Reuzel is een product met vele toepassingen. Het wordt verkregen door buikvet van een varken te laten smelten op een lage temperatuur. Hierdoor wordt een substantie gevormd die je vervolgens tot hoge temperaturen kunt verhitten, waardoor je het goed kunt gebruiken in de frituurpan of om te bakken.
Knapperiger met dierlijke vetten
Dit is een oude truc die weer opduikt nu de hysterie rondom dierlijke vetten wat is gaan liggen: met reuzel of talg in de frituurpan krijg je een knapperiger resultaat als je deeg in welke vorm dan ook bakt .
Zoals we al zeiden, runderniervet levert heerlijke gerechten op als het wordt gebruikt om te frituren . Maar het heeft ook temperatuurvoordelen. We hebben ontdekt dat runderniervet een hogere warmtecapaciteit heeft dan pindaolie, wat betekent dat het meer warmtewerk per graad kan doen dan pindaolie.
Gebruik. Reuzel kan gebruikt worden om op brood te smeren in plaats van boter of margarine, of verwerkt in stroopvet. Reuzel komt voor in recepturen voor pasteideeg. Vroeger werd het gebruikt als goedkoop vet.
Een gietijzeren pan is de perfect pan om in te frituren. Het materiaal van deze pan houdt de hitte goed vast. Mocht je toch liever een alternatief hebben, dan zijn er ook speciale frituurpannen met een uitlekmandje. Deze speciale pannen kun je gebruiken op inductie en elektrisch koken, maar ook op gas.
Snacks uit de airfryer en oven zijn minder ongezond dan snacks uit een friteuse. Ze zijn namelijk veel minder vet. Dat komt omdat de airfryer snacks bakt in hete lucht in plaats van in hete olie. Het is in feite een soort mini oven.
1) Gebruik een diepe, brede pan zoals een soeppan (of een speciale frituurpan) en genoeg olie om het voedsel dat je gaat frituren onder te dompelen . Maar laat minstens 10 cm tussen de bovenkant van de olie en de rand van de pan om morsen te voorkomen en spatten te verminderen. Een wok met lange, aflopende zijkanten werkt ook prima om te frituren.
Omdat dit vet niet in het spierweefsel van het varken zit, heeft het een veel neutralere smaak, helemaal niet varkensvleesachtig. Hierdoor is het ideaal voor desserts, taartbodems, gebak , enz. Je kunt reuzel gebruiken op dezelfde manier als kokosolie, maar dan met een minder tropische smaak, wat ik heerlijk vind!
Net als boter of bakvet is reuzel een kookvet dat gebruikt kan worden om te bakken, sauteren, grillen of frituren . Voor elk recept waarbij u geen aanhoudende varkenssmaak wilt, moet u gesmolten bladreuzel of bewerkte reuzel gebruiken. Gebruik reuzel in een gietijzeren pan om kip of frietjes te frituren.
Reuzel is net zo veelzijdig als elk ander kookvet en kan worden gebruikt voor braden, grillen, sauteren, frituren en bakken. In vaste vorm kan het net als boter of bakvet worden gebruikt en worden toegevoegd aan bakrecepten.
Met Armour reuzel is eten knapperig als het gefrituurd is, schilferig als het gebakken is en heerlijk licht als het gebakken is. Het rookt niet bij een hoge temperatuur, waardoor het geweldig is om te frituren en braden .
Voor een nog robuustere smaak kunt u runderniervet of reuzel proberen, wat knapperigere frietjes oplevert met een authentieke gefrituurde smaak . Zowel runderniervet als reuzel hebben een zeer hoog rookpunt (400°F/200°C), waardoor ze ideaal zijn om te frituren zonder te roken.
Het hoge rookpunt van reuzel maakt het ideaal om te bakken en sauteren. Het geeft een knapperige textuur en rijke smaak aan gerechten zoals kip, donuts en aardappelen .
Smelt voorzichtig ongeveer driekwart (200g) van het blok in de pan. Zodra het gesmolten is, zet je het vuur bijna helemaal vol en doe je een chip in de pan om te kijken of het reuzel heet genoeg is.
Waarom is reuzel beter dan pindaolie? Aanzienlijk meer vitamine D2 en D3 per 100g . Aanzienlijk meer vitamine D per 100g.
Het element onder de pan hebben is een vereiste wanneer je vast vet wilt gebruiken in plaats van olie. Dit omdat bij het terug opwarmen van gestold vet (om het element heen) er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan zoals het doorbranden van het element door oververhitting.
Maar wat kun je dan met reuzel? Reuzel wordt bijvoorbeeld in de Engelse keuken voor hartige taarten en pasteideeg, terwijl de Chinezen het werkelijk overal voor gebruiken; zelfs in zoet gebak! Je verkrijgt het door buikvet van het scharrelvarken op een lage temperatuur zachtjes te smelten.
Reuzel bevat twee keer zoveel oliezuur als boter.Reuzel heeft een hoger rookpunt, wat betekent dat het niet zo snel verbrandt en kankerverwekkend wordt als olie. Nadelen: Reuzel bevat twee keer zoveel verzadigd vet als olie. Verzadigd vet verhoogt de slechte cholesterol en verlaagt de goede cholesterol.
Het enige verschil is dat spek gepekeld en gerookt is, dus die smaken blijven in het spekvet zitten. Gewoon reuzel heeft nog steeds een varkensachtige smaak, maar geen pekel- of rook (spek) smaak.
Reuzel is varkensniervet dat in de buikholte ligt. Het vet is zacht en wit van kleur. Het wordt voornamelijk gebruikt om in te frituren of te bakken of verwerkt om randjes van paté's mee af te sluiten.
Reuzel wordt vaak gehydrogeneerd om de stabiliteit bij kamertemperatuur te verbeteren . Gehydrogeneerd reuzel dat aan consumenten wordt verkocht, bevat doorgaans minder dan 0,5 g transvetten per portie van 13 g. Reuzel wordt ook vaak behandeld met bleek- en geurverwijderaars, emulgatoren en antioxidanten zoals BHT.
Reuzel bevat meer enkelvoudig onverzadigd vet dan boter en bijna 2x meer oliezuur, een essentieel vetzuur dat helpt uw "slechte" cholesterolwaarden te verlagen . Als u zich zorgen maakt over uw verzadigde vetconsumptie, is er ook hier goed nieuws: reuzel bevat minder verzadigd vet dan boter.
Frituur altijd zonder deksel zodat de vrijgekomen stoom kan ontsnappen. Als techniek lijkt frituren het meeste op koken, aangezien ze beide met hete vloeistoffen werken. Het verschil is de temperatuur, deze is namelijk tweemaal zo hoog als het kookpunt van water.
Frituurvet en (bak)olie kun je inleveren bij een inzamelpunt bij jou in de buurt. Giet het afgekoelde frituurvet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Is er geen inzamelpunt in de buurt? Lever het dan in bij de milieustraat van je gemeente.
Om thuis te frituren, vul je een pan met genoeg koolzaad- of plantaardige olie om het eten dat je frituurt half onder te dompelen. Zet vervolgens de brander op hoog, verhit de olie tot ongeveer 350 °F en doe je eten voorzichtig in de olie met behulp van een tang. Gebruik vervolgens een tang of een schuimspaan om het eten eruit te halen zodra het goudbruin en knapperig is geworden.