Het is mogelijk dat er toch voedsel in de longen terechtkomt. Dit kan gebeuren als u: niet voelt dat er eten en drinken 'het verkeerde keelgat' in gaat; moeite heeft met hoesten of als u niet meer kunt hoesten.
Aspiratie. Wanneer voeding of speeksel in de longen komt en u onvoldoende kracht heeft om het voedsel uit de longen te hoesten, is er sprake van aspiratie. Dat kan gevaarlijk zijn. Wanneer er voeding of speeksel in de longen komt heeft u namelijk een grotere kans op het ontwikkelen van een longontsteking.
Symptomen van eten in de longen zijn pijn of kramp rondom de borst met uitstraling naar de rug of keel. Daarnaast kan het doorgeslikte voedsel bijvoorbeeld weer omhoog komen na het eten of wanneer u gaat liggen. Er is dan sprake van een gevaar voor verslikking, wat ook 's nachts kan optreden.
Wat te doen bij verslikken? Wanneer iemand niet meer of alleen nog heel zwak kan hoesten, kan er voedsel in de longen terecht komen. De gevolgen van verslikken kunnen zijn: aspiratie, aspiratie-pneumonie en dreigende verstikking. Lees hier wat je moet doen bij verslikken.
stille aspiratie: als de hoestreflex uitblijft of niet krachtig genoeg is, komt voedsel of drank terecht in de luchtweg. Keelschrapen, kuchjes, ademnood en borrelende stem na het slikken kunnen signalen zijn van stille aspiratie.
Verbetering van de dagelijkse mondverzorging verkleint het risico op een aspiratiepneumonie. De eerste stap bij een behandeling is te zorgen dat de luchtwegen weer vrij zijn.Ter ondersteuning kan worden behandeld met zuurstof of beademing.Er worden antibiotica gegeven.
Verslikken kan komen doordat de luchtweg niet goed afgesloten kan worden, maar het kan ook gebeuren als de tong niet (goed) kan bewegen. Wanneer voeding of speeksel in de longen komt en je kind onvoldoende kracht heeft om het voedsel uit de longen te hoesten, is er sprake van aspiratie.
Hoesten is een normale reactie van uw lichaam als er slijm, stof of iets anders in uw luchtwegen vastzit. Doordat er iets in uw luchtwegen vastzit, raakt het slijmvlies in uw longen, luchtpijp en/of keel geïrriteerd. Door te hoesten, worden het slijm, de stofjes of het voorwerp in uw luchtwegen verwijderd.
Moedig het slachtoffer aan om te blijven hoesten. Doe verder niets. Controleer of het slachtoffer weer een normale ademhaling heeft. Neem contact op met de huisarts of spoedpost als het slachtoffer blijft hoesten, moeite houdt met slikken of het gevoel blijft hebben dat er iets in zijn keel zit.
Dat wat in de luchtpijp is gekomen, wordt door het hoesten daar als het ware weer 'uitgeblazen'. Als u moeite heeft met hoesten of het niet meer kunt, is het mogelijk dat er voedsel in de longen terecht komt en zo een longontsteking veroorzaakt.Dat kan soms levensbedreigend zijn. Ook is er kans op verstikking.
Pijn in of op de borst kunt u op veel manieren voelen, bijvoorbeeld tussen de ribben, achter het borstbeen of onderaan het borstbeen. De pijn kan aan 1 kant zitten, aan beide kanten of in het midden van de borst.
Aspiratiepneumonie symptomen zijn erg uiteenlopend: een piepende of moeilijke ademhaling, koorts, ophoesten van slijm of bloed, veel zweten, pijn op de borst, hese stem en vermoeidheid. Een ziekenhuisopname is vaak vereist. Bij slikproblemen krijgt de patiënt sondevoeding of andere zachte voeding.
Bij luchtwegmalacie is de wand van de luchtpijp niet stevig genoeg. De luchtpijp blijft dan niet goed open staan tijdens de uitademing en soms ook niet tijdens de inademing. Ook kan de luchtpijp volledig dichtklappen. Bij luchtwegmalacie is de ademhaling te horen.
Mogelijk is er water in de longen van het slachtoffer terechtgekomen, wat in de eerste 48 uur tot levensgevaarlijke complicaties kan leiden. Als het slachtoffer in de 48 uur na een bijna-verdrinking erg benauwd wordt, verwittig dan meteen de hulpdiensten.
Er wordt een duidelijk verband gevonden tussen alcoholgebruik en een grotere kans op het ontwikkelen van bacteriële longontstekingen [2]. Hoewel iets minder sterk, zijn er ook aanwijzingen dat dit verband eveneens geldt voor virale luchtweginfecties en longontstekingen [3, 4].
Dit kan bijvoorbeeld komen door neus- en neusbijholte problemen, prikkelende stoffen of droge lucht. Roken, alcohol en koffie of prikkelende stoffen zoals drop, pepermunt en chocolade kunnen deze klachten in stand houden. Stress en emotionele problemen kunnen ook bijdragen tot het globusgevoel.
Het gevoel van een brok in je keel heeft meestal geen lichamelijke oorzaak. Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt.
Een mogelijk gevolg van verslikking is longontsteking. Als je niet genoeg kracht hebt om te hoesten kan er voedsel of speeksel in de longen achterblijven. Dit komt vooral bij ouderen of mensen met slikproblemen voor. Een longontsteking door verslikking heet ook wel aspiratie-pneumonie.
Een lekkere thee zetten van verse tijm of gember is altijd een goed idee. Ook voor je longen. Tijm is een natuurlijk medicijn tegen hoesten, benauwdheid en keelpijn. Uit onderzoek blijkt zelfs dat tijm beter helpt tegen de behandeling van bronchitis dan een placebo.
Nee, kapotte longblaasjes in de longen kunnen niet meer verbeteren. Als een longblaasje eenmaal kapot is, blijft hij kapot. Maar de longblaasjes die niet kapot zijn, gaan beter werken als je stopt met roken. En de longblaasjes gaan niet meer kapot door het roken en hoesten.
Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is. Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Risico's bij slikproblemen
Als u zich verslikt, zult u in de meeste gevallen een hoestbui krijgen. Hoesten zorgt ervoor dat het voedsel dat in de luchtpijp is gekomen, er als het ware wordt uitgeblazen.
Een speciale vorm van longontsteking is een slikpneumonie of aspiratiepneumonie. Daarbij bereiken vreemde stoffen zoals voedsel, drank of braaksel na een verslikking je longen.Daar veroorzaken ze een ontsteking. Vooral ouderen en mensen met slikproblemen kunnen een slikpneumonie krijgen.
Om verslikken te voorkomen kan drinken verdikt worden met verdikkingsmiddel. Vaak hebben ALS-patiënten eerst vooral moeite met het doorslikken van dun vloeibare dranken, zoals water, thee, koffie en frisdrank. Voor het drinken van deze dunne vloeistoffen is namelijk een zeer goede controle van de mondspieren nodig.
Uw arts kan dit op verschillende manieren vaststellen: bloedonderzoek. lichamelijk onderzoek: de arts luistert met een stethoscoop naar uw longen. röntgenfoto van de longen.