Ze duurden liefst tien maanden, van februari tot december. De Slag bij Verdun begon met de grootste artilleriebeschieting die de wereld tot dan toe had gezien. De tien maanden vechten rond Verdun kostten een enorm aantal slachtoffers: zowat driekwart miljoen, van wie wellicht 300.000 doden.
In totaal sneuvelden ongeveer 700 000 soldaten op het slagveld van Verdun. Aan weerszijden waren het er bijna evenveel, met als resultaat dat de Franse en Duitse troepen nu weer min of meer dezelfde posities innemen als bij het begin van het Duitse offensief, in februari van dit jaar.
In een wanhoopspoging om het vastgelopen westelijk front te doorbreken, besloot de Duitse opperbevelhebber Erich von Falkenhayn op 25 februari 1916 om zich volledig op de stad Verdun te richten in de hoop de Franse daarmee uit te putten.
Toch was de strijd van grote invloed op het verloop van de Eerste Wereldoorlog. In de vroege ochtend van 21 februari 1916 openden 1400 Duitse stukken geschut, dicht opeengeplaatst langs slechts twaalf kilometer frontlijn, hun oorverdovend en vernietigend vuur op Verdun.
De geallieerde legerleiding staakte de strijd aan de Somme op 18 november. Aan Britse zijde waren 420.000 slachtoffers gevallen.Het Franse verlies aan doden en gewonden bedroeg 200.000.De Duitsers telden 450.000 slachtoffers.
De strijdende partijen in de Slag om Stalingrad waren de Sovjet-Unie en de asmogendheden, bestaande uit Duitsland, Italië, Roemenië, Kroatië en Hongarije. Het aantal gesneuvelde, gewonde en vermiste personen in de Slag om Stalingrad bedraagt volgens de nieuwste inzichten een kleine 2 miljoen.
Bij deze overval werden 642 mensen vermoord. Slechts zes personen overleefden het bloedbad.
De Duitsers gaven zich nog steeds niet gewonnen; de Franse verliezen waren groot maar uiteindelijk brak het front. Op 19 december 1916 concludeerde de Duitse legerleiding dat er een nederlaag was geleden bij Verdun. Het Duitse leger was definitief teruggeworpen in zijn oorspronkelijke stellingen.
De slag tussen het leger van Napoleon en een coalitie van Britse, Duitse en Nederlandse troepen kostte in 1815 het leven aan tienduizenden militairen. Zo'n 20.000 lichamen verdwenen volgens historische bronnen in massagraven, maar bij opgravingen zijn tot nu toe nauwelijks menselijke resten teruggevonden.
De veldslag begon op maandag 21 februari 1916 met een negen uur durend bombardement door de Duitse artillerie. Dat was al onvoorstelbaar. De Duitsers hadden 1300 treinwagons aan granaten aangesleept en schoten met 1200 kanonnen 2.500.000 granaten af op de Franse stellingen en forten.
Zoals gezegd was Duitsland al in het vredesverdrag van Versailles aangewezen als schuldige van de oorlog, maar die schuldverklaring was vooral ingegeven door de wens van de overwinnende landen (in de eerste plaats Frankrijk) om herstelbetalingen en grondgebied van Duitsland te eisen.
Nadat de kroonprins van Oostenrijk-Hongarije Frans Ferdinand en zijn vrouw gravin Sophie Chotek op 28 juni 1914 in Sarajevo waren doodgeschoten door de Bosnisch-Servische nationalist Gavrilo Princip, stelde keizer Frans Jozef van Oostenrijk-Hongarije, met steun van zijn bondgenoot het Duitse Keizerrijk, voor het juli- ...
Amerikaanse verliezen: 24.126 man: 3082 gedood, 13.121 gewond en 7959 vermist. Britse verliezen: 13.572 man: 1842 gedood, 8599 gewond en 3131 vermist . Canadese verliezen: 2815 man: 363 gedood, 1359 gewond en 1093 vermist.
Amerika verloor 419,400 soldaten, Groot-Brittannië ongeveer 450,900 mensen (burgers en soldaten) en Frankrijk 600.000 mensen (burgers en soldaten). Hitler-Duitsland had ongeveer 6.9 tot 7.4 miljoen doden te betreuren (burgers en soldaten). Duidelijk is dat de Sovjet-Unie het grootste offer heeft gebracht.
Op 15 mei geeft Nederland zich over. Aan Nederlandse zijde sneuvelden 2.341 soldaten en zo'n 2.200 burgers. De Duitsers verloren 2.132 manschappen.
Een bezoek duurt ongeveer 2,5 uur. De toegang tot het museale gedeelte van het herdenkingscentrum is niet gratis.
Robert Hébras (97) is gestorven; hij was een van de amper zes inwoners die wisten te ontkomen aan de massamoord in het Franse Oradour-sur-Glane in de Tweede Wereldoorlog.
Een oorlog is altijd verschrikkelijk, maar het dodenaantal per oorlog loopt uiteen. Zo vielen er tijdens de Tweede Wereldoorlog 60 tot 72 miljoen doden, een absurd aantal. In een andere oorlog werd juist geen schot gelost. Een lijst met de 7 gruwelijkste oorlogen, met WO II bovenaan de lijst.
Het Parijs-Geschut (Duits:Paris-Geschütz) was een Duits langeafstandkanon waarmee in de Eerste Wereldoorlog Parijs beschoten werd (van maart tot augustus 1918).
Op 28 juni 1914 wordt de Oostenrijkse troonopvolger aartshertog Franz-Ferdinand in de Bosnische hoofdstad Sarajevo vermoord door een Servische nationalist. Na een ultimatum verklaart Oostenrijk Servië de oorlog.
VOLGOGRAD - In de Russische stad Volgograd, het voormalige Stalingrad, is een nieuw borstbeeld onthuld van Sovjetdictator Josef Stalin.
Duitse terugtrekking
Bij Stalingrad kwam er een einde aan de Duitse opmars en vanaf februari 1943 zagen de Duitsers zich genoodzaakt zich steeds verder terug te trekken uit de Sovjet-Unie. Uiteindelijk verloren de Duitsers in Stalingrad zo'n 750.000 soldaten.
De Tweede Wereldoorlog eindigde in de lente van 1945 met de geallieerde overwinning op Nazi-Duitsland. Het lot van het Duitse volk lag nu in de handen van de vier overwinnaars: de Verenigde Staten, de Sovjet Unie, Groot-Brittannië en Frankrijk.