Zachte, romige kazen zoals Brie, Camembert of geitenkaas kunnen prachtig samengaan met een lichte, frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Chenin Blanc. Aan de andere kant kunnen harde kazen zoals Comté of Gouda goed passen bij volle witte wijnen zoals Chardonnay.
Kies dan voor bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc uit een warmer gebied (zoals Zuid-Frankrijk of Chili), Chenin Blanc, gerijpte Riesling of Chardonnay met weinig tot geen houtrijping. Drink er vooral geen zware, tanninerijke rode wijnen bij.
Fruitige chardonnay, sauvignon blanc of zelfs demi-sec chenin blanc werken het beste met jonge kaas. Naarmate het rijpt, kan camembert behoorlijk scherp zijn, maar is een echte traktatie met rode Bourgogne of vollere witte wijnen.
Zowel zachtere als een heleboel harde kazen passen heel goed samen met bijvoorbeeld een sauvignon blanc, chardonnay of riesling. Zelfs sprankelende wijnen hebben hun favoriete kazen. Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert.
Een gulle Chardonnay is altijd goed. Riesling, Pinot Blanc of Grigio, Viognier of Grenache Blanc kan ook. Provençaalse rosé werkt prima als de brie op een zonnige dag meegaat in de picknickmand, zeker met andere hapjes erbij. Wees voorzichtig met rode wijn.
Een mineralige Franse Sauv Blanc is een match made in heaven voor deze licht pittige, romige kaas. Er zijn veel andere soorten kaas die je kunt combineren met Sauv Blanc, zoals Fontina, Brie, Swiss, Feta, Ggouda en Gruyère .
Verse kaas heeft nooit een korst, bevat weinig vet en veel water. De kaas is niet kruidig, maar zit vol levendige zuren. Juist die karaktereigenschappen maken dat het goed past bij de friszure Rueda Verdejo. Op naar de supermarkt dus, en sla verse kazen in zoals geitenkaas, Boursin, Cottage Cheese of Petit-Suisse.
Combinaties van witte wijn en kaas
Droge witte wijnen combineren goed met zachte kazen, vooral die met een milde smaak , terwijl witte wijnen met een frisse zuurgraad goed combineren met zure geitenkazen.
Aan de andere kant kunnen harde kazen zoals Comté of Gouda goed passen bij volle witte wijnen zoals Chardonnay.
Wil je toch een kaasschotel met rode wijn combineren, kies dan voor niet te sterke of uitgesproken kazen. Of ga voor een rode wijn met weinig tannine, zoals Beaujolais en enkele pinot noir wijnen uit de Elzas. Over het algemeen kunnen we stellen dat een witte wijn het beste bij een kaasschotel past.
Je kunt camembert serveren met elk soort geroosterd brood, van stokbrood tot pitabrood, om te dippen – snijd het brood in kleine stukjes of vingers om dit makkelijker te maken. Broodstengels zijn ook goed om te dippen, net als kaascrackers en rauwe groenten (de iets gezondere optie).
Hartige combinaties die goed bij camembert passen zijn onder andere charcuterie, ingemaakte groenten en geroosterde champignons .
Witte wijn en kaas
Een witte wijn is heerlijk bij een zachte kaassoort van koemelk. Denk bijvoorbeeld aan een Port Salut, Brie of Camembert. Ga dan wel voor een licht volle en 'kruidige' wijn, zoals een Viognier uit de Rhône of een Pinot Grigio uit Italië. Ook een Riesling doet het goed.
Bij voorkeur schenk je een witte wijn bij een kaasplank, vooral als er geitenkazen bijzitten. Wil je toch graag een rode wijn drinken? Selecteer dan vooral hardere kazen als Manchego of harde bergkazen.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent).Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
Chardonnay: Chardonnay is een klassieke keuze voor Camembert. De volle, boterachtige tonen van een goed gerijpte Chardonnay vult de romige textuur van Camembert prachtig aan, waardoor een harmonieuze combinatie ontstaat.
Chardonnays die niet op eikenhout zijn gerijpt, hebben een mager, knapperig gevoel dat prachtig samengaat met milde, halfzachte kazen zoals een Goudse of een milde blauwe kaas . Chardonnays die matig op eikenhout zijn gerijpt, hebben een medium body en doen het goed met halfzachte, triple-cream kazen of een nootachtige, fruitige fontina.
Chardonnay bij gegratineerde gerechten
Schaal- en schelpdieren maakt u ook altijd bij met een mooi glas chardonnay. Voor stevige gerechten, zoals pompoenrisotto, quiche, gerookte kip, gevogelte en varkensvlees is een volle stevige, houtgelagerde chardonnay de beste keus.
Wij genieten het meest van Pinot Grigio in combinatie met verse mozzarella, Humboldt Fog Chevre of Garrotxa , een aardse, stevige geitenkaas uit Catalonië. Rieslingwijn heeft de neiging om een hoge zuurgraad en een pittige, zoete, honingachtige smaak te hebben, waardoor het een uitstekende tegenhanger is voor gewassen korstkazen.
Bij halfharde kazen (genre: Gouda of Emmental) hoort een lichte en fruitige rode wijn (vb een Côtes du Rhône of Languedoc Roussillon). Harde kazen (parmezaan, gruyère, manchego, comté,.. ) verdragen dan weer een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Pinot Noir uit de Bourgogne.
Voor lichte, pittige wijnen zoals Albariño, Grüner Veltliner en Sauvignon Blanc, werken heldere jeugdige zachte geiten-, schapen- of koeienkazen goed. Geweldige kazen om te combineren met deze lichte maar pittige wijnen zijn zachte, romige milde kazen met een pittige smaak - een oude brie is altijd een veilige gok.
Welke gerechten passen goed bij Verdejo-wijn? Verdejo combineert goed met geitenkaas, tomaat en schelpdieren , en die grote aromatische soorten zijn een geweldige partner voor Vietnamees en Thais eten. De hoge zuurgraad past goed bij gepaneerde vis, omdat het door het vet heen snijdt.
Roomkaas van geiten-, koe- of schapenmelk, zoals een manouri gaat uitstekend samen met onder andere een frisse, fruitige riesling, sauvignon blanc of pinot blanc. Ook een fruitige rosé kan voor een goede match zorgen, bijvoorbeeld met een brousse du rove.
De Verdejo-druif is weliswaar minder glamoureus dan Chardonnay , maar heeft desalniettemin een hogere natuurlijke zuurgraad en een zeer kenmerkend karakter.