor de woning is om een geveltuin aan te leggen.
Meestal wordt de bewoner van de gelijkvloerse verdieping aangesteld als sneeuwruimer, maar het kan ook de taak zijn van de conciërge of de syndicus. Ook het politiereglement van de gemeente kan hier duidelijkheid over verschaffen.
Als er sprake is van een appartementsgebouw, rust de verplichting om de stoep proper te maken in principe op de bewoner van het gelijkvloers. Zijn er geen appartementen op het gelijkvloers dan moet de stoep meestal worden vrijgemaakt door de bewoner van de eerste verdieping.
Algemeen staan de gemeenten in voor het onderhoud en beheer van de voetpaden van de gemeentelijke wegen en de gewesten voor de gewestwegen.
In de wet staat dat degene die een onrechtmatige daad begaat (in dit geval een verkeersfout) aansprakelijk is, en dus verplicht is de schade te betalen die de ander door die fout lijdt.
De vereisten
Voor het slagen van een actie uit onrechtmatige daad moet aan vijf eisen zijn voldaan: onrechtmatigheid, toerekenbaarheid, schade, causaliteit en relativiteit.
Omdat er bij een eenzijdig ongeval maar één verkeersdeelnemer betrokken is, is bijna altijd de bestuurder schuldig. U bent dan aansprakelijk voor uw eigen schulden en indien er passagiers zijn, ook voor hun schulden. Of de schade wordt vergoed door verzekeraar, hangt af van de verzekering die u heeft.
Hoe diep moet een opsluitband de grond in? Een opsluitband plaats je ongeveer 1 cm onder de bestrating. Zo gaat een opsluitband van 15 cm hoog onder de stenen nog zo'n 10-12 cm de grond in. Heb je een opsluitband van 20 cm hoog, dan leg je deze zo'n 15-17 cm dieper dan je bestrating.