Een goudvis mag alleen in een aquarium met een minimuminhoud van 200 l. Dit is in Duitsland bij wet geregeld. In Nederland zijn vissenkommen niet verboden. Bedenk dat veel vissenkommen een inhoud van minder dan 10 l hebben.
De kom biedt de vis ook nauwelijks bewegingsruimte. Een vis, ook een goudvis, is er op gebouwd om flink te kunnen zwemmen! In een kom kunnen ze alleen maar kleine rondjes draaien. De goudvissenkom is naar het oordeel van deskundigen volstrekt ongeschikt om vissen in te houden.
Het heeft een lange zijde die de vissen wat meer ruimte biedt om langer vooruit te kunnen zwemmen. De ronde vissenkom bezit niet zo'n lange zijde waardoor de vissen gedwongen worden meer in kleine rondjes te zwemmen.
Guppies zijn niet geschikt om in een viskom te houden. Dit visje heeft een watertemperatuur nodig van 24 tot 28 graden. Ook is een filtersysteem nodig om het water op kwaliteit te houden. In koudwater zal een guppy zich niet prettig voelen.
Als je wilt dat je vissen een prettig en gezond leven leiden, zorg dan voor een schone vissenkom. Door je vissenkom minimaal eens per drie weken onder handen te nemen, voorkom je vervuiling van het water door oud voer, poep en algen.
Helaas zijn goudvissen wel groepsdieren. In de natuur zwemmen ze ook het liefste in een grote school. Het is zielig om een goudvis alleen te houden.
Vissen depressief? Die hebben toch geen gevoelens? Toch wel! En ja, net als mensen kunnen ze zich ook slecht of eenzaam voelen.
Belangrijk is en blijft de hoeveelheid water per goudvis. Ongeveer 50 liter per goudvis moet worden aangehouden. Daarom horen goudvissen eigenlijk in de vijver. Simpelweg omdat de meeste aquaria te klein zijn.
Zorg dat er niet te veel vissen in uw aquarium zitten, ververs het water regelmatig (deels!) en voer niet meer dan nodig is. Een andere oorzaak van troebel water in het aquarium kan stof zijn van een nieuw ornament of stenen dat u recent heet geplaatst.
Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis. Wat doet hij in het wild? Juist, zwemmen.
Je zult ook regelmatig de waterkwaliteit moeten nakijken. Goudvissen kunnen prima leven in een aquarium zonder verwarmingselement. Het is wel belangrijk dat de kamertemperatuur redelijk stabiel is, want ze kunnen niet goed tegen grote temperatuurschommelingen. Hoe warmer het water, hoe actiever de vissen zullen zijn.
Een goudvis is een echte scholenvis die je eigenlijk met een stuk of 5 soortgenoten houden. Ook worden ze vrij groot. Als je ze echt goed wilt houden zou je ze in een aquarium van 2m moeten houden Omdat het een vis is die vrij groot wordt.
De meeste plastic bakken zijn niet geschikt om vissen in onder te brengen, je moet levensmiddelen kwaliteit bakken hebben die kunnen wel.
Een aquarium voor een gewone goudvis heeft een minimale inhoud van 120 liter nodig, en 50 liter extra voor elke volgende goudvis. Voor kleinere soorten goudvissen volstaat een aquarium van minimaal 100 liter en 40 liter voor elke extra goudvis.
Zo hebben vissen net als zoogdieren een hersengedeelte dat het ruimtelijk geheugen mogelijk maakt. Ze kunnen bijvoorbeeld in korte tijd de weg leren te vinden in een doolhof. En ze herinneren zich die route maanden later nog steeds.
Mocht je graag je hengel uitgooien, dan hebben we slecht nieuws voor je: vissen hebben gevoel. Tenminste: ze ervaren vooral stress, blijkt uit onderzoek. Dankzij het ontbreken van belangrijke hersencellen en de kleine omvang van hun schedel, worden vissen vaak gezien als domme, gevoelloze diertjes.
Het beste antwoord. voor veel dieren geldt dat als ze minder actief worden dat een veeg teken is. is ook wel logisch dat een groepsvis zich onveilig en ongelukkig voelt alleen. door de stress zal ook de weerstand verminderen, en wordt je vis vatbaarder voor ziektes.
Ja, vissen vreten elkaar op. Met een beetje massel kun je de graten nog wel ergens op de bodem vinden.
(ze 'happen' constant naar de steentjes op de bodem om deze gelijk weer uit te spugen en sinds een paar dagen happen ze de blaadjes van de plantjes en ook deze spugen ze uit. Met bij dit laatste het gevolg dat het water na een dag of twee vol zit met rond dobberende blaadjes.)
Ook dit hangt af van de soort. De meeste dagactieve vissen slapen 's nachts. En sommige soorten met weinig energie, zoals bettas, doen gedurende de dag kleine dutjes en slapen het grootste deel van de nacht. Nachtvissen zoeken meestal een mooi plekje om te schuilen terwijl het buiten licht is en uit te rusten.
niet belastend is en de gezondheid zeker niet gaat beïnvloeden. Een vis "op het droge" sterft een langzame pijnlijke dood omdat hij meestal stikt..
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Vissen die in een kom leven worden over het algemeen niet veel ouder dan een jaar. Probleem hiermee is dat er in een vissenkom onvoldoende water zit dat snel warm wordt. Goudvissen zijn koudwaterdieren, waardoor dit voor problemen zorgt en de vissen vroegtijdig overlijden.