De kerntemperatuur van een ossenhaas is net als ieder ander stuk vlees. Het is afhankelijk van wat jezelf lekker vind. Zelf vinden wij ossenhaas het lekkerste als deze medium-rare wordt gebakken of gegrild. Het is echter zonde om zo'n mooi stuk vlees te bereiden op een hogere kerntemperatuur dan medium vinden wij.
Bak het vlees om en om allereerst op hoog vuur goudbruin, zet het vuur vervolgens lager en meet de temperatuur van het vlees vervolgens met een vleesthermometer. Blijf het vlees af en toe draaien. Het vlees is rood van binnen bij een temperatuur van 50 graden, medium bij 58-60 graden.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Je kunt van dunne plakjes rauwe ossenhaas de lekkerste carpaccio maken.
Bak de steak op middelhoog vuur 2 minuten per kant voor rare (3 minuten voor medium-rare of 4 minuten voor medium). Temper het vuur als de boter dreigt te verbranden. Laat de steak 5 minuten rusten, losjes in aluminiumfolie gewikkeld.
Ga je voor ossenhaas, biefstuk, filet of een ander stuk vlees zonder bot? Dan volstaat tussen de 100 en 150 gram per persoon, sterk afhankelijk wat je ernaast serveert.
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat.
In Nederland gebruiken we meestal de Engelse termen: Rare: bijna rauw, alleen aan de buitenkant gebruind (50-55°C) Medium: enkel de kern rood (60-65°C) Well done: doorbakken (70-75°C)
Rauwe of gedroogde vleeswaren zoals filet americain, rosbief, rauwe ham, parmaham, ossenworst, theeworst, boeren- metworst, chorizo, salami, cervelaat, Franse droge worst,leverworst, leverpastei, paté. Goed verhit zijn deze producten wel toegestaan. Zoals rauwe tonijn, sushi.
Al het spiervlees van zoogdieren behoort namelijk tot rood vlees. Concreet betekent dit al het (spier)vlees van rund, varken, paard, kalf, schaap, hert etc. Dus ook alle vleeswaren hiervan. Alleen het vlees van kip en ander gevogelte behoort niet tot de groep rood vlees, zoals bijvoorbeeld drumsticks.
Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Bacteriën zijn hele kleine beestjes. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen.
We onderscheiden drie soorten biefstuk, afhankelijk van welke plek het vlees komt. De 'gewone' Hollandse biefstuk, de nog malsere kogelbiefstuk en de biefstuk van de haas, beter bekend als ossenhaas.
Vooral wanneer voedsel te lang en te warm bewaard is, krijgen de bacteriën meer kans om een infectie te veroorzaken. Op rauw voedsel, zoals rauw vlees of rauw vis, zitten altijd wel bacteriën. De meeste van die bacteriën kunnen geen kwaad. Maar van sommige bacteriën kan je ziek worden.
Ossenhaas, chateaubriand, tournedos, filet mignon
De kop van de ossenhaas wordt ook wel chateaubriand genoemd. Het middenstuk staat bekend als tournedos. En van de filet mignon snijdt de Keurslager ossenhaaspuntjes.
Dep de ossenhaas vlak voor het bakken droog met keukenpapier en bestrooi ze met peper. Bak de ossenhaas in 1 minuut rondom bruin op hoog vuur. Zet het vuur lager en gaar de ossenhaas nog 4-5 minuten. Neem de ossenhaas uit de pan en laat het vlees afgedekt met aluminiumfolie 1 tot 2 minuten rusten.
Zodra je stopt met de verhitting is het verstandig om vlees even wat tijd te geven, om het te laten rusten. Het vleesvocht en de eiwitten 'ontspannen' weer en verbinden zich beter, zodat er minder vleesvocht verloren gaat. Als er veel vleesvocht verloren gaat wordt het vlees taaier.
Dit stuk vlees, dat ook wel de jodenhaas wordt genoemd, is geportioneerd op 200 gr. Het is mals vlees (haas) met een fijne structuur! Diamanthaas heet ook wel jodenhaas, omdat de orthodoxe joden geen rundvlees van de achtervoet eten. Dit malse stukje vlees zit in de voorvoet, en dat mochten ze wel eten.
Varkensvlees. Varkensvlees moet helemaal gaar zijn van binnen, anders loop je kans op een fikse voedselvergiftiging. Dat betekent niet dat je vlees het een klein beetje rosé mag zijn. Bij 60-63ºC is je vlees medium en van binnen wel gaar, maar nog niet helemaal grijs.
Big steak, medium rare. Grote biefstuk, medium gebakken.
Een kort gebakken steak: 'saignant' (Frans), 'medium-rare' (Engels) – twee minuten bakken per zijde. Bij een steak 'saignant' heeft het vlees langs de buitenkant een korstje. Echter de binnenkant van het vlees is nog mals en sappig. Het woord 'saignant' is afkomstig van het Franse woord bloeden.
Bleu: ongeveer een minuut aan elke zijde. Saignant: ongeveer anderhalve minuut aan elke zijde. A point: ongeveer 2,5 minuten aan elke zijde. Bien cuit: ongeveer 4 minuten aan elke zijde.
De biefstukken liggen altijd in de jus en je krijgt veel brood om te soppen.
Biefstuk van de haas, ofwel haasbiefstuk is de meest malse biefstuk. Dit is helaas ook het duurste stukje vlees. Daarna volgt de kogelbiefstuk (minder mals maar ook wat minder duur) en dan de Hollandse biefstuk, ofwel de 'gewone' biefstuk.
Lekker mals met olijfolie
Bak je biefstuk zoals je hem lekker vindt. Het geheim zit 'm in de juiste olie, de juiste pan, een goed stuk vlees en een beetje passie. Laat je biefstuk eerst op kamertemperatuur komen. Als het te koud is, gaat het vlees smoren in plaats van bakken.