Een schuldgraad boven de 100% is een slecht teken. Er is dan meer vreemd vermogen dan eigen vermogen in het bedrijf. Een gezondere situatie is een schuldgraad onder de 100%.
De normwaarde is 0,75. Ofwel het vreemd vermogen mag driekwart van het totale vermogen zijn. Is dat minder, dan is er ruimte voor het aantrekken van meer vreemd vermogen.
De debt ratio geeft de verhouding weer tussen het vreemd vermogen en het totale vermogen van een onderneming. Als de debt ratio daalt, verbetert de solvabiliteit. Een lage debt ratio zorgt voor vertrouwen bij de verschaffers van het vreemd vermogen.
Wat is een goede solvabiliteit? Financiers vinden dat een solvabiliteitspercentage tussen de 25 en 40 moet liggen. Naast solvabiliteit geven andere berekeningen of ratio's samen een beeld van de financiële situatie van je ondernemeing. Zoals liquiditeit en rentabiliteit.
De ratio die de schuldenlast van een bedrijf meet, is de schuldgraad. U berekent deze ratio door het bedrag van de schulden van een bedrijf te delen door zijn eigen vermogen. De ratio wijst erop hoeveel de schulden van een bedrijf bedragen in percent in vergelijking met zijn eigen vermogen.
Hoe lager hoe beter
Hoe lager de ratio, hoe vlugger de klanten betalen (en dus hoe gunstiger voor het bedrijf). Een klantenkrediet dat doorheen de tijd en over verschillende boekjaren min of meer gelijk blijft is een goede zaak. Wanneer de omzet toeneemt nemen ook de klantenvorderingen toe, dat is logisch.
Een slechte solvabiliteit betekent ook dat het bedrijf voor het grootste deel uit vreemd vermogen bestaat. Dit betekent dat een bedrijf bijna volledig afhankelijk is van geldverstrekkers, maar ook financieel niet compleet gezond is.
Hoe hoger de uitkomst, des te gezonder het solvabiliteitsratio van uw onderneming. Maar dat wil niet zeggen dat een laag solvabiliteitsratio betekent dat het niet goed gaat met uw bedrijf. Dit verschilt namelijk per bedrijf. Een solvabiliteitsratio tussen de 25% en 40% wordt meestal als goed gezien.
Bij een hoge solvabiliteit staat er veel eigen vermogen tegenover de schulden en is de kans groot dat het bedrijf de schulden zal afbetalen. Wordt het eigen vermogen te klein dan verslechtert de solvabiliteit waardoor kredietverschaffers en leveranciers minder snel bereid zijn krediet te verstrekken.
Met een current ratio van minimaal 1,5 wordt je bedrijf over het algemeen beschouwd als financieel gezond. De vlottende activa zijn dan 1,5 keer groter zijn dan de kortlopende schulden.
Banken houden een maximale leverage aan tussen de 3,0 – 4,0, afhankelijk van het type bedrijf. Andere financiers hanteren soms hogere maximale leverage ratio's.
Op deze pagina leggen we de vier belangrijkste kengetallen: werkkapitaal, liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit uit. Daarnaast leggen we zo goed mogelijk uit hoe je deze kerngetallen uitrekent en geven we enkele praktische tips om dit te verbeteren.
Je kunt jouw bedrijf financieel gezond noemen als er meer eigen vermogen dan vreemd vermogen in het bedrijf zit. Het kengetal dat we hierbij gebruiken, noemen we solvabiliteit. Het geeft aan of je schulden op de lange termijn zal kunnen afbetalen. Dit is een belangrijk meetinstrument voor kredietverstrekkers.
Wat is een gewenste solvabiliteit? Dit is afhankelijk van de branche en ondernemingsvorm van het bedrijf. Over het algemeen betekent hoe hoger de uitkomst, hoe beter de solvabiliteit is. Bij solvabiliteitsratio 1 (eigen vermogen / totaal vermogen * 100%) is een gewenste solvabiliteit minimaal tussen de 25% - 40%.
Solvabiliteit, of de solvabiliteitsratio, geeft de verhouding weer tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen in je onderneming. Met vreemd vermogen bedoelen we geld dat je bedrijf heeft geleend. Met eigen vermogen bedoelen we het verschil tussen de bezittingen en de schulden van je bedrijf.
De schuldratio op de lange termijn geeft aan in hoeverre de langlopende schulden worden gedekt door het eigen vermogen. Het wordt gedefinieerd als de verhouding tussen enerzijds de voorzieningen, de uitgestelde belastingen en de schulden op meer dan een jaar en anderzijds het eigen vermogen.
Om aan te geven dat je bedrijf gezond is, moet de solvabiliteit minstens 25% tot 40% zijn. Het precieze minimum is afhankelijk van in hoeverre je je bezittingen direct zou kunnen verkopen. Als je bijvoorbeeld veel kasgeld hebt, hoef je minder eigen vermogen te hebben.
Kengetallen zijn verhoudingscijfers van gegevens uit de jaarrekening, zoals voor liquiditeit, solvabiliteit, rendabiliteit, de omloopsnelheid van debiteuren of voorraden etc. Kengetallen worden gebruikt om bedrijfsinformatie op een compacte manier te kunnen beoordelen en om bedrijven met elkaar te kunnen vergelijken.
Het is belangrijk om een zo hoog mogelijke rentabiliteit te behalen. Dit geeft namelijk aan dat jouw geïnvesteerde eigen vermogen effectief is besteed. Over het algemeen zit je met een rentabiliteit op totaal vermogen van tussen de 5% en 10% goed.
Liquiditeit is de mate waarin de onderneming haar schulden op de korte termijn kan voldoen. Een onderneming is liquide wanneer ze haar verplichtingen die ze op de korte termijn heeft op tijd kan voldoen.
Kredietwaardigheid is de mate waarin een bank, persoon of staat financieel sterk genoeg is om een lening, hypotheek of levering van goederen op afbetaling te krijgen. Deze kredietwaardigheid wordt aangegeven met een score.
Je berekent de quick ratio op de volgende manier: Quick ratio = Vlottende activa (exclusief voorraden) + Liquide middelen / Kortlopende schulden.
Deze ratio geeft de mate waarin het kort vreemd vermogen terugbetaald kan worden aan schuldeisers. Schulden moeten uit de vlottende activa betaald kunnen worden. De current ratio bereken je daarom door middel van deze formule: current ratio = vlottende activa / kort vreemd vermogen. De ratio moet boven de 1 liggen.
Het is vermogen dat een onderneming lang ter beschikking staat. Met dit vermogen wordt de vlottende activa gefinancierd. Er wordt ook wel gesproken van nettobedrijfskapitaal of werkkapitaal. Daarmee vergelijk je de vlottende activa met de hoeveelheid kortlopende schulden (schulden van ten hoogste 1 jaar).
Je hebt alle vijf vragen met JA beantwoord: Optimaal Fit!
Je hebt de administratie op orde en betaald alles keurig op tijd. Je hebt overzicht én inzicht in je financiële situatie. Tip: kijk nog eens goed naar je uitgaven en kijk of je maandelijks wat (meer) geld opzij kunt zetten voor "zwaardere" tijden.