Een gezond rooster houdt rekening met het bioritme van de mens, door periodes van rust in te bouwen tussen de diensten en afwijkingen te voorkomen. Het helpt ook om het rooster ruim van tevoren bekend te maken. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is en is de balans tussen werk en privé gemakkelijker te bewaken.
“Goed roosteren” biedt managers ondersteuning om een gelijkmatige en efficiënte planning van de personele capaciteit te organiseren. De werkwijze die beschreven wordt, valt binnen het kader van wet- en regelgeving en de CAO.
Een basisrooster is een rooster dat je opstelt aan de hand van de behoeftes in de capaciteitsplanning en waarbij je zoveel mogelijk vaste patronen verwerkt. Hierbij kan je denken aan parttime dagen, structurele overleggen of vaste sportavonden. Het vormt de eerste opzet voor het week-, maand- of perioderooster.
Een basisrooster is een individueel repeterend rooster waarbij elk medewerker een uniek rooster krijgt over een periode van bv 6 weken. Hierbij wordt zo goed mogelijk rekening gehouden met ieders vaste roosterwensen. Na week 6 volgt opnieuw week 1. Zo wordt het rooster uitgerold over een heel jaar.
28 dagen van tevoren
Als er geen collectieve regeling bestaat die een dergelijke termijn voorschrijft, schrijft de wet een algemene regeling voor. Deze bepaald dat het rooster 28 dagen van tevoren bekend moet zijn, mits de aard van het werk dit toelaat.
Rooster op tijd bekend
Volgens de wettelijke regeling moet het rooster ten minste vier weken van te voren bekend gemaakt worden. Als het rooster eenmaal bekend is mag deze niet zomaar meer gewijzigd worden.
Een werkrooster template in microsoft Excel
- Ga naar “nieuw”; - Zelf sjablonen zoeken is mogelijk in de zoekbalk die verschijnt. Kies hier bijvoorbeeld voor “rooster” of “weekrooster”; - Er zijn enkele opties beschikbaar.
Een dienstrooster zorgt ervoor dat het werk in een organisatie op een gestructureerde manier verloopt. Er zijn op elk moment genoeg en de juiste mensen aanwezig om de gewenste service te verlenen, en iedereen weet wanneer hij of zij aanwezig moet zijn.
Verschoven diensten / extra diensten
Van een verschoven dienst is sprake, indien een aantal aaneengesloten uren, waarop de werknemer volgens het arbeids- en rusttijdenpatroon arbeid zou moeten verrichten, wordt verschoven naar enig ander moment, waarop de werknemer volgens dit patroon vrij zou zijn.
De meerjarenplanning is een grofmazige planning over meerdere jaren heen, de jaarplanning is een minder grofmazige planning voor een schooljaar en het rooster is een specifieke planning voor een (bepaalde) periode. De eerste stadia in het procesgebied worden doorgaans jaarlijks doorlopen.
Zelfroosteren biedt medewerkers de mogelijkheid om meer invloed uit te oefenen op de eigen werktijden. Het rooster biedt ruimte voor de individuele verschillen tussen medewerkers, waardoor per medewerker de balans tussen werk en privé kan verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan zorgtaken.
Een Personeelsplanner is meestal MBO opgeleid. De specifieke opleiding van de planner is afhankelijk van de branche waarin deze werkzaam is. Doorgaans komen planners voor in de meer technische branches. Veel Personeelsplanner hebben dan ook een technische MBO opleiding voltooid.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
U hoeft niet op zondag te werken. Behalve als u dit vooraf met uw werkgever heeft afgesproken. En als dit nodig is voor het werk, bijvoorbeeld als u bij de politie of in een ziekenhuis werkt.
In de Arbeidstijdenwet staan onder andere de regels over werktijden, rusttijden, pauzes en nachtdiensten. Deze wet geldt voor alle werknemers van 18 jaar en ouder. Dus ook voor stagiairs, uitzendkrachten en gedetacheerden.
Hoe kan ik een weekplanning maken? Maak eerst een dag of blok vrij om te plannen, te beginnen bij zondag of maandag. Verdeel je dagen vervolgens op basis van het thema, bv. dinsdag voor administratie, woensdag voor vergaderingen, donderdag voor onderzoek en vrijdag voor bedrijfscultuur.
Personeelsplanning is de juiste balans tussen de personeelsbehoefte en de personeelsbeschikbaarheid, rekening houdend met de organisatiedoelstellingen en georganiseerd vanuit het organisatiebeleid. We zeggen ook wel: het inzetten van de juiste medewerkers met de juiste skills op het juiste tijdstip.
Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.
Werknemers van 55 jaar en ouder kunnen niet worden verplicht tot overwerk.
Er zijn geen eisen aan de vormgeving gesteld, maar uit de registratie moet de Inspectie SZW wel kunnen zien of de Arbeidstijdenwet is nageleefd. Een werkgever moet het arbeidspatroon (het werkrooster) van de werknemers schriftelijk vastleggen. Iedere werknemer moet het kunnen inzien.