Verkoop je je wagen aan een particulier, dan is een keuring voor verkoop nodig. Verkoop je je wagen aan een professionele koper, bijvoorbeeld een opkoper van tweedehandswagens, of wordt de wagen geëxporteerd, dan is die keuring voor verkoop niet verplicht. De koper is in dat geval zelf verantwoordelijk voor de keuring.
De tweedehandskeuring is 1 jaar geldig. De aanvraag tot inschrijving die hierbij afgeleverd wordt, is slechts 2 maanden geldig. U moet uw voertuig dus binnen de 2 maanden inschrijven op naam van de koper. Als koper hoeft u dan pas na 1 jaar opnieuw naar de keuring te gaan.
De keuring voor verkoop is verplicht wanneer een particulier of handelaar een voertuig verkoopt dat ingeschreven zal worden op een andere titularis.
Mag dat wel? Een auto verkopen zonder keuring (apk) is geen probleem. De verkoop van een auto zonder keuring is niet een gegeven dat de verkoop tegen zal houden. Wel betekent het dat een auto zonder keuring niet meer mag deelnemen op de weg.
Prijs keuring voor verkoop 2022
Enerzijds is er de meer eenvoudige visuele keuring. Anderzijds een volledige keuring de waarbij de uitlaatgassen, de ophanging en de lichten worden getest met meetapparatuur. Een visuele tweedehandskeuring kost 44,00 euro. Een volledige tweedehandskeuring kost 62,80 euro.
Ga je te laat naar de keuring, dan moet je niet enkel de keuring op zich betalen. Er wordt je dan ook nog eens een toeslag aangerekend voor een laattijdig bezoek. Die wordt hoger naargelang je langer wacht. Het bedrag van deze toeslag is uiteindelijk vrij beperkt (minder dan 30 euro).
Sinds de coronapandemie was het in heel wat regio's verplicht om een afspraak te maken wanneer je met je auto naar de keuring moest. Vanaf 1 augustus vervalt die verplichting overal. Wie toch op voorhand een afspraak wil maken, kan dat online sinds kort overal tot 2 maanden vóór het keuringsbewijs vervalt.
Als uw voertuig wordt afgekeurd voor de APK, dan heeft u vanaf de vervaldatum nog 2 maanden de tijd om het voertuig te laten repareren. In die 2 maanden mag u niet meer met het voertuig rijden, behalve als u onderweg bent naar de garage voor de APK-keuring. Dat moet u kunnen aantonen.
U heeft het complete papieren kentekenbewijs of de kentekencard met de tenaamstellingscode van het voertuig. Bent u het kentekenbewijs (of een deel ervan) kwijt? Vraag dan eerst een nieuw kentekenbewijs aan. Bent u de tenaamstellingscode kwijt, dan moet u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.
Je mag met het voertuig rijden naar een APK-keuringsstation voor de APK-keuring, maar dan moet je het voor die dag ook WA-verzekeren. Als je rijdt, moet je de APK-afspraakbevestiging, met daarop de tijd, bij je hebben.
Een standaardkeuring voor benzine personenwagens kost 38,90 euro. Houd er rekening mee dat extra controles, zoals bv. een milieukeuring, bijkomende kosten met zich meebrengen. Die extra controles staan ook vermeld op uw keuringsbewijs.
Gebreken die aanleiding geven tot herkeuring (code 2)
U moet uw voertuig binnen de 15 dagen opnieuw voorrijden bij de keuring. Zolang de gebreken niet hersteld zijn, mag het voertuig zich niet meer op de openbare weg begeven, behalve voor proefritten of om naar de keuring te rijden.
Autoverzekering zonder APK, mag dit? Met een ongekeurde of een afgekeurde auto mag je de openbare weg niet op. De dekking van de verzekering vervalt, dus ben je als eigenaar van het motorrijtuig in overtreding. Zolang het voertuig niet goedgekeurd is, zul je via brieven van de RDW gewezen worden op de verplichting.
Hoeveel bedraagt de boete voor het rijden zonder keuring? De wet voorziet een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maand en / of een geldboete van 80 tot 80.000 euro. Vooral wanneer u meerdere keren betrapt wordt op het rijden zonder geldig keuringsbewijs kan u een gevangenisstraf oplopen.
Als je een van de delen van het kentekenbewijs kwijt bent, dan moet je een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij het RDW. Zonder deel 1A en deel 1B mag je niet op de openbare weg rijden en zonder deel 2 kun jij je auto niet verkopen. Je kunt online, telefonisch of schriftelijk een nieuw kentekenbewijs aanvragen.
U kunt uw voertuig laten uitschrijven uit het kentekenregister bij de RDW.
U mag wettelijk gezien niet autorijden zonder APK. Ongeacht of de APK 1 dag te laat is of de APK keuring 3 dagen te laat is. U mag wel tot maximaal twee maanden na het verlopen van de APK uw auto stilstaand op de openbare weg laten staan. Binnen die tijd zal de RDW nog geen controle uitvoeren.
Aangezien een herkeuring van de APK een volledig nieuwe keuring is, betaalt u voor een herkeuring gewoon weer (dezelfde) kosten. Sommige garages bieden echter een gratis herkeuring aan als u de reparaties bij hen laat uitvoeren. Vaak moet deze herkeuring dan binnen twee weken plaatsvinden.
De RDW controleert alle apk-garages gemiddeld 25 keer per jaar en constateerde bij die steekproeven in acht procent van de gevallen onregelmatigheden. "Dat kan iets kleins zijn, een kapotte lamp die niet vervangen is, of grote, ernstige fouten, zoals remmen die het niet goed doen.
Vanaf 1 juli 2022 zal de deeltjestellertest (PN-meting) ingezet worden tijdens de technische keuring van dieselwagens in Vlaanderen en de andere gewesten. Die maatregel zal roetfilterfraude tegengaan en bijdragen tot een betere luchtkwaliteit.
Mag iemand anders mijn voertuig voorrijden voor de periodieke/tweedehandskeuring? Ja. Wie het voertuig voorrijdt, is van geen enkel belang. Wel dienen alle originele boorddocumenten van het voertuig voorgelegd te worden.
Uitstel vragen is helaas niet mogelijk.
Weet dat het voor de autokeuring niet uitmaakt wie het voertuig aanbiedt bij de keuring. Een familielid, vriend of kennis mag dit zeker in uw plaats doen.