Op ieder station in Nederland staat een kaartautomaat van NS of een andere vervoerder waarmee je een treinkaartje kunt kopen.
Op ieder station staat ten minste 1 zo'n automaat.Op deze automaat zijn alle functies beschikbaar:Los kaartje (eenmalige chipkaart) kopen. Een anonieme OV-chipkaart kopen.
U kunt uw enkele reis of retour naar een bestemming zonder station ook kopen als eenmalige chipkaart bij een NS-kaartautomaat of NS-Ticket & Service balie op het station. Heeft u een OV-chipkaart? Dan reist u al met één kaart in trein, bus en metro. U hoeft geen eenmalige chipkaart te kopen.
Reis je weinig met het openbaar vervoer en heb je geen OV-chipkaart? Dan kun je nog altijd een los kaartje kopen. Koop vooraf een e-ticket en stap zonder zorgen de trein of bus in. Je laadt je ticket direct in de Arriva-app of print je e-ticket op papier.
Treinreizigers bij de NS kunnen voortaan inchecken met een bankpas, creditcard of een smartphone. Hiermee wordt een tweede klas reis voor het volle tarief geactiveerd. Abonnementshouders en mensen die met korting willen reizen, blijven voorlopig een OV-chipkaart of los kaartje nodig hebben.
1. Met welke betaalpassen kan ik reizen? Als u een betaalpas heeft waarmee u contactloos kunt betalen, kunt u met deze pas ook gebruikmaken van de bus of de trein. Ook als u een betaalpas of creditcard van Mastercard of Visa heeft of uw betaalpas op uw smartphone of smartwatch gebruikt, kunt u reizen met uw betaalpas.
Behalve met een bankpas of een creditcard die geschikt is voor contactloos betalen, kunnen reizigers ook Google Pay of Apple Pay inzetten via hun mobiel of smartwatch. Betalen ze met een pasje dan moeten ze wel zorgen dat ze dat uit hun portemonnee halen, waarschuwde NS eerder al.
Ben je ouder dan 65 en reis je met een persoonlijke OV-chipkaart op saldo?Dan reis je altijd met een korting van 34%. Deze korting wordt automatisch verrekend als je in- en uitcheckt tijdens je reis. Deze korting gaat in vanaf de dag dat je 65 bent geworden.
Je betaalt met de OV-chipkaart dezelfde prijs voor een reis als met een e-ticket. Een anonieme OV-chipkaart kan je kopen op het station. Op een persoonlijke OV-chipkaart kan je ook abonnementen zetten of leeftijdskorting krijgen (zie kinderen en ouderen).
Houd je chipkaart tegen de kaartlezer van het poortje aan je rechterkant. Zo check je in en open je het poortje. Je hoort 1 piepje. Aan het eind van de reis check je op dezelfde manier weer uit.
Als een conducteur of controleur vaststelt dat je zonder geldig vervoerbewijs reist zal deze in de meeste gevallen een boete uitschrijven. Dit geldt voor alle treinvervoerders in Nederland. De boete wordt een Uitstel van Betaling genoemd.
Voor 21 euro reis je tussen twee stations naar keuze. De treinkaartjes zijn geldig t/m 31 oktober 2021. Dit treinkaartje is niet geldig tijdens de ochtend én avondspits. In het weekend kun je heel de dag reizen.
Ieder kind reist met zijn eigen persoonlijke OV-chipkaart. Kinderen reizen onder begeleiding van een meereizend persoon van 12 jaar of ouder. Met Kids Vrij reizen kinderen van 4 t/m 11 jaar ook gratis in treinen van andere vervoerders. In bus, tram en metro krijgen zij automatisch 34% korting.
De kaart is verkrijgbaar bij de NS-kaartautomaat, NS Tickets & Service winkel en OV Service & Tickets winkel. Je kunt de chipkaart gebruiken bij alle treinvervoerders. Je hoeft de kaart niet op te laden, je moet wel in- en uitchecken. Je betaalt voor de meeste producten een toeslag van € 1 per eenmalige chipkaart.
Reizigers van 65 jaar of ouder reizen voordelig met de trein. Een heen- en terugreis voor slechts € 7,80*!
Zo krijg je korting op museumkaartjes, reizen met de tram en de bus, uitstapjes, zonnepanelen en zelfs elektrische fietsen. Waarom? Om jou te stimuleren te blijven bewegen! Uit onderzoek blijkt dat de oudere generatie vaak van alleen een Algemene Ouderdomswet (AOW) moet rondkomen.
Wanneer je incheckt met je pinpas betaal je voor het volle tarief voor de 2e klas. Je kunt naast je pas gewoon nog een kaartje blijven kopen. Wel wordt de ov-chipkaart op den duur vervangen door de zogeheten OV-pas.
Let op! Het kopen van een los kaartje kan per 15 december 2019 alleen nog met PIN/creditcard. Met contant geld betalen is dan niet meer mogelijk.
"Via de bankpas kunnen we geen korting aanbieden, dus het is voor reizigers die incidenteel met de trein reizen. Abonnementshouders en mensen die met korting kunnen reizen, hebben een OV-chipkaart nodig." Een reis met de bankpas is niet duurder dan een normaal kaartje.
Ja. Als u incheckt, dan wordt het instaptarief ingehouden. Bij een OV-chipkaart zonder abonnement of kortingsproduct is dat 20 euro. Als u binnen 60 minuten na inchecken weer uitcheckt op hetzelfde station, dan krijgt u dat hele instaptarief terug en kost het uitzwaaien u dus niets.
Dit werkt hetzelfde als met een OV-chipkaart. Een conducteur scant je betaalpas en kan zien of, waar en wanneer je bent ingecheckt. Hij ziet verder geen persoonlijke (bank)gegevens zoals saldo.
De ov-chipkaart is eind dit jaar nergens in Nederland nog nodig. Dat hebben de vervoersbedrijven vandaag bekendgemaakt. In- en uitchecken kan dan met bankpas, mobiel of smartwatch. OVpay heet het nieuwe systeem.