De elfproef of 11-proef is een test die in het Nederlandse elektronische betalingsverkeer werd uitgevoerd op negen- en tiencijferige Nederlandse rekeningnummers bij banken, voor de invoering van het IBAN, om te controleren of het nummer een geldig rekeningnummer kan zijn.
In de elfproef is het laatste cijfer het controlecijfer. Bij burgerservicenummers wordt het laatste getal met −1 vermenigvuldigd in plaats van met 1. Uitgaande van een nummer dat voldoet aan de elfproef kan geen nieuw geldig nummer worden gegenereerd door één cijfer te veranderen of door twee cijfers te verwisselen.
Zo bestaat het Nederlandse IBAN uit 18 cijfers en letters. Het bevat het oude Nederlandse bankrekeningnummer van 10 cijfers of minder, voorafgegaan door de landcode NL, een 2-cijferig controlegetal en de 4-letterige code van de betaaldienstverlener (bijvoorbeeld de verkorte naam van de bank).
Het laatste deel van je IBAN bestaat uit je rekeningnummer. Een voorbeeld van een Nederlandse IBAN zou dus kunnen zijn: NL12 INGB 0000 1234 67.
Je eigen IBAN staat altijd op je bankpas en natuurlijk ook op je rekeningafschrift vermeld. Waar bijvoorbeeld jouw ING IBAN nummer staat op je pinpas, is onder het kleine kopje 'betaalrekening'. Jouw IBAN is gebaseerd op je rekeningnummer, waaraan een bankcode, een landencode en een controlegetal wordt toegevoegd.
IBAN / BIC code van je eigen rekening
Een voorbeeld van een correcte IBAN-code is NL20INGB0001234567.
De Naam Check houdt rekening met de privacy van rekeninghouders. De juiste naam bij een IBAN wordt namelijk alleen getoond wanneer de betaler de naam al kent en bijna correct heeft ingevoerd (zoals in het eerdere voorbeeld met 'Jansen' en 'Janse').
IBAN (International Bank Account Number) is de internationale standaardcode voor een rekeningnummer. Het bestaat uit je rekeningnummer, voorafgegaan door twee letters en twee cijfers. Bijvoorbeeld: Het rekeningnummer van water-link is 096-3103000-88.
Een correct btw-nummer uit België ziet er als volgt uit: Begint met 'BE' + 0 + negen cijfers. De uitkomst moet voldoen aan de 97-proef, een berekening op de eerste 8 cijfers waarvan de uitkomst gelijk is aan de laatste twee cijfers.
Uw burgerservicenummer (BSN) is het unieke nummer waarmee u staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen. Vroeger was dit uw SoFi-nummer.
Vanaf de inwerkingtreding van de Wet BasisRegistratie Personen (BRP) wordt het burgerservicenummer ook uitgegeven door de registratiehouder RNI. Het is daarbij noodzakelijk om zeker te stellen dat nummers niet dubbel worden toegekend.
Je rekeningnummer is een gegeven van dezelfde orde als bijvoorbeeld je naam en adres. Deze informatie publiek maken houdt in principe geen gevaar in. Wanneer bijvoorbeeld liefdadigheidsorganisaties een geldinzameling organiseren, zullen ze langs zoveel mogelijk kanalen hun rekeningnummer verspreiden.
Met alleen je IBAN nummer en je adres kan iemand nog geen geld van je rekening halen of geld overboeken van jouw naar zijn/haar rekening. Daarvoor heb je nog altijd een toegangscode of verificatiecode nodig of een identiteitsbewijs.
Indien je een betaling binnen de EU verricht, heb je meestal geen bic nodig. Vanaf 1 januari 2007 is het gebruik van een bic en iban verplicht gesteld door de EU. De Nederlandse banken hebben dit proces geautomatiseerd, waardoor je bij een overboeking naar een ander EU land, de bic code niet zelf hoeft aan te geven.
Dit is het rekeningnummer van het betaalplatform (Molly Payments) dat wij gebruiken voor het ontvangen van de donaties. Je vindt dan één van deze rekeningnummers op je bankafschrift: NL51DEUT0265262461 of NL70RABO0115600000.
Het IBAN van Nederlandse bankrekeningnummers bestaat uit 18 tekens: 2 letters voor de landcode ('NL'), 2 controlecijfers en het rekeningnummer. Een voorbeeld: Het IBAN van rekeningnummer 123456789 van de Rabobank is NL44 RABO 0123 4567 89. De nieuwe Europese incasso vraagt steeds naar uw IBAN-nummer.
Een bankrekening nummer check uitvoeren? Handmatig: Als u wilt valideren of het bankrekeningnummer overeenkomt met de naam van de rekeninghouder, dan kunt u zelf de IBAN controleren. De bank van de ontvangende rekeninghouder faciliteert de mogelijkheid om zelf het IBAN nummer te controleren.
Als hackers toegang hebben tot jouw gegevens en apparaten kunnen ze helaas een heleboel dingen doen. Zoals: Je geld stelen en een creditcard of bankrekening openen op jouw naam. Het doen van online aankopen op jouw naam.
Met een kopie van uw identiteitskaart waarop uw naam, geboortedatum en burgerservicenummer staan, kunnen fraudeurs bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Het gevolg is dat u rekeningen ontvangt voor zaken die u niet heeft gekocht. Laat uw identiteitsbewijs daarom niet zomaar kopiëren.
Omdat je burgerservicenummer een uniek nummer is, zijn de privacy risico's groot. Met dit nummer kunnen criminelen identiteitsfraude plegen en hebben ze toegang tot je dossier. Wanneer je BSN eenmaal in handen is van criminelen, is de kans groot dat deze onderling wordt doorverkocht in het criminele circuit.
De kans op identiteitsfraude met alleen het BSN is zoals aangegeven klein. Het BSN is een zogenaamd 'informatieloos' nummer en wordt alleen door de overheid gebruikt bij de verwerking van persoonsgegevens en in contact met de burger. Het is in het geval van een datalek niet nodig om het BSN te veranderen.
Een BSN bestaat uit 9 cijfers. Een BSN bevat geen letters; Een BSN kan beginnen met het cijfer 0 (nul). U vindt uw BSN op uw loonstrook of jaaropgave, die u van uw werkgever, uitkeringsinstantie of pensioenuitvoerder krijgt.
Iedere burger met ofwel een Belgisch identiteitsdocument ofwel een Belgisch verblijfsdocument heeft een rijksregisternummer. U vindt uw rijksregisternummer achteraan op uw identiteitskaart. Dit nummer bestaat uit 11 cijfers, waarvan de eerste zes cijfers de geboortedatum van de kaarthouder aanduiden.