Woorden die eindigen op een lange klank krijgen twee klinkers in een verkleinde vorm: la – laatje. auto – autootje. menu – menuutje.
Verkleinwoorden worden gevormd met -tje, -je, -etje, -pje of -kje. Welk achtervoegsel goed is, hangt vooral af van de slotklank van het basiswoord, en soms ook van de klemtoon of woordlengte. De verkleinwoorden zijn in grote lijnen in te delen in categorieën op basis van de vorm en klemtoon van het grondwoord.
Meestal vorm je het verkleinwoord door -tje, -je, -pje, -kje of -etje achter het basiswoord (grondwoord) te plakken. De keuze voor een van deze achtervoegsels (suffixen) is afhankelijk van de laatste klank van een woord, de klemtoon, de woordlengte en het getal (enkelvoud of meervoud).
De correct gespelde vorm voor het verkleinwoord is baby'tje.
Woorden die eindigen op –i worden verkleind geschreven met –ietje: Taxi – taxietje.
Let op: als een grondwoord eindigt op 'é' verdwijnt het accent en krijgt het verkleinwoord 'ee'. Hieronder een aantal voorbeelden om dit te verduidelijken: cola – colaatje.
De correct gespelde vorm voor het verkleinwoord is cafeetje.
Er bestaat geen twijfel over wat de kleinste auto ter wereld is, dat is namelijk niemand minder dan de Peel P50 met zijn lengte van amper 1,37 m! Met zo'n klein formaat past er wel maar één persoon in. Hij werd gebouwd tussen 1962 en 1965 en heeft een kleine eencilinder van 50 cc met slechts 4 pk.
Maar als je deze woorden zou afbreken aan het eind van een regel (wat we niet aanraden omdat dat lelijk staat), verdwijnt de tweede klinker weer: auto-tje, pagina-tje, paraplu-tje.
In de betekenis 'een kleine bloem' is zowel bloempje als bloemetje juist. Het sneeuwklokje is mijn favoriete bloempje / bloemetje.
Chocolade en chocola zijn vormvarianten. De verkleinvorm van beide woorden is chocolaatje.
Het meervoud van het zelfstandig naamwoord sms is sms'en. Het verkleinwoord is sms'je.
blad (het; o; verkleinwoord: blaadje) 1(meervoud: bladeren, bladen) bep.