De Portugese cultuur is een zeer interessante maar ook veelzijdige cultuur. De Portugezen zijn vooral erg trots op de cultuur van de Fado en de volksdansen. Prachtige monumenten die gebouwd zijn in typische Portugese manuelstijl, religie, stierenvechten en culturele steden maken dit helemaal af.
Portugal, het land van de port, historische gebouwen, antieke en moderne dorpen, boeiende steden en het heerlijke eten. Grote voetballers als Cristiano Ronaldo zijn hier geboren. Dit land in het zuidwesten van Europa is een ideale vakantiebestemming voor zowel jong als oud.
Je zal moet wennen aan hand schudden (voor mannen) en 2 zoenen op de wang (voor vrouwen) - het overslaan van mensen is eigenlijk best onbeschoft, net alsof je een collega geen 'hallo' zegt.
De zuidelijke regio van Portugal is de warmste, maar zelfs de heetste zomers worden gekoeld door de Atlantische oceaan bries. In de winter zijn er tal van zonovergoten dagen te houden u warm en vrolijk. Portugal is ook bekend om haar spectaculaire kustlijn en prachtige stranden.
Verse vis, schelp- en schaaldieren vormen het hoofdbestanddeel van de Portugese keuken. Het nationale gerecht van Portugal is bacalhau. Deze stokvis kan op oneindig aantal manieren worden bereid. Zoals bij bijna alle gerechten wordt gebruik gemaakt van olijfolie en knoflook.
Begroeting
Meestal hoeven mannen alleen elkaars hand te schudden, maar tussen vrouwen, of vrouwen en mannen zijn de sociale regels ingewikkelder, of zelfs tussen mannelijke leden van dezelfde familie. Daarna moet hetzelfde gebeuren als mensen afscheid nemen.
Tussen 13.00 en 15.00 uur wordt er uitgebreid geluncht. Rond 17.00 uur nemen de Portugezen een lanche. Dit is een tussendoortje wat bestaat uit een toast met boter, een taartje of brood met olijven. De meeste restaurants gaan pas vanaf 19.00/20.00 uur open dus dit is dan ook de tijd dat de meeste Portugezen gaan ...
De naam van Portugal vindt zijn oorsprong in Portus Cale (Latijn voor haven van Cale), de oude naam voor een historische plaats en haven in het huidige Portugal. Portus Cale lag in het noorden van Portugal, in het gebied van het huidige Grande Porto.
Als je in Portugal bent, zullen de grote bolpannen je direct opvallen. In deze pannen, cataplana genoemd, bereiden de locals tal van gerechten. Eén van de bekendste is Cataplana de Marisco. Verse zeevruchten zijn het hoofdingrediënt van deze smakelijke specialiteit.
Licor Beirão is een zeer beroemd drankje in Portugal, dat in bijna elk Portugees restaurant en café te vinden is. Het wordt gemaakt met een breed scala aan planten, zoals munt, kaneel, kardemom en rozemarijn, wat zorgt voor een complexe en zoete smaak.
De meeste Portugezen ontbijten met een kop koffie en een licht broodje. Toast bijvoorbeeld (in het Portugees torrada genoemd), of een croissantje. Licht en eenvoudig ontbijten is de gewoonte, en de koffie (een espresso of 'gala', koffie met veel melk) staat centraal.
In het verleden heeft Portugal de astrolabium en de karveel uitgevonden, maar in recentere tijden zijn er nog veel meer uitvindingen gedaan waarvan velen zich niet zullen realiseren dat ze door mensen uit Portugal zijn gedaan.
B van Beroemde Portugezen
Hedendaagse Portugese beroemdheden zijn onder meer de voetballer Cristiano Ronaldo en de Canadees-Portugese zangeres Nelly Furtado en Fado zangeres Christina Branco.
Geschiedenis en Economie
Nadien heeft Portugal zelf landen ontdekt en veroverd over de hele wereld nl. Brazilië, Indië, Angola, Kaapverdische eilanden, Mozambique; Vasco da Gama en Pedro Alvares Cabral zijn de meest bekende ontdekkingsreizigers.
desculpa. George zei dat je sorry wilde zeggen. O Clair George disse que você vinha pedir desculpa.
Na het horen van een Obrigado / Obrigada heb je een paar mogelijkheden om te zeggen Je bent welkom. Het meest gebruikelijke antwoord is De nada, wat letterlijk 'Van niets' betekent. Het is bijna alsof je zegt dat je tot niets verplicht bent.
Hoi. Olá! Hoi, hoe gaat het? Olá, tudo bem?
Van noord tot zuid zul je verschillende petiscos aantreffen: aan de kust is het vooral vis en in het binnenland juist meer vlees en kaas. Van schelpen en octopus, tot varkensoren en geitenkaas. Daarnaast staat Portugal bekend om zijn piri piri saus, sardientjespaté, patatas fritas en speciale kazen.
Eten in een restaurant in Portugal is eigenlijk niet eens zo heel veel duurder dan zelf koken. Een driegangenmaaltijd voor 2 personen in een gemiddeld restaurant kost slechts €30. Bestel je de prato do dia in een typisch Portugees restaurant, dan ben je maar €8 kwijt.
De lunch is redelijk vroeg, vanaf ongeveer 12.30 uur, en is voor de Portugezen bovendien de belangrijkste (warme) maaltijd van de dag.