In iedere woning zijn verwarmingsbuizen die warmte uitstralen op ongewenste plekken. Zeker als het lange leidingen zijn die door koude ruimtes lopen. Door deze leidingen te isoleren kan het warmteverlies eenvoudig worden verminderd. Hierdoor voorkomt u onnodig energieverbruik.
Het is niet nodig om alle verwarmingsbuizen te voorzien van buisisolatie! Je hoeft alleen de verwarmingsbuizen in onverwarmde ruimtes te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan een onverwarmde zolder, bergruimtes, de kruipruimte of de garage. De warmte die daar vrijkomt kan niet nuttig worden gebruikt.
Vooral de leidingen die door koude ruimtes lopen verliezen veel energie. Om toch te kunnen voldoen aan de warmtebehoefte op de gewenste plek moet de cv-ketel extra hard stoken om de ruimte op temperatuur te krijgen. Door isolatie om de verwarmingsbuizen te plaatsen voorkomt u veel warmteverlies.
De leidingen die u kunt isoleren zijn de waterleidingen en cv-leidingen. Waarom deze twee leidingen? Allereerst de cv-leiding: deze zorgt ervoor dat er warm water naar uw radiatoren gaat, wanneer deze eerst door een koude ruimte gaat verliest deze al een deel van zijn warmte.
In het kader van de anti legionella is het juist niet aan te raden de koude waterleiding te isoleren. legionella komt juist het meeste voor in de koudwater leiding, en een geïsoleerde koudwater leiding die stil staat, dat is juist een mooie broed bron voor het legionella bacterie.
De koudwaterleiding dient geïsoleerd te worden om condens te voorkomen en opwarming te vermijden. Condensvorming kan corrosie, lekkage en schade aan inventaris, opgeslagen meterialen of plafonddelen of gebouwconstructies veroorzaken. Meerdere isolatiematerialen zijn geschikt voor de isolatie van koudwaterleidingen.
Binnenriolering systemen kunnen thermisch en akoestisch worden na-geïsoleerd met behulp van op maat gemaakte materialen. Voor buizen gebruik je buisisolatie en sluitstrips, voor bochten, t-stukken en andere overgangen maak je met behulp van isolatieplaten en isolerende tape de isolatie zelf op maat.
Radiatorfolie is een soort zilverfolie dat je tegen de muur of aan de achterkant van een radiator aanbrengt. Dit folie werkt door de straling van de radiator te reflecteren.
Je kan buisisolatie buizen schilderen, op de voorwaarde dat je het juiste type verf gebruikt. Warmte isolerende muurverf is zeer geschikt voor deze klus, omdat het goed bestand is tegen hoge temperaturen.
Je kunt de leidingen in de muur wegwerken. Hiervoor moet je een gleuf in de muur maken, wat frezen wordt genoemd. Met behulp van een freesmachine maak je een gleuf in de muur. In deze gleuf verstop je de leidingen en vervolgens maak je de gleuf weer dicht met plamuur.
Deze holle isolatie buizen zijn gemaakt van polyetheenschuim en voorzien van een handig kliksysteem. Hierdoor schuif je de buisisolatie gemakkelijk om je leidingen heen. Plak de naad dicht met ductape of lijm de naden aan elkaar zodat de buizen niet kunnen verschuiven.
Voor het bevestigen van buisisolatie aan leidingen gebruikt u GAMMA Buisisolatie Tape Enkelzijdig Klevend Groen 30mm 20meter. De tape met een sterke kleeflaag werkt warmte-isolerend. Hierdoor voorkomt u dat er onnodig warmte verloren gaat en bespaart u op stookkosten.
Bandagefolie is een dunne, sterke folie die bijna geen warmte uitstraalt. De folie kan je makkelijk om buizen wikkelen of in stroken plakken. Hiermee wordt de warmte uitstraling van de buizen voor 95% tegengehouden.
Isoleren in het kort
In een gemiddelde hoekwoning kun je per jaar zo'n € 2.400 besparen, wanneer je van geen isolatie naar goede isolatie gaat. In een goed geïsoleerd huis woon je een stuk comfortabeler, gebruik je minder energie en stoot je daardoor minder CO2 uit.
Hoe moet je de dikte van de dakisolatie kiezen? Om aanspraak te maken op de premie moet je een RD-waarde halen van minimum 4,5 m²K/W. De dikte van het isolatiemateriaal speelt hier een rol, maar ook de lambda waarde. Glaswol moet je bijvoorbeeld minstens 16 tot 21 cm dik nemen om aan de minimum RD-waarde te komen.
Isoleren kan met glas- of rotswol. Kies voor zachte matten en pak na het isoleren het geheel in met een damp-open folie (bijv. onderdakfolie). Zorg dat je de boiler ook langs boven en onder afdekt met isolatie en dat je de naden van de folie afplakt.
Isoleer de onderkant van je vloer. Heb je een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan kun je het beste vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal aanbrengen tegen de onderkant van de vloer. Bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Glaswol neemt geen water op. Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
Het houten huis koelt snel af, omdat het hout de warmte niet vasthoudt. Wanneer je de lambda-waarden (de hoeveelheid energie die het materiaal geleidt per eenheid volume en per tijdseenheid) van hout (0,14 W/mK) en baksteen (1 W/mK) vergelijkt, blijkt dat hout ruim zeven keer beter isoleert dan steen.