Er zijn twee redenen waarom pittig eten kan helpen om af te vallen. Enerzijds bevordert capsaïcine het verzadigingsgevoel, waardoor je minder eet. Anderzijds stimuleert capsaïcine de verbranding van lichaamsvet.
In pepers zit vitamine A en C die je bloedvaten versterken.De capsaïcine zorgt ervoor dat je bloed makkelijker door je lichaam stroomt. Die twee gecombineerd creëren gezonde hart- en bloedvaten én een stabiele bloeddruk. Bij een verkeerd cholesterolgehalte kan de peper/capsaïcine ook nog eens heel goed helpen.
Het eten van rode pepers helpt de maag stoffen te produceren die helpen tegen maagzweren, maar juist hier geldt: overdaad schaadt. Teveel hete pepers kunnen juist leiden tot maagproblemen.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Sambal Manis: de minst hete variant sambal, doordat de rode pepers worden gebakken en vanwege de toevoeging van ui en vooral suiker. Deze milde, zoete sambal is heerlijk voor het marineren van vlees en vis, maar ook lekker door wokgroenten of bij een snack.
Een lepeltje sambal is niet alleen goed voor de smaak, maar ook voor je gezondheid. Rode pepers bevatten onder andere vitamine C en de mineralen kalium en magnesium. Maar een rood pepertje wordt meer gezonde eigenschappen toegekend.
Harissa. Harissa is een hete rode saus die oorspronkelijk in Tunesië en bij uitbreiding Noord-Afrika gebruikt wordt. Deze pittige pasta op basis van chilipeper, knoflook, komijn, karwij, koriander en geroosterde paprika heeft veel weg van sambal maar heeft een iets zoetere smaak.
Duidelijk is dat pittig eten gezond voor je kan zijn. Een aantal redenen dus om regelmatig rode peper te eten, maar wat als je last hebt van darmklachten. Dan kan je inderdaad pikant eten beter vermijden. Geen pittige curry of sambal voor mensen met spijsverteringsproblemen dus.
Er zitten 8 kilocalorieën in 1 theelepel (3 gram) sambal, gebakken. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'sambal, gebakken'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Pittig eten wordt al jaren geassocieerd met allerlei ellendige wc-bezoeken, maar wetenschappelijk bewijs voor een verband tussen de twee is er niet. Sterker nog, dit onderzoek laat zien dat de capsaïne in pittig eten (hebben we 'm weer) juist de stoelgang bevordert.
De kleine adertjes in je huid verwijden in een poging de hitte kwijt te raken. Dat is waarom je gezicht, nek en borst rood worden. Veel van deze effecten die schadelijk voor je zijn bij een grote inname van extreem hete pepers, kunnen juist goed zijn bij minder hete pepers of kleinere hoeveelheden.
Drink melk: melk bevat 'kaasstof' die de hete olie aan zich bindt. Daardoor voert de melk de olie met de capsaïcine weg. Ook andere zuivel zoals yoghurt maakt je mond, keel, en maag rustiger.
Grootverbruikers van cayennepeper, chilivlokken, sambal, tabasco en harissa zijn aan het gevoel verslaafd, en het is meteen ook de reden voor de stijgende populariteit van pikanterie. In chilipepers zit namelijk capsaïcine.
Pittig eten is goed voor je stoelgang. Pittig eten wordt al jaren geassocieerd met allerlei ellendige wc-bezoeken, maar wetenschappelijk bewijs voor een verband tussen de twee is er niet. Sterker nog, dit onderzoek laat zien dat de capsaïne in pittig eten (hebben we 'm weer) juist de stoelgang bevordert.
Het wordt vaak geserveerd als saus bij verschillende gerechten, zoals nasi goreng, rauwe groenten, gebakken vis of kip. Ook voor noedelgerechten en in soepen is het een lekker pittige smaakmaker. Aan eigenlijk elk gerecht waarbij je denkt 'dit mag wel pittiger', kun je een lepeltje sambal toevoegen.
Er wordt wel eens gezegd dat pikant eten verslavend werkt en een soort roes veroorzaakt. Dat klopt. De pijn, die door de capsaïcine wordt veroorzaakt, triggert de hersenen om endorfine aan te maken, de lichaamseigen pijnstiller. En dat zorgt voor een lichte roes van euforie.
Waar zitten de meeste calorieën in? In het algemeen geldt dat vrijwel alle vette producten calorierijke voeding zijn. De reden daarvoor is dat vet simpelweg heel veel energie levert: maar liefst 9 kcal per gram. Ter vergelijking, eiwitten en koolhydraten leveren beide maar 4 kcal per gram.
Het zal geen verrassing zijn dat mayonaise qua calorieën en vet bovenaan staat. De saus bevat 14.3 gram vet op een eetlepel van 20 gram - waarmee bijna driekwart van het product uit vet bestaat - en komt daardoor op een hoog calorie-aantal. Met name het verzadigde vet maakt mayonaise ongezond.
Peper is dus gezond, maar hoe zit dat met sambal? "Door het hoge gehalte aan pepers heeft sambal dezelfde gezondheidsvoordelen", zegt Wouters. "Wel worden aan sommige sambalsoorten veel zout en suikers toegevoegd. Lees dus altijd goed het etiket."
Pittig eten
In chilipepers zit capsaïcine.Deze stof activeert receptoren in de hersenen, die reageren op hoge temperaturen. Het lichaam wordt gestimuleerd om zweet uit te scheiden. Zweten door bepaald eten heet ook wel gustatoir zweten.
Vet vertraagd de maaglediging en vezels 'binden' het voedsel in de darmen. Lactose-intolerantie kan tevens de oorzaak van de diarree zijn, maar ook het gebruik van te veel melkproducten.
Sambal oelek is, in tegenstelling tot manis, badjak en brandal, niet gebakken en vormt eigenlijk de basis voor veel andere sambals. De naam komt van de 'ulek', in Indonesië de stamper waarmee in een vijzel de pepers met specerijen worden gemengd. Veel meer is er in de sambal oelek dan ook niet toegevoegd.
Als oelek je iets te heet is, kan je misschien beter een lepeltje badjak opscheppen. Deze saus is namelijk iets milder doordat hij gebakken is en doordat er ui in zit. Hierdoor heeft badjak ook een iets diepere smaak.
Harissa saus wordt gemaakt van een basis van rode peper, tomaat en specerijen. Deze specerijen variëren per harissa recept. De Noord-Afrikaanse saus lijkt een beetje op sambal, alleen is deze saus iets zoeter dan de Indonesische sambal. De Harissa saus wordt ook wel de Afrikaanse sambal genoemd.