In tegenstelling tot bij de mens kunnen bij huisdieren geen oorthermometers gebruikt worden. De enige juiste manier om de temperatuur van uw hond op te nemen is rectaal met een digitale thermometer. Belangrijk is wel om de thermometer diep genoeg in te brengen voor een betrouwbare meting.
Bij koorts is de lichaamstemperatuur te hoog. De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39 °C. Met koorts bedoelen we dat de lichaamstemperatuur van de hond uit zichzelf te hoog is, dus niet door een uitwendige oorzaak.
Veel meer of juist minder gaan eten en daardoor aankomen of afvallen. Een verandering in het energielevel (of verlies van interesse in dingen die hem eerder wél interesseerden). Stijfheid of moeite met opstaan en traplopen. Meer slapen dan normaal, of andere gedragsveranderingen.
Warme oren bij je hond als teken van koorts
Als je hond warme oren heeft omdat hij last heeft van koorts, vertoont hij waarschijnlijk ook een of meerdere van de volgende symptomen: Weinig of niet meer eten/drinken. Overgeven. Constipatie.
Paracetamol maximaal 5 dagen geven aan honden. De gebruikelijke dosering bij honden is 15-20mg per kg lichaamsgewicht 3-4x per dag. Het is belangrijk bij gebruik bij de hond dat de voorgeschreven dosering strikt wordt gevolgd. Geef niet meer en niet langer dan voorgeschreven.
Gedrag. Als baasje kun je soms aan het gedrag van je hond merken dat hij zich niet lekker voelt, of gewoonweg ziek is. Als je hond zijn mand niet uit wil komen, zijn eten laat staan, minder enthousiast reageert wanneer je thuiskomt, of geen zin meer heeft om te spelen.
Eventuele signalen van pijn bij honden:
een vocale reactie zoals janken, blaffen of grommen, bijvoorbeeld bij aanraking of bij het omdoen van halsband of tuig. hijgen. trillen of bibberen. verhoogde hartslag en ademhaling.
Bij aanraken van de buik kan het dier de buikspieren abnormaal aanspannen. Bij buikpijn zie je vaak ook verschijnselen als buikborrelen, misselijkheid (smakken, slikken, geeuwen, boeren), winderigheid of gras eten. Sommige dieren laten het eten staan, geven over en/of hebben minder goed gevormde ontlasting / diarree.
Hoe lang mag een hond ziek zijn en koorts hebben? Zolang de hond eet en drinkt dan mag hij 2-4 dagen koorts hebben. Wanneer het dier niet wil eten en/of drinken dan kun je beter de dierenarts waarschuwen. Dit doe je ook wanneer de koorts langer dan 4 dagen aanhoudt.
Het is bij mensen een veilig middel, maar kan bij dieren tot vergiftiging leiden. Het is daarom nooit verstandig om als pijnstiller bij dieren een paracetamol te geven! Paracetamol is vooral giftig voor katten, en in mindere mate voor honden. Het kan bij katten leiden tot ernstige bloedarmoede en leverfalen.
Als de droge neus gepaard gaat met merkbare veranderingen in het eetgedrag, energieniveau of algemeen gedrag van de hond, ga dan langs bij de dierenarts. Het kan nooit kwaad om de neus van je hond wat extra te verzorgen met een balsem, zalf of huidboter, zeker in de gure wintermaanden!
Je hond heeft koude oren en voeten bijvoorbeeld. Dit kunnen tekenen zijn van onderkoeling. De bloedvaten aan de oppervlakten trekken zich samen waardoor de poten en oren koud aan gaan voelen. Als baasje is het zaak om je hond zo snel mogelijk in een (warme) deken te wikkelen en hem lauw water te laten drinken.
Net als mensen kunnen honden geraakt worden door de griep. Het gaat hier wel om een andere variant. Gelukkig komt de hondengriep niet veel voor in Nederland, al is het goed om van het bestaan af te weten. De verschijnselen komen sterk overeen met de meer voorkomende kennelhoest en hondenziekte (ziekte van Carré).
Oververhitting bij hond: symptomen
Hoe kunt u dus oververhitting bij uw hond herkennen? De oververhitte hond is per definitie duidelijk onwel. Hij heeft warme oren en voetzooltjes, rode slijmvliezen, reageert niet goed op aanspreken en kan meestal nauwelijks nog lopen.
De geregistreerde pijnstillers voor uw hond, zoals Metacam en Rimadyl, kunnen alleen worden voorgeschreven door de dierenarts. U kunt deze dus niet online kopen, ze zijn namelijk receptplichtig. Wel hebben wij in onze webshop natuurlijke ondersteunende middelen voor uw hond.
Niet alleen bewegen ze veel, er zit ook (te) veel vocht in de darmen en (te) veel lucht. Veel vocht in de darmen kan passen bij de problemen veel drinken en plassen en/of diarree. Lucht in de darmen kan er op wijzen dat uw hond te schrokkerig eet , diarree heeft of misselijk is.
Dan is het een goed idee om licht verteerbaar eten voor je hond te maken. Koolhydraten, kraakbeen en bot vergen nogal wat van de spijsvertering van je hond, maar ei, rijst en kip zijn veel makkelijker te verteren. Dit voedsel is voor honden op leeftijd dus een uitkomst.
Nee, honden kunnen niet huilen. Honden en ook andere dieren hebben wel traanproductie en emoties, maar er is niet vastgesteld dat dit ook aan elkaar gekoppeld is. Oftewel: honden huilen niet zoals mensen. Mensen zijn voor zover bekend de enige wezens die huilen als gevolg van emoties.
Een hond kan gaan hijgen of zwaar gaan ademen doordat het lichaam te weinig zuurstof krijgt. Een hond met problemen met de zuurstofvoorziening zal ook sneller ademen in rust, dus als de hond slaapt. Normaliter ademt een hond in rust minder dan 30 maal per minuut (ongeacht de grootte van de hond).
Tongelen is een van de allereerste signalen waarmee een hond kan aangeven dat hij dreiging of stress ervaart. Let er maar eens op: veel honden tongelen als iemand recht op ze afloopt, bij het aanlijnen of tijdens het over de kop aaien, wat allemaal best spannend kan zijn.
Als je honden op een koude vloer ziet liggen, is dat omdat ze het warm hebben. Door de koude vloer kunnen ze lichaamswarmte sneller afvoeren. U zult merken dat uw hond plat op zijn buik op de grond ligt nadat u hem heeft laten trainen. En als het weer te warm is, doen ze dutjes op de grond.
Pijn herkennen
Acute pijn is vrij gemakkelijk te herkennen bij een hond. Het dier zal bij aanraking zich terugtrekken, piepen, janken, gillen of zelfs agressie kunnen vertonen. Dit is een reflex op heftige pijn. Hier kan de hond niets aan doen.
Ibuprofen mag nooit aan honden en katten worden gegeven. De kans op vergiftiging is groot. Er zijn veel betere alternatieven voor de hond of kat. Heeft uw dier pijn en wilt u hem een pijnstiller geven, overleg dan met uw dierenarts welke voor uw dier meer geschikt is.