De macrophylla kan op elke grondsoort staan die voldoende vocht bevat. In klei groeien de planten langzamer als op veengrond, en op zandgrond kunnen ze snel last hebben van uitdroging. Het uitdrogen kunt u voorkomen door om het jaar de plant tuinturf te geven.
Een hortensia heeft het meeste baat bij een humusrijke grondsoort die ook goed doorlatend is. De pH-waarde van de grond heeft invloed op de bloemkleur, maar is over het algemeen neutraal tot lichtzuur. Een voedzame compostgrond en voldoende water zullen de hortensia optimaal laten bloeien.
Zon is niet goed voor hortensia
De zon brandt de bloemen van de hortensia kapot. Je merkt het als je 's avonds je hand over de bloemen haalt: ze knisperen van de droogte. Ook het blad kan opgekruld zijn en brandvlekken vertonen. De enige optie is dan om je planten van tevoren al tegen de zon te beschermen.
Lavendel is namelijk een kalkminnende plant die het beste in het najaar, in de winter of in het vroege voorjaar kalk kunt geven. Er hoeft geen kalk te worden gestrooid als de lavendel in zandgrond of kalkrijke kleigrond staat. Lavendel in je tuin hoeft geen water te krijgen.
In zandgrond die voldoende voeding en humus bevat en een losse structuur heeft zullen bijna alle tuinplanten goed groeien. Hieronder een korte lijst van planten die speciaal geschikt zijn voor zandgrond.
Gras kan wel wortels krijgen van 30 cm lang, dus je moet het witte zand tot minstens tot 30 cm afgraven en zwart zand storten! Gras kun je ook op wit zand leggen. Wij leggen gras in grote voetbalstadions op puur wit zand om de afwatering te bevorderen. Zeer regelmatig beregenen en mesten is dan wel noodzakelijk.
Zorg ervoor dat je struik in een vochtige grond staat of de droge grond goed extra water geeft. Anders laten de bloemen zich niet snel zien. Plant de struik ook op een plek waar zowel schaduw als zon komen. Ondanks dat de hortensia's fan zijn van de koelte kunnen ze goed tot bloei komen in de ochtend- of avondzon.
Plant een hortensia altijd in goede kwaliteit potgrond, of meng de bestaande grond met tuinturf. Mengen met tuinturf is zeker belangrijk als u de hortensia's blauw wilt kleuren.
Om te voorkomen dat ze je tuin overschaduwt is het raadzaam haar net na de bloei terug te snoeien. Ook een sneeuwbalhortensia (Strong Annabelle) heeft weinig snoei nodig. Deze hortensia geeft namelijk grotere bloemen als je de takken heel kort terug snoeit.
Wat te doen als je de zuurheid kent? Indien je grond zuurder wil maken om sommige planten een juiste bodem te geven, vul de grond dan aan met turf of afgemaaid gras. Is de grond te zuur om planten te kweken, voeg dan kalk toe of compost. De grond meer of minder zuur maken, doe je niet in één seizoen.
Waarom bloeit mijn hortensia niet? Bloemknoppen en zelfs takken kunnen verdrogen in de winter tijdens langdurige 'droge' vorst. Nachtvorst in het late voorjaar is echter de grootste boosdoener, hierdoor sterven namelijk de bloemknoppen af wat als gevolg heeft dat er geen of minder bloemen aan te hortensia komen.
Hortensia's plant u het beste in het voorjaar (maart) of in het najaar (oktober/november). Ze houden van kleiachtige, vochthoudende grond. De plantafstand is ca. 1 tot 1.5 meter.
Kleibodems hebben over het algemeen een goede natuurlijke bodemvruchtbaarheid. Zanddeeltjes verweren nauwelijks en bevatten over het algemeen weinig voedingsstoffen. Zandgronden zijn voor de nutriëntenlevering sterk afhankelijk van organische stof.
Bij het zand zakt het regenwater snel in de grond. De wortels van het plantje kunnen het water niet opzuigen. Het plantje gaat dood. Bij tuingrond is dat anders.
Check eerst hoe diep de zandlaag is.
Die laag moet je sowieso losmaken voordat planten hierop kunnen groeien. Spit het zand er dan gewoon doorheen. Zo wordt de aarde meteen meer waterdoorlaatbaar en luchtig. Resultaat: een uitstekend plantbed!
Je kan zand gewoon brengen naar het grofvuil, of vuilverzamelplaats in uw gemeente. Daar wordt al het afval gesorteerd, Zand valt geloof ik onder bouw- en sloopafval, maar goed, daar wijzen ze je verder naar je juiste plek.
Lavendel houdt absoluut niet van vochtige grond, dus 1 x per week (en bij heel veel droogte/warmte 2x per week) een beetje water is ruim voldoende. Liever ze te droog houden dan te nat. Zeker met deze temperaturen is om de dag water geven niet voldoende, en moet je elke dag wateren.
Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.
Lavendel mag je (bijna) nooit water geven. Zelfs in droge periodes in de zomer vindt de plant zelf nog zijn water. Enkel bij nieuwe aanplantingen moet je water geven in droge lentes en zomers. Lavendel zal zelden afsterven vanwege te weinig water, echter wel bij teveel water.