Dit is een schematisch overzicht van de belangrijkste punten uit het boek. Hierin wordt duidelijk hoe alle onderwerpen met elkaar samenhangen.
Een ijzersterke samenvatting
Het waarom van je onderzoek en het onderwerp. Het hoe van je onderzoek, de methodes die je hebt gebruikt. Je belangrijkste bevindingen. Je belangrijkste conclusies, aanbevelingen en/of suggesties.
Voordat je begint aan je samenvatting moet je weten en begrijpen waar de tekst over gaat. Ga nu aan de slag met een potlood of markeerstift. Probeer uit elke alinea de kernzin te onderstrepen of te markeren. Schrijf deze kernzinnen onder elkaar en controleer of je geen belangrijke informatie hebt gemist.
In je samenvatting komt altijd de hoofdgedachte van de tekst. Die vertelt immers in 1 of 2 zinnen waar de tekst over gaat! Alleen de hoofdgedachte van een tekst geven als samenvatting, is een beetje te weinig. Dan mis je belangrijke informatie.
Het nut van schema's
In principe is het zo dat schema's je leven een stukje makkelijker maken. Door schema's onthoud je namelijk makkelijker sociale informatie, en weet je hoe bepaalde situaties gaan en wat erbij hoort.
Een schema is in het algemeen een specifiek, goed gedocumenteerd en consistent plan. Het woord schema stamt van het Griekse "σχήμα" ("schèma"), wat vorm of meer algemeen plan betekent. Het meervoud van schema is schema's, maar soms wordt nog de oorspronkelijk Griekse meervoudsvorm schemata gebruikt.
De samenvatting kan gezien worden als je scriptie in het klein. De samenvatting is een systematische weergave van de inhoud van jouw scriptie en dient niet langer dan 1 A4 te zijn. Het is niet de bedoeling dat je het puntsgewijs opschrijft, maar dat het een samenhangend geheel wordt in vloeiende zinnen.
Er zijn drie soorten samenvattingen: de 'gewone' samenvatting, de managementsamenvatting en het abstract.
In een schema schrijf je alleen de belangrijkste woorden op.Je gebruikt lijnen om verbanden aan te geven.Ook in een samenvatting staan alleen de hoofdzaken van een tekst. Om een samenvatting te maken, moet je de tekst eerst goed doorlezen.
Een visueel schema is een model van gedachten, informatie of kennis. (voorbeelden) Met een visueel schema kun je beter nadenken en leren. Je ziet in één oogopslag structuur in de informatie en je komt makkelijker op nieuwe ideeën.
Een tekstschema is een voorlopige indeling van je tekst. Je kunt een tekstschema bijvoorbeeld maken in een boomstructuur of in een kolommenschema. Je geeft in het schema aan welke onderwerpen bij elkaar horen en in welke volgorde je ze wilt behandelen.
Het kan helpen om de oorzaak van een probleem beter te begrijpen en om effectievere oplossingen te vinden. De vragen van 5 x W+H zijn: Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom en Hoe. Door deze vragen te stellen en te beantwoorden, kun je de oorzaak van het probleem blootleggen.
Bij schemagerichte therapie probeert de psycholoog jou een stukje terug te geven van wat je in je jeugd hebt gemist. Dit gebeurt op een warme en begripvolle manier. Zo probeert de therapeut samen met jou de schema's te repareren. Daarnaast wordt bij schematherapie gebruik gemaakt van verschillende interventies.
WAT? Als je je tekst gestructureerd hebt (o.a. titels aanduiden, kernwoorden aanduiden, hoofdgedachte uit de tekst of uit elke alinea halen…), kan je ervoor kiezen om je tekst in een schema te gieten. Schematiseren is dus een stapje verder gaan dan structureren. Een schema is een visuele voorstelling van informatie.
Een schema is te beschouwen als een eigenschap, terwijl een modus een tijdelijke toestand is die van moment tot moment verandert. Deze tekst komt uit het boek Unstuck, hoofdstuk 3: Je eigen emotionele toestanden leren snappen.
Schematherapie helpt je de oorsprong van gedragspatronen te doorgronden en te veranderen. Met je behandelaar bespreek je de problemen waar je in je leven keer op keer tegenaan loopt en hoe jij je dan voelt. Tijdens de behandeling onderzoek je de invloed van ervaringen uit je jeugd op je denken en doen.
Let erop dat je niet teveel markeert/opschrijft, het gaat echt alleen om de belangrijkste informatie. Voorbeelden of aanbevelingen hoeven niet in je samenvatting komen te staan. Weet je zeker dat alle nuttige en belangrijkste tekst is gemarkeerd/opgeschreven?
De samenvatting helpt potentiële lezers om te beoordelen hoe relevant jouw tekst is voor hun onderzoek. De samenvatting bevat de belangrijkste bevindingen voor lezers die geen tijd hebben om je hele tekst te lezen.