De grote winnaar van deze test was Lotus, op de voet gevolgd door Vermeiren en AH (Albert Heijn). Deze drie merken kregen beduidend betere punten dan de andere merken in de test. Lotus kwam als beste uit de test wat betreft de overall looks van de speculaas, de kleur en de krokantheid.
Bakkerij van Barneveld uit Zeist behaalde de hoogste score in de categorie speculaasjes met amandelen. Van Barneveld kreeg van de vakjury een 7,43 voor zijn speculaasjes met amandelen en een 8,10 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 7,76 was.
Speculaasjes, per 200 gram verpakt € 4,70
1 speculaasje weegt circa 12 gram.
Speculaas is een banketproduct dat amper rijst. Het bevat alleen bakpoeder als rijsmiddel, waardoor het een vaste structuur heeft. Speculaas wordt gemaakt door boter te mengen met cassonade of basterdsuiker en speculaaskruiden. Dit wordt vervolgens vermengd met bloem en bakpoeder.
Elke overheerlijke speculaaspop die u bij groothandel TEZET kunt kopen, zorgt voor een ware smaaksensatie. Dit is te danken aan de smaakvolle samensmelting van speculaaskruiden, roomboter, bruine suiker en bloem.
Het algemeen Nederlandse woord is 'speculaas'. 'Speculoos' gaat terug op het Franse woord 'spéculos'. Sommige Belgische fabrikanten noemen hun producten bewust 'speculoos' om aan te geven dat er geen speculaas- of koekkruiden in zitten.
Speculaas wordt voornamelijk in België en Nederland gemaakt en gegeten, alsook in het Duitse Westfalen en het Rijnland, Luxemburg en Noord-Frankrijk.
“Spéculos” is een Belgisch gebak, dat vermeldt de Larousse Gastronomique in 1934.
33 porties. Probeer er maar eens af te blijven! Hoe jij je koffie of thee ook drinkt, een koekje hoort erbij. Lekker voor je bezoek of voor jezelf.
Er zitten 33 kilocalorieën in 1 stuk (7 gram) speculaasje. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'speculaasje'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Speculoos bestaat grotendeels uit suiker en is bijzonder arm aan vitamines en vezels. De in vet oplosbare vitamines ontbreken volledig. Speculoos bevat wel verschillende mineralen, maar deze komen ook veel voor in andere voedingsmiddelen. Het enige echt gezonde ingrediënt in Speculoos is kaneel.
Mocht je nou dol zijn op speculaas, dan is het misschien handig om te weten hoeveel calorieën er in één speculaasje zitten. Veel zijn het er namelijk niet. In een koekje van 7 gram zitten 'slechts' 33 calorieën. Er zit daarnaast 1,5 gram vet in en 2 gram suikers.
Kenmerkend voor speculaas zijn − behalve de bruine suiker (liefst bruine rietsuiker) − de speculaaskruiden die bestaan uit een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Verschillende variaties zijn echter mogelijk met bijvoorbeeld anijs, korianderzaad en foelie.
Weet u niet wanneer de speculaas gaar is? Dan kunt u er voordat het de oven in gaat halve amandelen op leggen. Als de amandelen bruin zijn is de speculaas gaar.
Goed verpakt minimaal een week houdbaar buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden.
Als je gevulde speculaas goed verpakt in plasticfolie, nadat het helemaal afgekoeld is, kun je het een paar dagen goed houden. Ook invriezen is mogelijk, maar verse speculaas is lekkerder.
De enige manier om dikke speculaas voor langere tijd mals te houden, is door hem in de diepvries bij -18°C te bewaren. Vries uw verse speculaas in en niemand proeft het verschil. (We hebben het blind getest!) Ontdooi hem minstens 3 à 4 uur voor consumptie op kamertemperatuur.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Knapperige koekjes – zoals bijvoorbeeld speculaasjes en zandkoekjes bewaar je in een luchtdichte (koek)trommel of plastic zak, om te voorkomen dat er vocht bij komt en ze daardoor zacht worden.
Bakpapier. Fruitsoorten zoals bessen, kersen, perziken, pruimen en nectarines zijn prima in te vriezen. Hoe je dat dan het beste doet?
Het gerecht laat zich prima invriezen, dus het surplus kun je in mooie porties in de diepvries kwijt.
Laat het deeg minimaal een uur, maar liever een dag rusten in de koeling. Speculaasdeeg kunt u weken in de koelkast bewaren; de smaak wordt alleen maar beter.
Koekjes zijn dus zacht wanneer ze nog uit de oven komen, dat hoort. Je haalt ze er gewoon uit en laat de koekjes nog even afkoelen op de bakplaat. Ze garen nog wat verder door en worden steviger. Wanneer ze stevig genoeg zijn kun je ze verplaatsen naar een rooster om ze helemaal af te laten koelen.
Waarom worden zachte koekjes hard en harde koekjes zacht… als je ze niet snel genoeg opeet? “Aan het eind van het bakproces zit er in harde koekjes veel minder vocht dan in de lucht rondom. Maar koekjes hebben graag een evenwicht, dus gaan ze vocht uit de lucht rond hen opnemen, waardoor ze wat weker worden.
Het algemeen Nederlandse woord is 'speculaas'. 'Speculoos' gaat terug op het Franse woord 'spéculos'.