Terwijl acute stress relatief normaal is en vaak reageert op gebeurtenissen (bijvoorbeeld door drukte op het werk), is chronische stress een aanhoudende aandoening die eerder biochemische effecten en mondgezondheidsproblemen zoals pijn in de tanden kan veroorzaken.
Stress heeft invloed op tanden en kiezen
Door stress kun je in de slaap gaan tandenknarsen (bruxisme). Als gevolg hiervan zijn de tanden gevoelig, bijvoorbeeld bij aanraking of bij warm of koud voedsel/dranken. Ook kun je door bruxisme meer last krijgen van tandvleesproblemen, hoofdpijn en nekpijn.
Spanning en paniekaanvallen veroorzaken ook vaak een droge mond. Dit werkt infecties en ontstekingen in de hand. Voor een goede mondgezondheid is het dus belangrijk om niet alleen stress aan te pakken, maar er ook voor te zorgen dat je je mond extra goed verzorgt in perioden van stress.
Symptomen van chronische stress zijn slecht slapen, prikkelbaarheid, gespannenheid, de neiging om je terug te trekken, verminderde eetlust of net meer zin in zoet, humeurigheid en vermoeidheid. Ook ben je gevoeliger voor pijn.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt.Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
Een verhoogde spierspanning van de keel voelt vaak als een slijmprop die niet weggeslikt kan worden. Wanneer dat langdurig bestaat spreken we van een brok in de keel gevoel. Angst of stress zijn meestal de oorzaak maar het is belangrijk om bij langdurige klachten een medische oorzaak uit te sluiten.
Als je mond ontstoken is, is het mondslijmvlies gevoelig, pijnlijk, rood en/of opgezwollen. Ontstekingen in de mondholte komen regelmatig voor, als gevolg van slechte mondzorg, maar ook als bijwerking van chemotherapie en/of bestraling bij mensen met kanker. In dat geval wordt het ook wel orale mucositis genoemd.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Vroeger dacht men dat alleen rust voldoende was om te herstellen. Tegenwoordig weten we dat een actieve aanpak nodig is. Niet alleen om sneller te herstellen, ook om te voorkomen dat u opnieuw overspannen raakt. Het herstel verloopt in drie fasen en duurt gemiddeld 11 weken.
Als mensen veel stress ervaren, kan er een brok in de keel ontstaan. Als u minder gespannen bent, worden de klachten vaak ook minder.
Langdurige stress kan het zenuwstelsel negatief beïnvloeden, wat kan leiden tot symptomen van neuropathie, zoals tintelingen, gevoelloosheid en pijn. Dit gebeurt doordat stress de bloedtoevoer naar de zenuwen kan beperken en ontstekingen kan veroorzaken.
Tandpijn door stress
Als u eerder last had van tandpijn, zal dit door stress erger worden. Dit komt omdat stress, angst en spanning het immuunsysteem aantasten waardoor u eerder pijn voelt. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat u een beginnende ontsteking aan een wortelpunt niet voelt vanuit een ontspannen staat.
Door stress spant uw lichaam de spieren aan; het bindweefsel gaat strakker om de spieren heen zitten en beperkt daarmee uw bewegingsvrijheid. De verhoogde spierspanning en de bewegingsbeperking kunnen er voor zorgen dat u spierpijn ervaart. Spierpijn door stress komt vaak voor in onze rug, schouders en nek.
Oorzaken van tand- en kiespijn
Tandpijn of kiespijn kan verschillende oorzaken hebben zoals gaatjes (cariës), tandvleesontsteking of tanderosie. De meest voorkomende oorzaak van tandpijn of kiespijn zijn gaatjes. Gaatjes en tanderosie zorgen ervoor dat het glazuur van je tanden wordt aangetast.
Gespannen spieren door stress komt vaak voor in onze rug, schouders en nek. Gespannen spieren in deze regio kan vervolgens ook tot spanningshoofdpijn leiden. Vaak is de balans tussen inspanning en ontspanning van de spieren verstoord.
Stress is meetbaar
Chronische stress kan biologisch gemeten en aangetoond worden. Via een bloedname kunnen bepaalde bloedmarkers (vb cortisol) opgespoord worden, Microscopisch onderzoek van hersenweefsel kan duidelijk schade aantonen aan de verbindingen tussen de hersencellen (dendritische schade).
Mindfulness. Stress ontstaat vaak door gedachten over dingen die mis zouden kunnen gaan. Oefeningen in mindfulness kunnen dan helpen. Gebruik tools als meditatie, (geleide) spierrelaxatie en ademhalingsoefeningen om je bewuster te worden van je lichaam en stress te verminderen.
Het gevolg van stress, je huid kan dof worden, meer rimpels en fijne lijntjes laten zien. Soms komt het zelfs voor dat je meer kans hebt op rode vlekjes, puistjes en ontstekingen. De huid maakt door het stresshormoon meer talg aan en dat kan huidirritaties veroorzaken. Zeker voor de gevoelige huid kan dit funest zijn.
Overspanning geeft klachten zoals moeheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, piekeren, concentratie- en geheugenproblemen. U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen.
Mentale oververmoeidheid wordt gekenmerkt door andere symptomen dan fysieke vermoeidheid. Zo hebben mensen die geestelijk uitgeput zijn volgens de Hersenstichting vaak moeite zich te concentreren en zijn ze sneller afgeleid.Ook hebben ze een korter lontje en moeite om belangrijke beslissingen te nemen.
De pijn kan zich verschillend manifesteren o.a. van een verhoogde gevoeligheid bij koude, warmte en zoet of scherpe pijn bij dichtbijten/tikken tegen een tand/kies. Mocht de ontstekingsreactie verergeren dan zou er ook een continue zeurderige en/of kloppende pijn kunnen ontstaan.
Klachten en symptomen
rode en/of witte plekken of wondjes in de mond die niet weggaan. loszittende tanden en kiezen. een niet goed passend kunstgebit. een uitstralende pijn naar hals, kaak of oor.