Omrekenen van Celcius naar Kelvin Kouder dan 0 Kelvin kan simpelweg niet. Om die reden zijn er in Kelvin geen negatieve temperatuurmetingen mogelijk. Als het 0 Kelvin is, vriest het -273 graden Celsius. Er zijn dus bij graden Celsius wel negatieve temperatuurmetingen.
Nul Kelvin kun je daarom nooit exact bereiken.
Veelgestelde vragen | Temperatuur
Een lagere temperatuur kan niet. De temperatuur waarbij dit gebeurt heet het absolute nulpunt (-273 °C). In Kelvin is dit 0 K.
“Volgens de klassieke natuurkunde leerden we dat hoe lager de temperatuur, hoe langzamer atomen in een gas bewegen. Op een gegeven moment is het zo koud, dat de atomen niet meer bewegen. Dat is bij 0 Kelvin, het absolute nulpunt.
De laagste temperatuur die we ooit op aarde hebben gemeten is 89,2 graden Celsius onder nul. Dus -89,2°C. Dat was bij het Vostok Station, een Russisch onderzoekstation op Antarctica.
Als we een temperatuur willen omrekenen van Kelvin naar graden Celsius, trekken we van de Kelvin 273 af. Als we helemaal precies willen zijn in het omrekenen van Kelvin en graden Celsius moeten we gebruik maken van een verschil van 273,15, maar vaak is een verschil van 273 goed genoeg.
Noord-Amerika: 56,7°C op 10 juli 1913 in Furnace Creek, Death Valley, Verenigde Staten. Afrika: 55,0°C op 7 juli 1931 in Kébili, TunesiëAzië: 55°C, in Al Majmaah, Saoedi-Arabië, op 8 juni 2019.
273,15 Kelvin komt overeen met 0 graden Celsius (het vriespunt) en 373,15 Kelvin komt overeen met 100 graden Celsius (het kookpunt). Omrekenen van graden Celsius naar Kelvin kun je simpelweg doen door er 273,15 bij op te tellen.
Maar 0 graden Celsius komt ook overeen met 273 K (Kelvin). De temperatuurschaal van Kelvin vertrekt van het absolute nulpunt, -273 graden Celsius. Als je 273 deelt door twee, bekom je 136,5 K.
Laagste en hoogste temperatuur
De koudste temperatuur is -273,15 graden Celsius. Dat noemen we ook wel het absolute nulpunt. Dat heet zo omdat dit hetzelfde is als nul (graden) Kelvin. Kelvin is, net zoals Celsius, een schaal waarop je temperatuur kunt meten.
Vostok Onderzoeksstation, Antarctica (–89.2°C)
Het Russisch onderzoeksstation ligt 3.488 meter boven de zeespiegel en blijft tot vandaag officieel de koudste plek ter wereld. De recordmeting van -89,2 graden Celsius dateert van 21 juli 1983.
Met temperaturen rond de -40 °C in de winter wordt het leven in het Siberische Jakoetsk bepaald door de kou. Minstens drie maanden per jaar is het in Jakoetsk, in het oosten van Siberië, rond de veertig graden onder nul. Daarmee is dit de koudste stad op aarde.
Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in de eenheid Kelvin (K). Hoe hoger het aantal Kelvin hoe “kouder” en witter het licht is.Hoe lager het aantal Kelvin hoe “warmer” en geler het licht is.
Met een temperatuur van 100 nanoKelvin zijn de BEC's in het ISS kouder dan de gemiddelde temperatuur in de ruimte, waar het zo'n 3 Kelvin is of -270 graden.
Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer het licht.Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe koeler het licht.
De lichtkleur 3000k is warm wit, iets kouder en te vergelijken met de vroegere halogeenspots en met de kleurcode 830 van TL-lampen. De lichtkleur 4000k is te vergelijken met daglicht en met de kleurcode 840 van TL-lampen. Deze lichtkleur wordt ook neutraal of natuurlijk wit genoemd.
Warm wit licht (3000 Kelvin)
Warm wit licht staat ook bekend om zijn uitnodigende karakter. Wel is LED verlichting van 3000 Kelvin qua toepassingsgebied meer bedoeld voor algemene ruimtes. Voorbeelden daarvan zijn ontvangstruimtes, balies, foyers, kleedkamers, wachtkamers, hallen, trappenhuizen of gangen.
Koel wit licht wordt doorgaans gezien als de meest neutrale kleurtemperatuur en heeft qua licht een frisse tint. LED verlichting van 4000 Kelvin heeft als eigenschap dat het mensen alert en gefocust houdt.
De absoluut laagste temperatuur die kan bestaan is -273,15 °C – ook wel het absolute nulpunt genoemd. Bij deze temperatuur hebben moleculen en atomen volgens de natuurwetten de laagst mogelijke energie. Zo koud is het echter nergens in het heelal.
Stikstof is N2
Bij een normale omgevingstemperatuur is stikstof een gas (stikstofgas), maar als je het afkoelt tot een temperatuur van 77,4° Kelvin (-195,76° Celsius), wordt stikstof een vloeistof (vloeibare stikstof).
Hoe hoger het aantal Kelvin (afgekort als 'K'), hoe kouder de lichtkleur. Vanaf 5000 Kelvin spreken we van daglichtkleur. Deze lichtkleur is vooral handig in bedrijven of in werkruimtes waar helder licht belangrijk is om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren.
jaar oude hitterecord van Warnsveld gebroken toen het in Eindhoven39,3 graden werd. Ook dat was een barrière want nooit eerder werd er in ons land 39 graden gemeten. Tot op de dag van vandaag zijn 24, 25 en 26 juli 2019 de enige dagen geweest met maxima boven 39 graden!
Op 25 juli 2019 schoot het temperatuurrecord in Nederland in één keer van 38,6 ℃ (Warnsveld, 23 augustus 1944) naar ruim boven de 40 graden (gemeten op meerdere meetpunten, met een maximum van 40,7 ℃ in Gilze-Rijen). Het 75 jaar oude record werd die dag verpletterd met meer dan twee graden.
Record hoogste temperatuur
De hoogste temperatuur in Nederland sinds het begin van de metingen is 40.7°C op 25 juli 2019 in het Noord-Brabantse Gilze-Rijen. In de zomer van 2019 kwam voor het eerst in Nederland de temperatuur boven de 40°C.