Horizontale slowjuicers zijn uitermate geschikt voor gember, omdat de vezelige structuur van gember goed wordt uitgeperst en verwerkt door middel van de horizontale persschroef.
Rasp de gember met een rasp.Verzamel in een kaasdoek of in je hand.Knijp . Voilà, gembersap.
Schil de gemberwortel en snijd deze in kleine stukjes. Schil de appels en wortels en snijd deze in stukjes. Doe de gember, appels en wortels in een sapcentrifuge en pers het sap eruit. Giet het sap door een fijne zeef en vang het op in een grote kom.
Snijd de gember in grove stukken en doe deze samen met het water in je blender en laat ongeveer 1 minuut draaien. Voeg, indien gewenst, agavesiroop of honing toe indien je de gembersap wat zoeter wil maken. Haal het gembersap door een fijne zeef en bewaar het sap in de koelkast voor 2 a 3 dagen.
Pers in een slowjuicer het stukje gember en de halve citroen (wel schillen) uit. Schenk in een glas of shotglaasje en voeg tenslotte nog een snufje cayennepeper toe. Sla het shotje in één keer achterover. Cheers!
Snijd de gemberwortel in kleine stukjes en doe ze in een blender of sapcentrifuge. Voeg een kleine hoeveelheid water toe om het blenden te vergemakkelijken. Blend de gemberwortel tot het een pulp wordt. Zeef de pulp vervolgens door een fijne zeef of kaasdoek om het gembersap eruit te halen.
Je kiest het best voor een slowjuicer die dus liggend is (in tegenstelling tot een staande). Horizontale slowjuicers zijn uitermate geschikt voor gember, omdat de vezelige structuur van gember goed wordt uitgeperst en verwerkt door middel van de horizontale persschroef.
Spijsverteringskrachtpatser: Gember wordt al eeuwenlang geprezen om zijn spijsverteringseigenschappen. Het drinken van gembersap op een lege maag kan de productie van spijsverteringsenzymen stimuleren, wat de hele dag door bijdraagt aan een betere spijsvertering . Het helpt indigestie, een opgeblazen gevoel en andere spijsverteringsongemakken te verlichten.
De kwaliteit van het sap verschilt ook. Slowjuicers produceren sap van hogere kwaliteit omdat er minder warmte en lucht bij het sap komen, wat ervoor zorgt dat de enzymen en voedingsstoffen behouden blijven. Sapcentrifuges produceren echter meer sap in een kortere tijd, maar het sap is minder rijk aan voedingsstoffen.
Als je geen blender hebt, moet je een andere manier bedenken om de ingrediënten tot een gladde massa te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld met een staafmixer of hakmolen, maar ook als je die niet hebt kun je een lekkere smoothie maken. Het kost alleen net even wat meer tijd. Als je en vijzel hebt kun je die gebruiken.
Gevriesdroogd gemberpoeder is ideaal als gezonde toevoeging aan smoothies en sappen , of gewoon verdund met water.
Hoeveel gember moet je dagelijks nemen? Gember is veilig om dagelijks te eten, maar experts raden aan om jezelf te beperken tot 3 tot 4 gram per dag — houd het bij 1 gram per dag als je zwanger bent. Het is bewezen dat het nemen van meer dan 6 gram gember per dag gastro-intestinale problemen veroorzaakt, zoals reflux, brandend maagzuur en diarree.
Gemberthee heeft vele gezondheidsvoordelen. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het verbeteren van de spijsvertering en het verlichten van misselijkheid en braken.
Snijd de gember (met de schil eraan) in stukken. Doe de stukken in de blender, vul hem met water en blend op de hardste stand. Herhaal enkele keren. Zeef het gembermengsel, zodat de pulp verwijderd wordt.
Je kiest in deze situatie voor een blender met een hoog vermogen, omdat je de blender dan meerdere keren op een dag gebruikt. Je voorkomt hiermee dat de blender oververhit raakt. Door het hoge vermogen is de blender ook geschikt om harde ingrediënten te blenden. Denk bijvoorbeeld aan gember, kurkuma en bleekselderij.
Nadelen van te veel gember
Te veel gember wordt gelinkt aan een lage bloeddruk en maag- en darmklachten. Zo deed onder meer het National Center for Complementary and Alternative Medicine onderzoek en vonden de onderzoekers dat gember voor bijwerkingen kan zorgen als gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen.
Bovendien hebben sommige ingrediënten zoals peren, wortels en gember dunne schillen die de sapcentrifuge gemakkelijk kan verwijderen zonder verstopt te raken . Met deze feiten in gedachten, kunt u tijd en voorbereiding besparen door uw ingrediënten te persen met de schil eraan.
Gemberwater drinken op een lege maag helpt om het spijsverteringsstelsel een boost te geven voor de dag . Een studie gepubliceerd in het Journal of Gastroenterology and Hepatology benadrukt dat gember de maaglediging aanzienlijk verbetert, wat betekent dat het helpt om voedsel sneller van de maag naar de dunne darm te verplaatsen.
Minder/niet geschikt voor tarwegras, bladgroenten en bleekselderij; want hij loopt bij vezelige dingen snel 'vast', dan verstopt 'ie. Bijvoorbeeld bij wortel of spinazie komt er meer pulp in dan bij een verticale.
Moet je gember schillen (voor thee)?
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.
Gember wordt in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt bij de behandeling van misselijkheid en braken, als ontstekingsremmer, bij verkoudheid, om verslavingen te bestrijden, menstruatiepijn te behandelen, en om de vertering te bevorderen (1-15).
Zowel verse gember als gemberpoeder zijn goed te gebruiken samen met andere kruiden en specerijen als kaneel, kruidnagel, peper en kerrie. Je kunt het in warme gerechten ook combineren met kurkuma, kardemom en galangawortel (laos). Gember wordt vaak gebruikt als basis voor curry's.
Wat gemberthee betreft, is er niets eenvoudiger: snijd of rasp je gember en doe het in een pan met water. Breng het water aan de kook, doe een deksel op de pan en zet het vuur uit. Laat het een half uur staan, of nog beter, een nacht . Er is geen "goed" of "fout" met gemberthee.