Te gebruiken tot: gebruik of vries in vòòr of op datumNiet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot en met de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Als je vlees hebt liggen met een 'te gebruiken tot'-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten.Je hoeft het niet direct weg te gooien.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
HEEFT KIP EEN THT-DATUM OF EEN GEBRUIKSDATUM? Kipproducten hebben doorgaans een THT-datum of een houdbaarheidsdatum, die aangeeft wanneer het product niet meer veilig is om te consumeren. Om de houdbaarheid van uw kip te verlengen, kunt u deze op of vóór die datum invriezen . Een hele kip kan tot 1 jaar in de vriezer worden bewaard.
Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen. Maar let op: je moet het dan natuurlijk wel snel hebben afgekoeld en in de koelkast hebben bewaard!
De “ten minste houdbaar tot”-datum is verstreken: Kip — rauw en gekookt — die de “ten minste houdbaar tot/voor”-datum heeft overschreden, is waarschijnlijk bedorven . Veranderingen in kleur: Rauwe en gekookte kip die grijsgroen begint te worden, is bedorven. Vlekken van grijs-groen schimmel duiden op bacteriegroei.
Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, ook al ziet het er nog goed uit en ruikt het nog goed . Het is veilig om voedsel te eten tot middernacht op de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel gekookt of ingevroren is. Voedsel kan worden gekookt tot middernacht op de houdbaarheidsdatum die op het product staat en kan vervolgens worden afgekoeld en in de koelkast worden bewaard.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Kip, kalkoen, eend
Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je het niet op tijd op? Vries het in of bereid het. Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Rauwe kip kan je eigenlijk maar één à twee dagen in de koelkast bewaren. Winkel dan ook met een plan of vries de kip in als je haar wilt bewaren. Controleer rauwe kip altijd op kleur, textuur en geur. Ook bereide kip blijft niet eeuwig goed in de koelkast.
Dat geldt echter niet voor producten met een TGT-datum. Deze mogen na deze datum niet meer in de voedselpakketten. Een uitzondering hierop vormt vlees, vis en kip dat, mits onder de juiste omstandigheden ingevroren en van een speciale sticker voorzien, tot twee maanden na datum mag worden uitgegeven.
Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.
In het Verenigd Koninkrijk worden eieren gemarkeerd met een houdbaarheidsdatum – een wettelijke vereiste van 28 dagen nadat het ei is gelegd. Natuurlijk wordt aanbevolen om de eieren binnen deze datum te consumeren, maar ze zijn vaak nog veilig om te eten na deze datum. Als u ze in de koelkast bewaart, kunt u ze 2-3 weken na de houdbaarheidsdatum eten .
De huidige richtlijnen van de Food Standards Agency stellen dat consumenten voorverpakt voedsel tot aan de houdbaarheidsdatum kunnen invriezen en dat het, nadat het voedsel is ontdooid, binnen 24 uur moet worden geconsumeerd.
De uiterste consumptiedatum vermeldt u op levensmiddelen die uit microbiologisch oogpunt zeer bederfelijk zijn en die na korte tijd een onmiddellijk gevaar voor de menselijke gezondheid kunnen opleveren. Op alle andere levensmiddelen vermeldt u een datum van minimale houdbaarheid.
THT is de afkorting voor Ten minste Houdbaar Tot, in het Engels 'best before' (BB). Het betekent dat na de vermelde datum de kwaliteit van je voedingsproduct (denk aan smaak, geur, kleur, gehalte van vitamines) afneemt en dus niet meer op 'n best is.
Als je rauwe kip hebt gekocht en je weet dat het 2 dagen in de koelkast heeft gelegen na de "ten minste houdbaar tot" datum, ruik er dan aan. Als het bedorven is, weet je het meteen. Hetzelfde geldt voor melk. Het kan een paar dagen na de "ten minste houdbaar tot" datum nog goed zijn, maar als er een zure geur aan zit, weet je dat het bedorven is.
Verse, rauwe kip is roze en vlezig van kleur; als de kip bedorven is, zal hij verkleuren en een doffe, grijze gloed krijgen . "Tekenen van voedselbederf zijn vrij universeel," zegt White. "Elke vieze geur, verkleuring of vreemde substantie op uw kip zou reden zijn om weg te gooien."
Binnen redelijke grenzen, mits het voedsel eruitziet en ruikt zoals u zou verwachten, zou het veilig moeten zijn om te eten, zelfs als de 'ten minste houdbaar tot'-datum is verstreken . Houd de 'ten minste houdbaar tot'- of 'ten minste houdbaar tot'-datums op het voedsel in uw kasten in de gaten. Eet geen voedsel dat voorbij de 'ten minste houdbaar tot'-datum is, zelfs als het er goed uitziet en ruikt.
Hoe lang kun je kip in de vriezer bewaren? Verse kip is tot wel zes maanden houdbaar in de vriezer. Bewerkt vlees, zoals schnitzels of gemarineerde kipfilet, blijft daarentegen slechts een maand goed in de diepvries. Als je te maken hebt met een volledige, bevroren kip, kun je deze zeker een jaar lang bewaren.
Vorst die zich in de vriezer heeft opgehoopt, kan levende bacteriën en virussen bevatten, waaronder listeria, E. coli en salmonella, omdat ze kunnen overleven bij temperaturen onder nul. Vorstvorming in uw vriezer kan zowel het apparaat als het voedsel dat erin wordt bewaard op verschillende manieren beschadigen .