De uitgebreide warmtebeeld-rapportage geeft voor 250 tot 400 euro een gedetailleerder beeld van de kwaliteit van de isolatie van een huis. Dit gaat vaak samen met een maatwerkadvies energiebesparing (voorheen EPA), dat zelf ook enkele honderden euro's kost.
Een warmtescan wordt gemaakt met een speciale infraroodcamera. Met infrarood licht is goed te zien waar je in huis warmte verliest. Via het dak, de muren en de vloeren. De warmtebeelden laten je precies zien welke plekken zinvol zijn om (extra) te isoleren.
Wat kost thermografisch onderzoek? Thermografisch onderzoek van uw woning is mogelijk vanaf € 525,- inclusief BTW.
Een warmtescan of warmtefoto wordt gemaakt met een speciale warmtecamera. De temperatuurverschillen tussen alle verschillende plekken worden door de camera omgezet in een afbeelding. Blauw is de kleur die gebruikt wordt voor koude plekken en rood geeft warme plekken aan.
Een warmtebeeldcamera (oftewel infraroodcamera) detecteert en meet de infrarode energie van objecten. De camera zet deze infraroodgegevens om in een elektronisch beeld dat de schijnbare oppervlaktetemperatuur van het gemeten object laat zien.
Warmtebeeldcamera's kunnen worden gebruikt om informatie te verzamelen over de binnenkant van een muur, maar ze kunnen niet door muren heen kijken.
Zonder daar bij u huis te beschadigen, De infrarood camera kan door muren, vloeren, plafond kijken zonder daar afbraak aan uw huis te aan brengen. De tochtplekken kunnen we uw laten zien doormiddel van afbeeldingen.
Waar gaat al die warmte heen? In elk huis gaat er wel warmte verloren, echter hangt dit natuurlijk af van hoe goed dat huis geïsoleerd is. Gemiddeld genomen gaat er 30% verloren door het dak, 25% door de muren, 17% door de luchtcirculatie, 15% door de vloer en 13% door de ramen.
Waar lekt warmte weg? Warmte kan uit uw huis ontsnappen via verschillende plekken, zoals ramen, deuren, muren, het dak, vloeren, ventilatieopeningen, kieren en spleten. Deze plekken zijn vaak bronnen van warmteverlies en kunnen leiden tot hogere energierekeningen en ongemak.
Waarom een warmtebeeld? Een warmtescan geeft aan waar warmte uit de woning verloren gaat en waar het zinvol is om extra isolatie aan te brengen. Isolatie maakt je huis aangenamer, maar ook gezonder: gebrekkige isolatie (koudebruggen) kan zorgen voor vochtvorming en schimmel in muren en houtrot in vloeren en daken.
Een borstonderzoek met thermografie is pijnloos, veilig en betrouwbaar: Pijnloos (geen druk) en 100% veilig (geen straling)Betrouwbaar en accuraat, zeker als je met regelmaat terug komt.
Thermografie kun je doen in heel Nederland.In het Noorden is het in Groningen, Assen, Hoogeveen, Sneek, Zwolle/Zalk, Arnhem/Westervoort en Almelo. Mocht je dit te ver weg vinden, kijk dan eens op de website van De Groene Zuster, daar staan alle locaties op.
Controleer of je woning geschikt is voor spouwmuurisolatie door de dikte van de buitenmuur te meten. Dit doe je het beste bij een voor- of achterdeur. Als deze minder dan 24 cm dik is, dan heeft je woning zeker geen spouwmuur. Is de muur meer dan 24 cm, dan kan er mogelijk geïsoleerd worden.
Ook in een huis dat niet verwarmd wordt, stijgt het vochtgehalte. Door het huis gelijkmatig te verwarmen, wordt de lucht juist droger. Dit betekent niet dat u de verwarming hoog moet zetten, maar het is zeker niet aan te raden om de verwarming helemaal uit te laten.
Warmte ontsnapt uit de woning via de muren, vloer, dak en ramen. Maar voor het grootste deel verliest u warmte door het dak. Gemiddeld gaat 20% tot 35% van de warmte verloren via het dak. Ook als u alleen beneden in de woonkamer of op de 1e verdieping (onder de zolder) verwarmt gaat er warmte verloren door het dak.
De Hartstichting adviseert daarom een gezonde, veilige en minimale temperatuur in huis van 17 graden. Een temperatuur in huis die lager is dan het minimum van 15 of 16 graden is ongezond.
Het lager zetten van de thermostaat 's nachts is niet alleen goed voor de nachtrust; het is ook goed voor uw portemonnee. Als u slaapt, hoeft u de verwarming niet zomaar te laten branden. Zet daarom de thermostaat 's avonds terug naar 15 graden Celsius. Dat is de perfecte temperatuur voor een huis in rust.
Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling.Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
De favoriet van onze inspecteurs: FLIR E6xt
Eigenlijk is de FLIR E54-24 warmtebeeldcamera de favoriet van onze inspecteurs, maar als we kijken naar camera's onder de €3500,- dan wordt de E6xt gekozen als prima alternatief! Vanwege de prijs is het de best verkochte FLIR in ons assortiment.
Panelen met een speciale coating kunnen straks vrijwel elk object onzichtbaar maken voor infraroodcamera's, inclusief mensen. De coating, die uit een dun laagje vanadium-oxide bestaat, is ontwikkeld door natuurkundigen van de Harvard School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) in Massachusetts.