Aangezoet brooddeeg blijkt het beste tegen de diepvriezer bestand. Het beste moment om brooddeeg in te vriezen, is als het deeg gerezen is en het brood voor 70 à 80% van de totale baktijd gebakken heeft. U kan dan later deze vooraf gebakken broodjes laten ontdooien en voor een paar minuten in een hete oven afbakken.
Verpak het brood in een diepvrieszak.Laat zo weinig mogelijk lucht in de zak laten en sluit hem zo goed mogelijk af. Vries liever niet te veel broden in één keer, en laat zeker voldoende tussenruimte in de vriezer zodat de vrieskoude er goed bij kan.
U kunt brooddeeg invriezen ; timing en techniek zijn echter beide belangrijk voor het eindresultaat. U moet gistbrooddeeg, zoals zuurdesembrooddeeg, invriezen na de eerste rijzing en nadat u het in zijn uiteindelijke vorm hebt gebracht. Als het deeg voor een brood is, vries het deeg dan in de broodvorm in.
Ja.Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries.
Het kan inderdaad. Deeg kneden, laten rijzen, doorslaan en vormen. Gevormde deeg in bakblik leggen. Deeg met bakblik en al in een plastic diepvrieszak direct in de vriezer zetten.
Geen probleem, want in veel gevallen kun je ongebakken deeg prima invriezen.
Maak en laat het deeg een keer rijzen voordat je er broodjes van maakt. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vries de deegballen erop in één laag in. Doe ze na het invriezen in een afsluitbare zak om ruimte te besparen. Zo kun je zo veel of zo weinig broodjes tegelijk ontdooien en bakken als je wilt.
Dat ingevroren brood gezondheidsvoordelen biedt, is al langer geweten. Een studie van de Oxford Brookes University uit 2007 toonde aan dat ingevroren en ontdooid wit brood veel minder snel een bloedsuiker- en insulinepiek veroorzaakt. Dat komt net omdat een deel van de zetmelen omgevormd wordt tot resistente zetmelen.
Plaats het uitgepakte bevroren brood in de oven op 325°F gedurende 20-30 minuten . Controleer de interne temperatuur als u een sondethermometer hebt. U wilt dat de binnenkant van het brood minimaal ongeveer kamertemperatuur heeft en mogelijk veel warmer.
Haal de sneetjes dan uit de verpakking en laat ze op een bord op kamertemperatuur ontdooien. Je kunt je brood ook ontdooien in de koelkast. Dit is bijvoorbeeld handig als je graag brood eet bij het ontbijt.
Als het aankomt op het gebruik van onze deegproducten, zijn er een aantal stappen betrokken bij de transformatie van bevroren deeg naar warm gebakken brood. Om de lekkerste bakwaren te maken, moet u uw deeg op een bepaalde manier voorbereiden, wat inhoudt dat u het deeg ontdooit, laat rijzen en laat afkoelen voordat u het bakt .
Eigeel zorgt voor een glanzende donkerbruine kleur korstje als je er deeg mee bestrijkt. Eiwitten, opgeklopt tot opgeklopt eiwit, maken gebak extra luchtig. Hele eieren zorgen ervoor dat je deeg vochtig en tegelijk gebonden is, waardoor het mooi soepel wordt.
Zodra het deeg bevroren is, kunt u het uit de broodvorm halen en het in folie verpakte deeg in een diepvrieszak bewaren . Wanneer het tijd is om uw broodjes of brood te ontdooien en te bakken, is de timing het grote vraagteken als het gaat om hoe lang het duurt voordat ze ontdooien en twee keer zo groot zijn geworden.
Niet alle soorten brood zijn geschikt om in te vriezen. Vooral broden met een krokante korst, zoals baguettes of pistolets, verliezen hun textuur na het ontdooien. De korst wordt vaak slap en taai, zelfs als je ze opnieuw opwarmt in de oven.
Materiaal: Stoffen broodzakken van katoen, linnen of hennep zijn ademend en beschermen brood in de vriezer . Gebruiksaanwijzing: Doe het brood of de sneetjes brood in de zak en vries het in. Voor extra bescherming wikkelt u het brood in een schone theedoek voordat u het in de zak doet.
Een ingevroren warm brood wordt nat en kan gaan schimmelen. Ongesneden: Hou je van ongesneden broden? Dan is het slim om het brood eerst in sneetjes te snijden voordat je het invriest. Doe je dit niet, dan moet je het hele brood ontdooien voordat je jouw sneetje kunt besmeren.
Bewaar het brood in dit geval wel in (diepvriesbestendige) plastic zakken. Zo kun je heel makkelijk voor een langere tijd zelfgebakken brood bewaren. Vries je het brood in z'n geheel in, dan kun je het ook heel goed nog even oppiepen na het ontdooien.Doe dit in een oven van 180-200 °C voor zo'n 5-10 minuten.
Brood kan twee weken in de vriezer worden bewaard. Na ontdooien komt het nog steeds vers over. Naarmate brood langer wordt bewaard in de vriezer gaat het steeds verder uitdrogen. Brood dat malser of vochtiger is, houdt het wat langer uit in de vriezer.
Bevroren beleggen
Beleg ze terwijl ze nog bevroren zijn met beleg en doe het in een broodtrommeltje, aluminium folie of een plastic zakje. Tegen de tijd dat het lunchtijd is, is je brood ontdooit en kun je ervan gaan genieten!
Er staat dat in de winkel gekocht brood zijn versheid en kwaliteit drie tot vijf maanden in de vriezer of twee tot drie weken in de koelkast behoudt . Buiten merkt op dat al deze statistieken kunnen variëren op basis van het type brood en de ingrediënten, evenals het type verpakking waarin het wordt bewaard.
Maar hoe lang blijft brood eigenlijk vers..? Buiten de vriezer blijft een brood zo'n dag of drie écht lekker. Na drie dagen wordt de smaak wat minder goed en het brood droger. Dan is het nog steeds prima te eten: ouder brood verliest geen voedingswaarde en veel mensen hebben geen probleem met een droger sneetje.
Dus: voorgebakken brood is net zo gezond als direct gebakken vers brood. Het enige verschil is dat voorgebakken brood in twee fases wordt afgebakken, waardoor het heel vers is bij aankoop. Misschien vind je ook interessant: >> Waarom kun je vers (af)gebakken brood niet meteen snijden?
Je kunt beter je brood maken en het dan gedeeltelijk bakken of licht bakken voordat je het invriest . Je kunt het dan bevroren afbakken gedurende 10-12 minuten wanneer je het nodig hebt, dit zal veel betere resultaten opleveren. De enige uitzondering hierop is pizzadeeg.
Ook zelfgebakken brood kan je zeker en vast in de diepvries stoppen. Laat het wel eerst helemaal afkoelen. Voor een broodje van gemiddeld formaat zou 4 uur afkoelen moeten volstaan.
Ik bak de eerste keer op 400F en de tweede keer uit de vriezer op 350F ; meestal zijn mijn baktijden 25m en dan 15m (broodjes/kleinere broden) en 40/25m (hele broden). En als je een keukenweegschaal hebt om al je ingrediënten te meten, is dat geweldig om te garanderen dat je daar geen afwijkingen hebt!