1. Benning Spanningtester Duspol Analog. De Benning Spanningtester Duspol Analog is uit ons onderzoek gekomen als de beste spanningzoeker van 2022. De DUSPOL Analog is een spanningtester met draaispoelniveauweergave en gebruik je om te controleren of er spanning staat op bijvoorbeeld stopcontacten.
Tip! Een spanningzoeker heeft een hoge weerstand, waardoor je geen enkel gevaar loopt een elektrische schok te krijgen. Deze kleine schroevendraaier is erg handig in huis voor op kroonsteentjes, fittingen, stekkers en stopcontacten.
Een spanningszoeker is een stuk gereedschap waarmee elektrische spanning opgespoord kan worden. Met het gereedschap kan gemeten worden of er spanning op een bepaald punt staat.
Tweepolige spanningzoeker
Bij metingen aan een wandcontactdoos voorzien van een aardcontact, kunnen eerst de beide spanningvoerende contactpolen worden gecontroleerd. Door vervolgens deze contactpolen beurtelings op de aarde te meten is te bepalen welke de fase voert en welke de nul.
Je kan wel een indicatie meting doen met een multimeter. In de meterkast zit een ongeïsoleerde leiding van meterkast naar hoofdaardrail. Als je aan die leiding een lange draad knoopt en dan die draad ook aan je multimeter dan kan je kijken of de aarde in de MK ook op de wcd-en en aansluitpunten aangesloten is.
De bruine draad is de fasedraad en zorgt voor de stroomtoevoer. Hier staat altijd spanning op. De blauwe draad zorgt voor de afvoer van stroom.
Er zijn twee redenen waarom een duspol moet worden toegepast: 1) Een duspol is laagohmig en ontlaad (in tegenstelling tot een universeelmeter) de installatie nadat deze is gescheiden van de voeding. 2) Een duspol kan niet foutief worden ingesteld zoals een universeelmeter.
Het is een goed idee om een analoge multimeter altijd op een DC volt stand te zetten als deze niet gebruikt wordt. Het is namelijk minder waarschijnlijk dat de meter wordt beschadigd bij deze meetstand. En waarschijnlijk is het ook de stand die je het meeste gebruikt. Het meten van voltage en stroom met een multimeter.
Tweepolige spanningszoeker of duspol
Een tweepolige spanningstester is gereedschap waarmee gelijk- en wisselspanning gemeten kan worden. De tweepolige spanningstester wordt ook wel duspol genoemd, wat is afgeleid van een bekend handelsmerk.
We gebruiken voor spanningsmeting alleen het gedeelte linksboven (V). U ziet daar de aanduidingen 200m (=200 millivolt, dus 0,2 volt), 2, 20, 200 en 1000. Zet de knop op het dichtstbijzijnde waarde van de spanning die u verwacht, afgerond naar boven. Dus meet u aan een 12 volt accu, dan zet u hem op 20 volt.
Met een contactloze spanningszoeker wordt met een sensor, de elektrische veldsterkte op of rondom een materiaal of voorwerp dat elektrische stroom doorlaat opgespoord. Het helpt zoeken naar spanningsproblemen of onderbrekingen waardoor elektrische apparaten niet meer werken.
Met deze voltstick kun je op eenvoudige wijze 'zien en horen' of een kabel of wandcontactdoos onder spanning staat. Doordat de detector geen contact maakt met spanning voerende delen loop je geen direct gevaar. Als de voltstick spanning detecteert dan licht de voorzijde rood op en hoor je tevens een pieptoon.
De meetpennen houden we tegen de plus en massa aan om het spanningsverschil over de lamp te meten. Op het moment dat de schakelaar wordt geopend, is de stroomkring onderbroken. Er loopt geen stroom meer door het circuit, waardoor de lamp uit gaat. De multimeter geeft met deze verschilmeting 0 volt aan.
De stroom (A) is hoger omdat gelijkspanning met 12 V of 24 V lager is dan wissel-spanning met 230 V. Het (gevraagde) vermogen blijft gelijk, dus de stroom zal toenemen P = V x I. De onderstaande vuistregel kan gehanteerd worden: Voor 12 of 24 V DC systemen geldt 3 Ampère stroom per 1 mm² kabeldiameter.
Een doorbeltest is een snelle test om te zien of een stroomkring onderbroken of gesloten is. Alleen een gesloten, volledige stroomkring (die is ingeschakeld) heeft doorgang. Tijdens een doorgangstest stuurt een digitale multimeter een geringe stroom door het circuit om de weerstand in het circuit te meten.
Bruin of zwart maakt niet uit. Ze mogen aan elkaar.
Voor de werking maakt het niets uit. Maar de nul zit normaal op de schroefdraad van de fitting en de spanning op de stift, dit voorkomt dat je bij uitdraaien van een lamp onder spanning kan komen. Een aardlek kan altijd weigeren!
Fasedraad wordt met de letter 'L' aangeduid dat staat voor het Engelse woord 'live'. Er worden ook wel drie fasedraden gebruikt. Dan is de aanduiding L1, L2, L3 voor de verschillende schakeldraden. De afkorting 'N' staat voor het Engelse woord 'neutral'.
In de ideale situatie heeft aarding een weerstand van 0 Ohm. Omdat dit echter nooit helemaal te realiseren is, mag dat vanuit veiligheidsoverwegingen maximaal 30 Ohm zijn.