Gemiddeld moet thee ongeveer drie minuten trekken. Als je de pot niet helemaal leegschenkt, verwijder dan de theebladeren om te voorkomen dat het laatste kopje te sterk smaakt.
Een lekker kopje zwarte thee zet u met goed gekookt water dat een temperatuur heeft van ongeveer 90 graden. Doe u thee in een theepotje of een theezeefje en laat het vervolgens 2-4 minuten trekken. Gebruik per kopje 1 schepje met het doseerlepel, dat is ongeveer 2 gram.
Wanneer je de thee te lang laat trekken, bestaat de kans dat deze bitter wordt. Na een tijdje komen er looistoffen of tannine vrij en die zorgen ervoor dat jouw kopje thee minder lekker smaakt. De perfecte trektijd geeft je het beste van de thee.
Losse thee is gezonder
Het is bewezen dat losse thee meer antioxidanten, vitaminen en polyfenolen (chemische verbindingen die in planten voorkomen) bevat. In theezakjes uit de supermarkt gaan veel van deze voedingsstoffen verloren door de manier waarop ze worden geproduceerd.
Handige richtlijnen bij het laten afkoelen zijn: Wanneer je het water kookt is het 100 graden. Wanneer je het warme water in een glazen theepot schenkt dan koelt het ongeveer 10 graden af. Wanneer je vervolgens de glazen theepot zonder deksel 5 minuten laat afkoelen, daalt het water weer ongeveer 10 graden.
Gebruik voor thee geen water dat al eens eerder gekookt heeft: daar zit minder zuurstof in en ook dat heeft invloed op de smaak. Verwarm je theekopje voor door er wat kokend water in te gieten en te laten staan tot wanneer je je kopje gaat vullen.
Houd 2 gram thee per kopje van 200 ml aan.
(200 ml is zo'n kopje.)
Door de hoge kwaliteit heeft losse thee veel smaak. Dit betekent dat je minder thee nodig hebt voor hetzelfde kopje thee. Daarnaast kun je losse thee vaker hergebruiken, met een portie kun je vaak meer dan drie kopjes thee zetten.
Doe een theezakje in een glas, giet er kokend water op en laat 2 tot 3 minuten trekken. Het water verkleurt alleen onder in het glas.
Waarom is thee zo kostbaar? Het grote prijsverschil tussen de gebruikelijke theezakjes en bijzondere, losse theesoorten roept vaak vragen op. Net zoals het geval is bij bijvoorbeeld kazen, wijn, whisky en sigaren, stijgt ook bij thee de prijs naarmate de kwaliteit hoger is.
Gebruik een schone en droge theelepel en plaats de 2,5 g thee in een schone, geurvrije en voorverwarmde theepot. Verwarm de theepot en kopjes voor, door ze met heet water te spoelen, alvorens u de thee zet. Giet vers, eenmaal gekookt water op de theebladeren met 220 ml per 2,5 g thee.
Groene thee:70-80 graden. Witte thee: 80-90 graden. Pu-Erh: 95 graden. Oolong: 85 graden.
Natte theebladeren zijn een nest voor schimmels en leidt tot gisting en/of rotting. Je thee droog bewaren is daarom heel erg belangrijk. Misschien bewaar je de thee wel in een doosje vlakbij de wasbak of in de kast onder de gootsteen.
Bewaar je thee op kamertemperatuur en droog. Stop het in een theeblik of een glazen potje en bewaar het in een kast of op een andere donkere plek. Op deze manier zorg je ervoor dat er een lange tijd niks gebeurt met de geur, kleur of smaak van je losse thee.
Bereiden van groene en witte thee
Breng het water aan de kook en wacht vervolgens tot het water is afgekoeld tot ongeveer 85 tot 75 graden Celsius voordat je het over de theebladeren giet. Het duurt zo'n 30 tot 60 seconden totdat het kokende water tot deze temperatuur is afgekoeld.
Thee ken buikpijn en misselijkheid veroorzaken. Theebladeren bevatten tannine, wat zorgt voor de droge smaak die er bij thee hoort. Tannine kan aan de weefsels in je spijsverteringskanaal schade aanrichten, in je buik dus.
Wel kunt u een theezakje niet oneindig blijven gebruiken, op een gegeven moment komt er namelijk niet echt meer smaak vanaf. Hoe vaak u een theezakje kunt gebruiken verschilt per zakje, maar zal vaak rond de 2 á 3 keer liggen.
In theezakjes zit meestal 2 gram thee. Waarom wegen belangrijk is Soms zie je op theeverpakkingen staan: 1 theelepel per kopje.
Het lijkt vaak dat zakjes thee veel goedkoper is dan losse thee. Maar zodra je kijkt naar de hoeveelheid die in de zakjes/doosje zit veel minder dan als je een zakje losse thee koopt. Meestal zit er 100 gram in een zak losse thee, hier kun je 50 kopjes mee zetten.
Kruideninfusen (losse kruiden in kleine theezakjes zoals muntthee of kamillethee) hebben niet exact hetzelfde gezondheidseffect als traditionele thee, maar bevatten wel minder cafeïne.
Groene thee hoeft helemaal niet zo lang te trekken. Wanneer je de thee te lang laat trekken in het water, wordt de thee zelfs een beetje bitter. De ideale tijd om de groene thee te laten trekken is 2 tot 3 minuten. Je kunt hiervoor een timer zetten, of goed de kleur van de thee in de gaten houden.
Voor thee kan je het beste zacht en mineraal arm water gebruiken met een PH (zuurgraad) van zeven.
"Er vindt oxidatie plaats in de thee. Zwevende theedeeltjes reageren met de zuurstof in het water en uit de lucht, en vormen daardoor donkerdere deeltjes.