Je hebt een condensdroger of warmtepompdroger die je op de waterafvoer kan aansluiten. Handig, want dankzij de afvoerslang hoef je de condensbak van je wasdroger niet te legen.
Een warmtepompdroger daarentegen heeft geen externe afvoer nodig. Het water kan opgevangen worden in een condensreservoir, welke je na elke droogbeurt moet legen.
Belangrijke informatie. Het deurscharnier van de meeste drogers zit aan de linkerkant. Een warmtepompdroger kun je overal neerzetten.
Een condensdroger of warmtepompdroger is een uitkomst als je daar geen ruimte voor hebt: het vocht wordt in de machine gecondenseerd, en vloeibaar afgevoerd. Dat kan in een afvoerbak die je met de hand moet legen, maar veel modellen kun je daarnaast eventueel met een slang rechtstreeks aansluiten op een waterafvoer.
De vochtige, warme lucht uit de trommel wordt herleid naar de warmtepompruimte onder in de droger. Vervolgens koelt de condensor de gebruikte hete warme lucht af. Het vocht wordt aan de lucht onttrokken en afgevoerd naar het waterreservoir of rechtstreeks naar de afvoer zoals een wasmachine.
De nadelen van warmtepompdrogers
Warmtepompdrogers zijn duur. In veel gevallen verdien je die investering weer terug met een lagere energierekening, zo zie je op de website van Milieu Centraal. Verder duurt het drogen langer, omdat de lucht waarmee gedroogd wordt tot 20 graden lager ligt.
Haal de bestaande condenswaterslang uit de aansluiting en sluit deze aan op de houder. Sluit de meegeleverde waterafvoerslang goed aan op de vrijgekomen aansluiting. Plaats de afvoerslang in de waterafvoer. Haal nu het condenswaterreservoir uit de wasdroger.
Een condensdroger blaast de vochtige warme lucht vanuit de wastrommel naar de buitenlucht. Een warmtepompdroger hergebruikt de warme lucht door deze telkens opnieuw de trommel in te blazen. Hierdoor is een warmtepompdroger dus stukken zuiniger dan een normale droger én het is een warmtepompdroger beter voor het milieu.
Een condensdroger is een wasdroger waarbij het vocht wordt opgevangen in een condensbak. In dit geval is er geen slang naar buiten nodig, maar is het wel nodig om het reservoir na elke droogbeurt te legen.
Mag alle kleding in de warmtepomdroger
Pas bijvoorbeeld op met kleding zoals panty's en kleding waar losse onderdelen op zitten, bijvoorbeeld studs of lovertjes. De meeste warmtepompdrogers hebben een speciaal programma voor ondergoed en andere kwetsbare materialen, die kan je dus wel gewoon drogen.
Het kan een aantal redenen hebben waarom jouw warmtepompdroger niet goed droogt, namelijk: Je hebt niet het juiste droog programma gekozen voor het materiaal van de kleding, er zit te veel wasgoed in de droogtrommel, de vochtsensor is vuil en de filter en condensor zijn niet goed schoon.
Net als bij een Bosch en Siemens condensdroger zit de aansluiting bij een warmtepompdroger rechts onderin. Op deze plek bevindt zich de aansluiting, met daarnaast een houder voor een slang. Haal de bestaande slang los van de aansluiting en sluit deze aan op de houder.
Een warmtepompdroger kan in principe in iedere ruimte geplaatst worden.
Hoe een brand kan ontstaan
Meerdere droogcycli vlak na elkaar doen kan in theorie ook tot oververhitting leiden en het risico op brand verhogen. Dat risico is lager bij warmtepompdrogers, omdat die op lagere temperatuur werken dan klassieke droogkasten.
Nieuw zijn de warmtepompdrogers. Dit zijn condensdrogers, maar dan nog een stuk zuiniger. Natuurlijk is er wel verschil tussen gewone condensdrogers en warmtepompdrogers. Een afvoerdroger is een droger die de vochtige lucht uit de was door een buis of slang naar buiten afvoert.
Een warmtepompdroger voert water af aan een waterreservoir. Een condensdroger kan water op twee verschillende manieren afvoeren. Zo kan een condensdroger het water kwijt in een reservoir of een afvoerslang naar de waterafvoer. Voor een opvangbak is geen afvoer nodig, deze bak moet elke droogbeurt geleegd worden.
Een gemiddelde condensdroger verbruikt 4,5 kWh aan elektriciteit voor een droogbeurt. Een warmtepompdroger heeft daar maar 1,5 kWh voor nodig. Dit levert ongeveer een besparing op van €0,72 per droogbeurt.
Een condensdroger is een droger zonder afvoer. De machine vangt het vocht op in een condensopvangbak. Je kunt het water ook afvoeren met een via een afvoerslang. Bij veel wasdrogers zit zo'n slang er standaard bij.
Een droger met een lage vochtuitstoot verliest 6 tot 10% vocht. Dit is het percentage warme lucht dat de droogautomaat je washok in blaast. Het overige gedeelte komt in je condensbak terecht of spoelt weg via de condensafvoerslang. Dit is een condensatie-efficiëntie van 90 tot 94%.
Als je echt een hele koude ruimte hebt, en je kunt afvoeren naar buiten, dan kun je een luchtafvoerdroger overwegen. Waarschijnlijk zal die het beste werken bij lage temperaturen. Maar bedenk wel dat dat energievreters zijn, en dat de koude omgeving waarschijnlijk voor nog een hoger energieverbruik zal zorgen.
Net als bij een Bosch en Siemens condensatie droogkast zit de aansluiting bij een warmtepomp droogkast rechts onderin. Op deze plek bevindt zich de aansluiting, met daarnaast een houder voor een slang.
Een afvoerdroger is goedkoop in aanschaf en in de regel energiezuiniger dan condensdrogers. Een afvoerdroger werkt op een hoge temperatuur en maakt je wasgoed hierdoor snel droog, maar daarentegen is een luchtafvoerdroger minder goed voor je wasgoed.
De meeste programma's met een redelijk gevulde droger duren minimaal twee uur en kan oplopen tot wel vier uur. In vergelijking met andere type wasdrogers duurt het bij een warmtepompdroger dus meer dan twee keer zo lang voordat het wasgoed echt droog is.
De Bosch WTU87675NL is de best geteste warmtepompdroger van 2022. Naast alle hoge beoordelingen van de mensen die de Bosch WTU87675NL thuis hebben staan, heeft deze warmtepompdroger een uitstekende prijs- kwaliteitverhouding.
Een voordeel van een condensdroger is dat je deze droger overal kunt neerzetten, omdat je geen waterafvoer nodig hebt. Daarnaast kun je een slang monteren aan de droger om je reservoir uit te breiden naar bijvoorbeeld een emmer. Zo hoef je niet na elke wasbeurthet reservoir te legen.