Als je de pasta te ver door kookt of te gaar kookt, veranderd de structuur van de pasta waardoor deze makkelijker aan elkaar gaat plakken. Kook je pasta dus nooit te gaar, maar kook je pasta al dente om plakkende pasta of spaghetti te voorkomen.
O nee, de pasta plakt!
Kook je pasta in voldoende water. Je hebt 1 liter water nodig per 100 g pasta, en voldoende zout (1 koffielepel per liter water). Boter of olie toevoegen aan het kookwater is overbodig: die blijven boven drijven en mengen zich niet met de pasta.
1. Pasta afspoelen met koud water. Door pasta na het koken af te spoelen met koud water, stop je niet alleen het kookproces (wat goed is), maar koel je meteen ook je maaltijd af en verwijder je het zetmeel.
Het is belangrijk dat je mie niet te plakkerig wordt, maar ook niet te hard blijft. Om dit te kunnen bereiken moet je de mie eigenlijk altijd koud afspoelen.
Je pasta altijd meteen serveren wanneer het gaar is. Wanneer je pasta laat afkoelen zal het vrijgekomen zetmeel zich heel snel aan te pasta binden tot je een dikke plakkerige klomp overhoudt. Het zetmeel dat tijdens het koken vrijkomt werkt als een soort lijm.
Pasta blijft aan elkaar plakken omdat de noedels tijdens het koken zetmeel afgeven. Dat zorgt voor een plakkerig keukenprobleem, vooral als de pan te klein is of als u niet genoeg water gebruikt .
Giet je pasta af en voeg wat olie toe
Dit doe je het makkelijkst door de gekookte pasta in een vergiet te storten. Hierna kan je de pasta terug in de pan doe. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel dit goed door de pasta heen, zodat de olie goed verdeeld is tussen de pasta. Zo plakken ze niet tegen elkaar.
Voor pastasalade is het echter het beste om de pasta te oliën nadat deze gekookt is . Wanneer ik pastasalade maak, nadat ik mijn pasta heb afgespoeld met koud water in een vergiet, voeg ik een paar eetlepels olijfolie toe terwijl het in de vergiet staat, en dan roer ik om te coaten.
Regelmatig olie toevoegen om de korrels te coaten en plakken te voorkomen.
Toch is het geen slecht idee om olijfolie aan het kookwater van pasta toe te voegen. De olijfolie zorgt dat er heerlijke aroma's vrijkomen tijdens het koken en geeft een subtiele smaak aan het kookwater dat de pasta absorbeert.
Zelfs als de spaghetti zo lang is dat hij uit de pan steekt als je hem probeert te koken, moet je hem nog steeds niet breken . Sommige mensen rationaliseren het breken ervan door te suggereren dat gebroken spaghetti gelijkmatiger zal koken — ze beweren dat bij spaghetti van volledige lengte de uiteinden een paar seconden buiten het kokende water kunnen blijven.
Ondanks dat het een slechte naam heeft omdat het geraffineerd zetmeel is, zorgt pasta er niet voor dat je aankomt , volgens een recent onderzoek. Onderzoekers ontdekten dat pasta een unieke structuur heeft en een lage glycemische respons, wat mogelijk bijdraagt aan een gezond lichaamsgewicht.
Besprenkel de noedels dan met een beetje (sesam of rijst-)olie om het aan elkaar plakken tegen te gaan. Verwarm de noedels nog even kort mee met je gerecht (in de wok of pan).
Giet 1-2 kopjes koud water over gekookte noedels en giet opnieuw af om overtollige plakkerigheid te verwijderen.Doe ze in de pan en meng met 1 theelepel olie . Dit voorkomt dat ze plakkerig worden.
Bewaartip voor dit product. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
1) Voeg nooit olie toe aan uw water
De enige manier om te voorkomen dat de pasta aan elkaar blijft plakken, is door veel water te gebruiken.
Giet de pasta af, spoel niet af en meng met ½ kopje van de bereide dressing in een grote ondiepe kom. Laat minstens 15 minuten afkoelen tot de pasta op kamertemperatuur is . Snijd ondertussen alle groenten en bereid de basilicum.
Giet het af en spoel het af onder koud water zodra je klaar bent met koken . Dit brengt het kookproces tot stilstand. Als dat niet vanzelf werkt, gooi het dan in een beetje olijfolie voordat je het opbergt.
Om te voorkomen dat koude, gekookte pasta aan elkaar plakt, hussel je het na het afgieten door een beetje olijfolie . Dit creëert een dun laagje dat de draden uit elkaar houdt. Een andere tip is om de pasta kort onder koud water te spoelen om overtollig zetmeel te verwijderen als je van plan bent om het later te serveren, vooral voor pastasalades.
Pasta afspoelen na het koken
Doe maar niet als je het aan een Italiaan vraagt. Tenzij je de pasta gaat gebruiken in een koude pastasalade, moet je de pasta niet afspoelen. Het afspoelen van de pasta kan de smaak en textuur verminderen en de saus hecht zich niet zo goed aan de pasta.
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Carmen's Pro Tip: "Zorg ervoor dat je tijdens het uitrollen van pasta of het snijden van vormen een vochtige handdoek op de pasta legt om te voorkomen dat de pasta aan elkaar gaat plakken en barst/uitdroogt."
Met engelhaar is het belangrijk om veel water te gebruiken zodat het niet langer dan 20 of 30 seconden onder de kook komt . Beweeg de pasta rond met een tang, vork, alles wat het van elkaar kan scheiden in de eerste helft van het koken.
Als je noedels aan elkaar klonteren, kun je ze het beste in een vergiet gooien en er koud water overheen laten lopen . Ze worden dan los en dan kun je ze voorzichtig opwarmen in de saus. Je kunt er ook voor kiezen om de pasta te gooien of te sauteren met een beetje olie of vet om het te coaten — glibberige noedels schuiven uit elkaar.