Een eierkroket is een kroket die wordt bereid met hardgekookte eieren. Een kaaskroket is een kroket met kaasvulling. Een bitterbal is een klein, rond vleeskroketje. Een eierbal is een grote bitterbal met een gekookt ei in het midden.
Qua vorm lijken ze niet echt op elkaar, maar eigenlijk zijn de bitterbal en de kroket precies hetzelfde. Toch staan bitterballen vaak niet op het menu bij snackbars of cafetaria's, terwijl de kroket hier wel altijd verkrijgbaar is.
De eerste bitterbal (danken we aan de Spanjaarden)
Zij frituurden balvormige hapjes met een korst van oud brood waar ze ragout in stopten. In de eeuwen die volgden werd de bitterbal vervolmaakt. Waarschijnlijk was de bitterbal er dus eerder dan de kroket.
Van 15 bitterballen maak je ongeveer 7 kroketten. Dat is dus 50 gr per kroket.
Water, tarwebloem, 16% gekookt rundvlees (72% rundvlees, water, smaakmix (natuurlijk aroma, voedingsvezel, soja-eiwitisolaat), zout, kruiden), plantaardige oliën (palm, koolzaad), botervet (bevat melk), lupinemeel, ui, tarwezetmeel, zout, rundergelatine, bouillonpoeder (plantaardig eiwithydrolysaat, zout, natuurlijk ...
Het mag duidelijk zijn dat bitterballen en kroketten niet tot de gezonde voedingsmiddelen behoren. Ze bevatten veel calorieën, vet en zout. Ondertussen is het gehalte aan vitamines, mineralen en spoorelementen – deze bestanddelen heeft het lichaam nodig om te functioneren – erg laag.
Ze smaken toch hartig, niet bitter? Het woord bitter in bitterbal verwijst inderdaad niet naar de smaak van de balletjes zelf, maar naar de smaak van het drankje waarbij ze oorspronkelijk geserveerd werden. Dat was namelijk een glaasje jenever of kruidenlikeur.
De traditionele Nederlandse kroket is de rundvleeskroket, dus gevuld met rundvlees. Daarnaast komen kalfsvleeskroketten en satékroketten ook vaak voor in Nederland. Wanneer je thuis zelf kroketten wil maken, kun je het beste runderpoulet of kalfspoulet gebruiken.
De inhoud van een kroket heet salpicon, dat is over het algemeen wat dikker dan ragout.
De naam verwijst naar het feit dat ze vroeger gegeten werden als hapje bij een bittertje: een glaasje sterke drank. Er bestaan verschillende soorten bitter(tjes).
Bitterballen (40% varkensvlees). Gevuld met mals varkensvlees en smeuïge ragout.
De roots van de kroket liggen in Frankrijk. Het woord 'kroket' komt van het Franse 'croquer', dat knabbelen betekent. In een receptenboek uit 1651 (Le cuisinier royal et bourgeois) van de kok van Lodewijk XIV werd hij al beschreven.
De bitterbal werd uitgevonden tijdens de tachtigjarige oorlog, de opstand tegen de Spaanse regering. Een Spaanse kok bedacht hem, met tapas in zijn achterhoofd. Maar dan gemaakt met Hollandse ingrediënten die voorhanden waren.
Kleinere kroketjes, meestal gemaakt van aardappelen of groenten, worden ook in andere landen gegeten als bijgerecht bij een uitgebreide maaltijd. De Nederlandse vleeskroket is gemaakt van een salpicon van vlees (een soort dikke ragout), die in koude toestand tot een rolletje wordt gevormd.
Een bitterbal werd lang geleden geserveerd bij een glas jenever of wijn, een 'bittertje'. Die drankjes maakten gasten hongerig en dan was zo'n smakelijke bal meer dan welkom. Het is een typisch Nederlandse snack met een ragoutvulling, die je terugvindt op bijna iedere borrelkaart.
De kroket komt waarschijnlijk uit Frankrijk. Daar werd in 1705 een eerste recept neergeschreven in Le cuisinier royal et bourgeois, het kookboek van de kok van Lodewijk XIV. Het is het oudste, bekende recept van de vleeskroket.
In kaas zit veel vet, waarvan zo'n 66% verzadigd is. Een kroket bevat minder verzadigd vet, zo'n 33%. Ook op basis van vetpercentage ben je dus beter af met een broodje kroket.
De grote rundvleeskroket-tweedeling zit 'm echter in blokjes- of draadjesvlees.
Schotse en Zweedse archeologen melden in het blad Royal Society Open Science dat ze in het steentijddorp Skara Brae op de Orkney Eilanden de oudste snack ter wereld hebben aangetroffen: gebakken Orkney-woelmuis, Microtus arvalis orcadensis.
Kwekkeboom rundvlees croquet
Deze topper in ons assortiment is met 100% rundvlees gemaakt. Dat zorgt voor een stevige en rijke smaak. We bereiden de croquet nog steeds volgens de oude receptuur van dhr. Kwekkeboom.
De grote winnaar in het rundvleesklassement is de kroket van Vlaams friteshuis Van Gogh in Amersfoort. In het klassement kaas won de Parmezaan-kroket van Krokettenkunst. De bloemkool-tandoori-kroket van de Croquetten Boutique in Utrecht ging er in het groenteklassement met de eerste plek vandoor.
Ingrediënten. Een kroket bestaat uit water, vlees, tarwemeel, paneermeel (voor het krokante korstje), vet, zout, uien, gelatine (soort gelei), kippeneipoeder, kruiden en specerijen.
Gefrituurd voedsel zoals fried chicken, oliebollen en bitterballen worden weer krokant als je ze even opwarmt in de oven. Spetter ze van tevoren nat met een klein beetje water voor het beste resultaat.
De uitleg is eigenlijk heel simpel. De bitterbal werd vroeger gegeten bij een bittertje: een glaasje (kruiden)jenever. De typisch Nederlandse snack werd 100 jaar geleden al gegeten in cafés, maar tegenwoordig eten we 'm ook gewoon thuis bij de borrel (of gewoon als we er zin in hebben).