Waarom vegan eten gezond voor je is Zo verlaag je door vegan te eten het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde kankers. Bovendien heb je als vegan minder kans op diabetes type 2 en overgewicht. Wie overschakelt van een omnivoor naar een plantaardig voedingspatroon krijgt vaak meer energie.
Uit onderzoek blijkt dat veganisten over het algemeen gezonder zijn. Een evenwichtig veganistisch voedingspatroon biedt alle voedingsstoffen om gezond en energiek te blijven.Bovendien verkleint het de kans op hart- en vaatziekten. Wie zo gezond als mogelijk wil eten, kiest zo veel mogelijk voor onbewerkte voeding.
Plantaardige alternatieven zijn vaak beter voor het milieu én de gezondheid dan het dierlijke vlees of melkproduct dat zij moeten vervangen. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Bath.
Ook zonder dierlijke eiwitten kun je heel gezond leven, als je maar voldoende andere gezonde dingen eet.
Er zijn een aantal voedingsstoffen die veganisten mogelijk minder binnen krijgen. Het gaat dan om eiwitten, vitamine B12,omega 3-vetzuren, vitamine D, calcium en zink.
Veganisten eten en drinken geen producten die afgeleid zijn van dieren. Ze eten dus geen vlees, geen vis, geen zuivel, geen eieren en ook bijvoorbeeld geen honing.
Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Mensen die weinig dierlijke producten nemen en veganisten doen er daarom goed aan vitamine B12-supplementen te slikken.
Met uitzondering van soja eiwit is alle plantaardig eiwit van slechtere kwaliteit dan welk dierlijk eiwit ook (inclusief zuivel). Dit betekent dat een veganist meer risico's loopt op een slechte eiwitinname.Daarnaast loopt een veganist risico op tekorten aan ijzer, vitamine B12, omega-3 vetzuren en vitamine A.
Voor je gezondheid hoef je niet per se vlees te eten. Er zitten nuttige voedingsstoffen in vlees, zoals eiwit, ijzer en vitamine B1 en B12. Maar die voedingsstoffen kun je ook uit andere producten halen. Je kunt dus prima met minder of zonder vlees, als je het goed vervangt.
In een BBC documentaire ging men op zoek naar manieren om het verouderingsproces te vertragen. Het blijkt dat dansen daarbij kan helpen, dat stress gevaarlijk is, dat positief denken je 7 jaar jonger maakt en dat veganisten gemiddeld 10 jaar langer leven.
Na veertig jaar vlees, zuivel en vis werd journalist Sofie Mulders eind 2019 in een klap veganist. Waarom ze die beslissing nam, vertelt ze in dit boek. Ze neemt u mee op een tocht door de veehouderij en legt uit welk leven landbouwdieren moeten leiden voor we een stuk kaas of biefstuk op ons bord zien liggen.
Voor klimaat en milieu
Daarnaast zorgt het ook voor minder afname van biodiversiteit, minder stikstofuitstoot, minder landgebruik, minder gebruik van water, minder ontbossing, minder ongewenste voedingsstoffen in het grondwater (eutrofiëring).
Welk dier vervuilt dan het meest? Het ene dier is het andere niet: runderen eten meer en ander voer dan kippen. Runderen (of preciezer geformuleerd: de productie van rundvlees) vragen ook de meeste ruimte en stoten de meeste broeikasgassen uit (met name omdat ze veel methaan produceren), gevolgd door varkens en kippen.
Veganisten ('vegans') eten niets dat afkomstig is van een dier.Dus ook geen kaas, melk en eieren.
Dagelijks heb je zo'n 2.8 tot 7 mcg nodig, een kleine hoeveelheid. Als je vitamine B12 als supplement bijneemt moet je letten op het aantal microgrammen. Omdat dit een actieve vorm is die minder stabiel is, weet je niet hoeveel vitamine B12 je suppleert. Daarom is de aanbeveling om dagelijks te suppleren.
Een ijzertekort komt onder veganisten minder vaak voor dan bij vegetariërs, omdat zuivel de opname van ijzer remt. Wat zijn plantaardige ijzerrijke producten? Probeer dagelijks peulvruchten te eten, zoals linzen, witte bonen, pinda's, kidneybonen, spliterwten, zwarte bonen, soja(producten), bruine bonen… Keuze genoeg!
Als je een tekort hebt, kun je 'op de lange termijn duizeligheidsklachten, concentratieproblemen en- of vermoeidheidsklachten ervaren,' zegt Stefanie. Maar geen zorgen, een tekort aan proteïne kan makkelijk worden opgelost door meer noten, bonen, peulvruchten en andere proteïnerijke producten te eten.
Hoge consumptie van rood vlees wordt in verband gebracht met kanker, hartaandoeningen, obesitas en diabetes. Industriële veeteelt is een belangrijke bron van door voedsel overgedragen ziekteverwekkers. Als mensen betere toegang hadden tot een plantaardiger dieet, dan zou dat miljoenen levens per jaar redden.
Nadelen geen vlees eten
Grotere kans op eiwittekort. Grotere kans op vitaminetekort. Grotere kans op tekort aan mineralen.
Bepaalde veganistische producten, zoals vlees- en zuivelvervangers, kunnen duurder zijn dan vlees en zuivel. Dit komt vooral door massaproductie. Er is nog altijd heel veel vraag naar deze dierlijke producten en dat wordt op grote schaal geproduceerd en verkocht. Zo kan het voor een prikkie in de schappen liggen.
Het veganisme werd voor het eerst bekend doordat een bekende Griekse wiskundige en filosoof besloot veganistisch te eten. Zijn naam was Pythagoras. Dit was rond 500 voor Christus.
Is plantaardig hetzelfde als veganistisch? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, plantaardig is niet hetzelfde als veganistisch. De termen 'plantaardig' en 'vegan' worden vaak gebruikt om hetzelfde aan te duiden.
Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine die alleen te vinden is in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vis en eieren. Omdat het bij eieren om dierlijke eiwitten gaat, bevatten ze én vitamine B1 én vitamine B12. Twee eieren (50 gram) zijn genoeg om 100 gram vlees (1 stukje) te vervangen.
Elke vleeseter die het volhoudt om een week lang geen vlees te eten, bespaart gemiddeld:101 liter water. 79 kilometer autorijden.