Vaderdag is een feestdag ter ere van vaders, waarbij het vaderschap en het belang van vaders voor de opvoeding en verzorging van hun kinderen wordt gevierd. In Nederland wordt Vaderdag gevierd op de derde zondag in juni. In België viert men het op de tweede zondag van juni.
Vaderdag begon in Amerika
Vaderdag liet niet lang op zich wachten. De eerste echte Vaderdag werd op 19 juni 1910 gevierd in Spokane, een stad in de Amerikaanse staat Washington. In beide gevallen waren het initiatieven van gewone burgers die na enige tijd landelijke navolging kregen.
Vaderdag werd pas erkend als een nationale feestdag in Amerika toen Richard Nixon het in de wet ondertekende in 1972. De dag werd in het leven geroepen als aanvulling op Moederdag en om het mannelijk ouderschap te vieren. In de jaren '60 en '70 ontstond een 'new fatherhood' beweging als reactie op de vrouwenbeweging.
De officiële Vaderdag valt elk jaar op de tweede zondag van juni. In 2020 is dat op 14 juni. De traditie komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. In 1909 wilde Sonora Louise Smart Dodd haar vader eren, die hard had afgezien in zijn leven.
Elke derde zondag van juni is het weer vaderdag in Nederland. Deze dag is ontstaan als opvolging van Moederdag. Niet in elk land wordt deze dag op dezelfde dag gevierd. In België valt het op de tweede zondag in juni, in Spanje en Portugal op 9 maart.
Kies bijvoorbeeld voor een set whiskeyglazen of een karaf of shotglaasjes in de vorm van een schedel. Zo weet je zeker dat je een origineel Vaderdag cadeau te geven hebt. Ook flesopeners en kurkentrekkers zijn heel geschikt als uniek kado idee. Deze worden vaak gebruikt en zijn daarom een leuke herinnering.
In Nederland vieren we Vaderdag dus op de derde zondag van juni. Net als in Nederland worden de vaders in veel verschillende landen op dezelfde datum in het zonnetje gezet als hier. Toch wordt vaderdag niet wereldwijd op dezelfde dag gevierd, sterker nog, zelfs dicht bij huis wijkt deze datum af.
In Nederland wordt Vaderdag gevierd op de derde zondag in juni. De eerste Vaderdag vond plaats op 19 juni 1910. President Richard Nixon was in 1972 de eerste die Vaderdag als een echte officiële feestdag bestempelde. ...
Het was een veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog. Haar moeder overleed bij de geboorte van het zesde kind. Het idee van Vaderdag heeft zij afgeleid van het idee van Anna Jarvis, die zich sterk maakte voor de oprichting van een officiële Moederdag.
Vaderdag wordt gevierd op de tweede zondag van juni. In de regio Antwerpen wordt Vaderdag ook gevierd op 19 maart.
Ook Moederdag is ontstaan in Amerika, waar een kind vond dat haar ouder, in dit geval de moeder, vaker mocht horen dat mensen haar dankbaar waren voor wat zij deed. In 1907 ontstond Moederdag, dit is dus 3 jaar eerder dan het ontstaan van Vaderdag.
In ons land, Nederland en veel andere landen wordt moeder op de tweede zondag van mei in de bloemetjes gezet, alleen in Antwerpen gebeurt dat op 15 augustus, Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart of Maria-Tenhemelopneming.
Moederdag is ooit begonnen als een mooi initiatief. De dag zoals we die kennen komt uit Amerika. Daar werd de dag voor het eerst landelijk gevierd op de tweede zondag van mei 1914. Anna Jarvis, een lerares uit Philadelphia, besloot na het overlijden van haar moeder haar leven te wijden aan moederverering.
Op 19 juni 1910 vond de eerste Vaderdag plaats in Spokane in Washington. De feestdag ter ere van vaders sloeg aan. In 1924 steunde president Coolidge ondersteunde de dag al in 1924, maar daarmee was de dag nog niet officieel. Vaderdag werd officieel erkend toen Nixon president was in 1972.
De feestdag heeft zich in zijn huidige vorm vanuit de Verenigde Staten over de rest van de westerse wereld verspreid. In Nederland begon de traditie rond 1925. In 1916 kwam Moederdag op initiatief van het Leger des Heils overwaaien naar Nederland.
In Nederland, België, Duitsland en vele andere landen valt Moederdag altijd op de tweede zondag in mei. Dit houdt in dat Moederdag jaarlijks altijd op een zondag gevierd wordt, maar niet op dezelfde datum.
Jarvis' moeder zette zich altijd in voor het welzijn van andere moeders. Toen die in 1905 overleed, bedacht Anna Jarvis een speciale dag om alle moeders te eren: Moederdag. Ze koos de zondag na de sterfdag van haar moeder, de tweede in mei.
Om die gedachte kracht bij te zetten leek het haar goed een 'memorial mother's day for mothers living and dead' te houden. Haar dochter voerde dit plan uiteindelijk uit. Als datum voor deze Moederdag koos zij de tweede zondag in mei, de eerste zondag na het overlijden van haar eigen moeder op 9 mei 1905.
Moederdag waait rond 1925 over uit de Verenigde Staten. Daar wordt in 1907 voor het eerst moederdag gevierd. Het is een idee van Anna Jarvis, die de wens van haar moeder wil vervullen: een dag om het goede werk van moeders te herdenken. Jarvis maakt Moederdag tot een succes.
Vaderdag wordt gevierd om de vaders te eren. De kinderen leggen hun vader op deze dag extra in de watten. In Nederland viert men Vaderdag op de derde zondag in Juni.
20 juli – Wereld Schaken Dag | Roze Woensdag | Internationale Cake Dag | Maanwandeling Dag | Internationale Ride MTB Dag | Wereld Springen Dag | Internationale Hotdogdag | 50e editie Spakenburgse Dagen | Vestingdagen Elburg.
De correcte spelling is Vaderdag, met een hoofdletter. Officiële namen van feestdagen, zoals Vaderdag, schrijven we met een hoofdletter. Samenstellingen met Vaderdag schrijven we klein: vaderdagcadeau.
Een bon kan ook persoonlijk zijn: geef een bon die aansluit bij de hobby's of interesses van de persoon. geef een ervaring cadeau die jij supertof vond en de ander ook wil doen beleven (kan ook tegenvallen, maar da's ook ok!