Zachte geluidjes Vooral goud- en dwerghamsters laten bij het zoeken naar voedsel of het bouwen van een holletje een zacht niezen of gezellig gemurmel horen. Wanneer dit overgaat in een indringend piepend geluid, is er echter sprake van pijn.
Piepen. Hamsters voeren graag uitgebreide gesprekken met zichzelf, bijvoorbeeld op zoek naar lekker eten of bij het bouwen van een nest. Uitgebreider en indringend gepiep kan echter ook pijn aanduiden – houdt het knaagdiertje in dit geval goed in de gaten.
Elke hamster is anders
Piept hij veel of is het gedrag anders dan normaal? Bel met een dierenarts! Hamsters laten vaak niet goed zien dat ze ziek zijn.
Hamsters kunnen ook van schrik bijten, bijvoorbeeld wanneer ze uit hun slaap gewekt worden.Van angst kunnen hamsters ook heel erg hard gillen. Til een hamster altijd voorzichtig op. Dit doe je door hem van voren of opzij rustig in je handen te scheppen.
p.s ik heb onderzoek gedaan hierna, en het huilen komt bij veel hamsters voor. Verder kan het komen door o.a pijn, nerveusheid, andere hamsters missen (Die weg of dood zijn).
Je hamster wordt wakker en strekt zich eerst heerlijk uit, waarna hij aan zijn wasbeurt begint. Dit gedrag is een teken van tevredenheid. Je hamster voelt zich goed onder jouw hoede. Staat je hamster op zijn achterpootjes en hangen zijn voorpootjes losjes voor zijn buik waarbij hij nieuwsgierig rondkijkt?
Een hamster die gestrest is beweegt voortdurend, rent veel en hard zijn loopwiel en klimt in de spijlen van zijn kooi. Een gestreste hamster is nerveuzer en alerter dan anders.
DE LICHAAMSTAAL VAN DWERGHAMSTERS
Dit vechten kan gepaard gaan met: een tikkend geluid, piepen en krijsen. De hamsters verwonden elkaar vaak op de kont en de geslachtsdelen.
Hamsters praten met elkaar door middel van geluiden, lichaamstaal en geur. Een hamster piept en krijst. Ze krijsen als ze denken dat ze worden aangevallen. Als een hamster zich uitrekt en wast, voelt hij zich op zijn gemak.
Ze hebben daar hun eigen territorium, met een holletje, wat ze fel beschermen. Als een hamster een andere hamster tegenkomt zal hij boos worden en hem wegjagen. Hamsters zijn nachtdieren.
Een hamsterkooi moet knaagbestendig en goed geventileerd worden. Hamsters graven graag en maken in de natuur een slaapkamer op zo'n 50 centimeter diepte, daarom is de diepte van de onderbak erg belangrijk. Hoe meer een hamster kan graven, hoe minder afwijkend gedrag, zoals traliebijten, hij zal vertonen.
Maak uw hamster eerst goed wakker voordat u hem oppakt. Een hamster die schrikt zal uit angst snel bijten. Het bijten zal vanzelf afnemen wanneer u uw hamster regelmatig een snoepje uit de hand laat eten. Doe rustig aan, het diertje heeft gewoon even tijd nodig.
Wij als mensen kunnen geluiden tussen de 16 Hertz en de 20.000 Hertz horen. Daarboven, het ultrasoon gedeelte, horen wij niet, maar hamsters wel! Hamsters kunnen geluiden tussen 80 Hertz en ongeveer 45.000 Hertz horen. Zij "praten" onderling met geluiden tussen de 32 en de 38 Kilohertz.
Verkoudheid. Een verkoudheid herken je bij je hamster aan niezen, een loopneus, gewichtsverlies en een tranend oog. Mogelijk haalt hij ook piepend of fluitend adem. Verkoudheid wordt veroorzaakt door tocht, maar ook door stress, temperatuurschommelingen in de omgeving of slechte hygiëne.
Het gehoor
Hamsters hebben een zeer goed gehoor, waarschijnlijk kunnen ze zelfs ultrasonore geluiden horen (geluiden verwekt door een trilling van zo'n hoge frequentie, dat de mens ze niet kan horen).
Een hamster voelt zich prettig in een verblijf wat ingericht is volgens de hamsterscaping regels. Geen verveling. Er is zoveel te ontdekken dat de hamster zich niet meer hoeft te vervelen. Van nature zijn hamsters schuwe dieren die het niet fijn vinden om rond te lopen waar iedereen ze kan zien.
Het is absoluut oké om uw hamster te wassen, maar niet met water.
Omdat ze willen knagen. Omdat de hamsterkooi te klein is. Omdat ze zich vervelen. Neurotisch gedrag (ook door verveling)
De hamsterbal beantwoord eigenlijk aan geen enkele natuurlijke gedraging van de hamster. Te weten: zoeken naar voedsel (foerageren), voorraden aanleggen (hamsteren), graven en tunnels maken, rennen (van A naar B), nestjes bouwen, territorium markeren, knagen.
Tunnels en buizen
Hamsters zijn er dol op! Vooral in een groot stelsel van gangen, tunnels en buisjes kunnen ze zich uren vermaken. Maar, ook met een simpel toiletrolletje kan je jouw hamster al gelukkig maken.
Op de vraag hoe vaak het nou echt nodig is om een hamsterkooi te verschonen, is er eigenlijk maar een antwoord: regelmatig. Zeer regelmatig. Hamsters zijn schattig, maar ook wat rommelig. Hoewel je natuurlijk enorm veel van ze houdt, zijn de luchtjes die na een aantal dagen uit de kooi komen toch wat minder welkom.
Hamsters solitair
Er zijn soorten (campbelli) die onder sommige omstandigheden in een groepje gehouden kunnen worden, maar ook dan is er grote kans dat dit uiteindelijk vechten wordt. Houd hamsters daarom altijd alleen. Dat ze alleen leven wil niet zeggen dat ze minder ruimte nodig hebben.
Het zijn in principe solitair levende hamsters, dat betekend dat je ze het beste alleen kunt huisvesten. Ook hebben ze niet heel veel aandacht nodig, waardoor je ze ook prima kunt houden als je niet al te veel tijd hebt. Je hebt s' avonds geen tv meer nodig met een Dwerghamster in huis want je kijkt je ogen uit!
Hamsters zijn gevoelig voor stress
Dat heeft alles te maken met hun positie als prooidier in de natuur. In het wild kunnen deze knagers overal waar ze lopen, gegrepen worden door een natuurlijke vijand. Geen wonder dat ze zich snel bedreigd voelen, en iedere beweging en ieder geluid in hun omgeving registreren.