Conclusie. Een spiraalbodem is eigenlijk alleen geschikt voor de betere matrassen waarbij de bedbodem minder belangrijk wordt, zoals pocketveringmatrassen en traagschuimmatrassen.
De beste matrassen voor op een een spiraalbodem zijn pocketvering matrassen, latex matrassen, koudschuim matrassen of traagschuim matrassen. Deze matrassen zijn erg flexibel en zijn daarom ook goed te gebruiken op verstelbare spiraalbodems.
Zowel een binnenvering matras als een pocketvering matras is geschikt. Heb je een verstelbare spiraalbodem, dan is een binnenvering matras niet geschikt, omdat deze niet functioneert op een verstelbare bodem.
Over het algemeen kun je stellen dat een standaard lattenbodem of een spiraal bodem de minst goede combinatie is met een Tempur matras. Deze zojuist genoemde bodems bieden beperkte veerkracht. De veerkracht die ze bieden, concentreert zich met name op het middengebied van de bodem.
Lattenbodems zijn het meest geschikt voor latex-, lucht-, en watermatrassen. Op een lattenbodem kunt u beter geen binnen- of pocketvering matrassen gebruiken, tenzij de bodem meer dan 24 latten bevat. Dit komt omdat, waar geen lat zit, de veren in de matras (de pocketveer) geen tegendruk krijgen.
De spiraalbodem bestaat uit een vlechtwerk van 'metaaldraden' die door elkaar gevlochten zijn en op spanning zijn gebracht door middel van zogenaamde spanstroken. Spiraalbodems bieden een goede ventilatie, er wordt tot wel 80% ventilerend vermogen geclaimd, en hebben een lange levensduur.
Je Auping spiraalbodem heeft een iets langere levensduur, namelijk 35 jaar. Dat komt door de stevigheid van het materiaal en de structuur. Auping adviseert wel om je matras, en zeker je topper, sneller te vervangen. Je matras vervang je best al na 8 tot 10 jaar, omdat die uiteindelijk zijn vorm verliest.
Alle bedbodems van Auping zijn spiraalbodems. Een spiraalbodem bestaat uit gevlochten staal, waardoor de bedbodem een fijne open structuur heeft. Hierdoor ventileert 'ie extra goed. De Auping bedbodems zijn verkrijgbaar in alle gangbare afmetingen en geschikt voor alle bedden en boxsprings.
Nadelen Tempur Matras:
Zakt door aan het bekken in elke slaaphouding. Volledig synthetisch. Temperatuurgevoelig. Minder goede vocht- en warmteregulatie.
Eigenlijk kun je deze matrassen op elke bodem leggen, dus ook op een spiraalbodem. Bij Tempur is het juist aan te raden om deze op een Tempur schotelbodem te leggen. Wie andere merken overweegt, zal echter van traagschuim af moeten stappen.
Lichamelijke ondersteuning
Een boxspring bestaat uit een houten frame met veren en is dus eigenlijk een meeverende bed bodem, terwijl een spiraal- of lattenbodem wat stugger is. Sommige mensen zweren bij een boxspring omdat dit het lichaam beter lijkt te ondersteunen en het gevoel geeft 'te zweven' in het bed.
Belang van een goede bedbodem bij rugklachten
De beste bedbodem voor mensen met rugklachten is een ergonomische lattenbodem die de lage rug ondersteunt in zowel zijlig als ruglig. De lage rug is de belangrijkste probleemzone bij mensen met rugpijn.
Pocketmatrassen zijn koele matrassen en niet geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Een pocketmatras is iets minder hygiënisch. Een pocketmatras is hierdoor minder geschikt voor mensen met allergieën. Het ijzer van de pocketveren creëert een magnetisch veld en verhoogt zodoende spierspanning.
Het bed wordt geleverd inclusief een lattenbodem Bossflex 400 vlak (28 latten) en Emma matras. Met deze lattenbodem bepaal je eenvoudig zelf waar je lichaam extra ondersteuning en veerkracht kan gebruiken. Bovenop de lattenbodem ligt het Emma matras.
Bedbodem niet belangrijk voor lichaamsondersteuning
'Wie een nieuwe matras koopt, kan beter ook zijn bedbodem vervangen,' adviseren beddenwinkels vaak. Maar zo belangrijk voor de lichaamsondersteuning is een matrasbodem helemaal niet. Dit ontdekten onze Duitse collega's van Stiftung Warentest.
Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper. Het voordeel? Die slaper heeft dan geen last van drukpunten.
De Tempur Sensation Elite is uitgeroepen tot product van het jaar 2021! Het matras biedt medium-stevig comfort en goede ondersteuning. De Tempur Sensation Elite is uitgeroepen tot product van het jaar 2021!
Als u een bed deelt, kan het af en toe draaien van uw matras van het hoofdeinde naar het voeteinde helpen (let op: niet omdraaien). Ondanks dat het niet essentieel is, kan het toch helpen om het comfort en de ondersteuning voor beide gebruikers te behouden.
Matrassen van Tempur hebben een hogere densiteit en dus een hogere levensduur. Daarnaast hebben ze een betere klimatisatie en zijn ze ergonomischer dan een kopie.
Wat voor bedbodem is geschikt voor een pocketmatras? Een pocketmatras heeft een egaal terugverende bedbodem nodig die goed ventileert. Het beste werkt een boxspring of spiraalbodem voor een pocketveer matras. Deze bedbodems bieden een evenredige tegendruk over de gehele breedte.
Auping matras combineren met niet-Auping lattenbodem
De combinatie van een lattenbodem met Auping matras is niet aan te raden omwille van de brede latten en grote ruimtes tussen de latten. De matrassen van Auping zijn zo ontworpen dat zij de beste ondersteuning geven op hun eigen spiraalbodem of boxspring.
Het grote verschil is dus dat een boxspring meer ondersteuning en extra comfort biedt in vergelijking met een bed. De bedden en boxsprings van Auping zijn verkrijgbaar als boxspring 1 persoon, boxspring 2 persoons of twijfelaar boxspring.
Auping adviseert om een matras na 8 tot maximaal 10 jaar te vervangen. Een matras verliest uiteindelijk zijn stramheid, waardoor deze niet meer prettig ligt.
De prijs van een Auping bed varieert van model tot model. Ook het matras, de bedbodem, en de gewenste accessoires bepalen het uiteindelijke bedrag. U heeft al een complete refurbished Auping Auronde bed voor slechts €695,- bij Tom Smeenk. U kunt uw Auping Auronde eenvoudig uitbreiden tegen meerprijs.
Auping adviseert om je matras, en zeker je topmatras, na 8 tot 10 jaar te vervangen. Omdat die uiteindelijk zijn vorm verliest, kan ze je lichaam niet langer optimaal ondersteunen.