Knabbelspek is niet alleen hoog in gezonde vetten, maar ook hoog in eiwitten. Stel je bent op reis, dan kan dit een goede en makkelijke bron van eiwitten en vetten zijn, zonder dat je dan ergens hoeft te stoppen om te eten. Door de combinatie van eiwit en vet zal je je snel verzadigd voelen.
Het knabbelspek is nooit heel erg lang houdbaar, het heeft vaak een iets kortere tht datum dan je van andere producten gewend zult zijn. 96% varkensspek met zwoerd, zeezout.
De Wilthagen Boeren Spekknabbels maken we vol trots volgens het familierecept uit de dorpsslagerij. Brede stukken spek worden gezouten en daarna een aantal dagen opgeslagen om te rijpen. Zo kan de smaak zich mooi ontvouwen. Daarna bakken we de zwoerdjes zo bros als popcorn, in hun eigen vet.
Kroepoek van zwoerd
Chicarrón of knabbelspek wordt gemaakt van buikspek of nog vaker van – jawel – varkenshuid. Wat wij ook wel kennen als varkenszwoerd: de buitenste, harde laag die aan het spek vastzit. Wat natuurlijk best een mooi idee is, want waarom zou je die weggooien?
36 tortilla chips. Een portie van 9 chips bevat slechts 1,9 gr koolhydraten. De tortilla chips is koolhydraatarm, glutenvrij en keto proof!
Spekzwoerd of knabbelspek wordt gemaakt van varkensbuik, ook bekend als varkenshuid. Dit buitenste deel van het vlees dat aan het spek vastzit, kennen we als zwoerdcrackers, die in wezen stukjes gebakken en krokant vet zijn.
Knabbelbacon is gemaakt van de buitenste zwoerdlaag, een extra dun lapje. Als we die bakken in hun eigen vet, dan poft het dunne laagje zwoerd. En wordt knapperig als kroepoek. Bros en luchtig, pure proteïne.
Het zwoerd is de buitenste harde laag die aan het spek van een varken vastzit. Het is in feite de huid. Na het broeien of afbranden en schoonkrabben van de buitenkant wordt spekzwoerd veel gebruikt om de bodem van cocottes, braad- en stoofpannen te bekleden.
Zwoerd is de buitenste laag van het vlees. Het is in feite de huid van het varken. Het zwoerd kan zorgen voor een lekker knapperig korstje. Het dient dan op hoge temperatuur bereid te worden.
Varkensbuik zonder zwoerd wordt ook wel buikspek zonder zwoerd of buikspek zonder vel genoemd. De engelse benaming is pork belly. Het is zoals de naam al doet vermoeden de buik van het varken, maar dan zonder het vel (zwoerd). Hierdoor kun je er super mooie soorten spek van maken.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
De kroket, frikandel en bamischijf doen het als je kijkt naar de calorieën het beste. Het maakt wel veel verschil of je de snack eet met (wit) brood. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten. Een echte calorieënbom is de kapsalon met 1272 kilocalorieën.
Eiwitten: 12,4 gram in pinda's en 3,2 gram eiwitten in chips. Vitamines en mineralen: als we naar de vitamines en mineralen kijken, valt op dat er in pinda's meer magnesium zit (108 gram tegenover 30 gram). In chips zit iets meer vitamine E (3,75 gram tegenover 3,2 gram) en vitamine C (5,5 gram tegenover 0 gram).
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Taart, snoep, frisdrank en chips valt hier bijvoorbeeld onder. Van deze voedingsmiddelen eet je namelijk snel veel te veel, zonder dat het echt voedingsstoffen bevat. Zo eet je zonder dat je het doorhebt honderden extra kilocalorieën per dag.
Neem bijvoorbeeld chips, die veel vet en calorieën bevatten. Als je meer calorieën eet dan je binnenkrijgt kom je aan. Voor een dieet om af te vallen lijken light chips dus een goed idee.
Rugspek of buikspek
Buikspek bevat meer vlees: het zogenaamde doorregen spek, in de volksmond bekend als 'mager' spek. Buikspek levert de meeste producten op, denk aan de speklappen, Zeeuws spek, katenspek, ontbijtspek, rookspek en zuurkoolspek.
Wat je nog wel eens ziet, is dat BBQ-liefhebbers de zwoerd insnijden voor het grillen. Je maakt een raster van inkepingen en die vul je op met kruiden of een natte rub. Zo kan er inderdaad wat extra smaak in het vlees trekken en het ziet er sowieso profi uit.
Het opwarmen van onze voorgegaarde buikspek is heel eenvoudig. Haal het vlees twee dagen voor de bereiding uit de vriezer en laat het vlees langzaam ontdooien in de koeling. Verwijder de verpakking en maak in de tussen tijd de barbecue aan of verwarm de oven voor.
Er zit 28,2 gram vet in 1 stukje (100 gram) speklap, waarvan 10,7 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Bij Valkslagerij kun je de buikspek zonder zwoerd bestellen vanaf €9,45.
Het Varkenszwoerd
Gebakken of geroosterd is het echter ook een delicatesse volgens velen.
Omdat het spek gepekeld en gerookt is kun je deze ook prima 'rauw' eten.