De oude tarwesoort Emmer wordt ook wel 'tweekoren' genoemd. Bij vele opgravingen in het nabije Oosten, maar ook in Europa zijn resten van dit oude graangewas gevonden. In Nederland kwam deze graansoort al in de IJzertijd voor voor bier en brood. Emmer is erg gezond en zit boordevol eiwitten, vitaminen en mineralen.
Net als spelt en “normale” tarwe is emmertarwe of tweekoren erg gezond. Het is vele malen voedzamer dan gewone tarwe omdat het meer vezels bevat. Brood van dit meel is zacht, vol en wat vochtig van smaak en u moet er wel wat op kauwen. Het bevat echter wel veel minder gluten dan normale tarwe.
Spelt is een kruising tussen emmer en goatsgrass. Emmer is dus een nóg oudere oergraan dan spelt, oerspelt. Hoewel emmer en spelt familie zijn, zijn ze niet hetzelfde. Emmer is een "harde" (durum) tarwesoort en spelt is een "zachte" tarwesoort.
Eenkoornmeel is een heel oud graansoort die vaak wordt gezien als voorloper van spelt en tarwe. De aar van de eenkhoorn ziet er precies hetzelfde uit als die van spelt, maar dan een stuk kleiner. Vandaar dat het ook wel het kleine spelt genoemd wordt. Het meel wordt weinig geteeld en is daardoor schaars.
Manitobameel of manitobabloem. Wordt ook wel Amerikaans meel genoemd. Het wordt samengesteld uit verschillende soorten gemalen zachte tarwe, geteeld in Noord-Amerika, oorspronkelijk in de Canadese regio Manitoba.
Eenkoren tarwe bevat tevens veel vezels en gluten, maar wel veel minder gluten dan “gewone” tarwe. Daarom is eenkoren tarwemeel geschikt voor mensen die overgevoelig zijn voor gluten. Vaak zijn dat mensen die ook zonder problemen speltmeel kunnen eten. Eenkoorn tarwemeel is lichter verteerbaar dan spelt.
(Zuur)desembrood is net zo gezond als 'gewoon' brood. Qua samenstelling lijken beide broodsoorten erg op elkaar: ze bevatten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Het is wel belangrijk om te kiezen voor volkorenbrood of bruinbrood.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt.
In principe zit er geen verschil tussen de broden van de reguliere supermarkt en die van de bakker (qua voedingswaarde). Wanneer je kijkt naar twee dezelfde broden, zal er qua voedingswaarde niet zo veel verschil in zitten. Dit is de reden dat brood bij de bakker niet per se gezonder is.
Wel is de kwaliteit van Aldi brood erg goed. Dit oordeelde de consumentenbond recentelijk nog. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor Lidl. Het komt goed uit de test en is bovendien ook gezond en lekker.
AH Zaans volkoren
'Het smaakt goed, ziet er goed uit en ruikt lekker', zegt een tevreden proever. Het fijn volkorenbrood van de Jumbo en het biologisch volkorenbrood van de Ekoplaza kwamen qua smaak als slechtste uit de test.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Darmklachten en brood
We zetten ze hier op een rijtje: Brood eten kan winderigheid en een opgezette buik tot gevolg hebben. Brood eten kan vermoeidheid opleveren. Brood kan leiden tot allergische klachten met symptomen als jeuk of een verstopte neus.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Vergelijken we puur de voedingswaarde van desembrood met soortgelijk brood waaraan gist is toegevoegd, dan zijn er nauwelijks verschillen: ze leveren ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën, vezels, vitaminen en mineralen. Desembrood is dus niet per se gezonder dan gistbrood.
Zuurdesem of gist: wat is het gezondst? Zuurdesem en gist bepalen vooral de vorm en smaak van je brood. Desembrood smaakt rijper en voller dan gistbrood door het fermentatieproces. Het is malser en veerkrachtiger maar compacter omdat het deeg minder rijst.
Wat is het verschil tussen desembrood en zuurdesembrood? Het verschil tussen desembrood en zuurdesembrood zit hem enkel in de naam. (Zuur)desembrood is brood dat ontstaat uit een mengsel van water en meel en/of bloem en een bacterie-cultuur dat bij een bepaalde temperatuur en tijd gaat fermenteren.
Tarwe is een van de oudste gedomesticeerde planten. De domesticatie vond waarschijnlijk ongeveer 10.000 jaar geleden plaats in het Midden-Oosten en Afrika van Syrië tot Kasjmir en naar het zuiden tot in Ethiopië (de Vruchtbare Halve Maan).
Het stinken van winden heeft te maken met een geringe hoeveelheid stinkende gassen. Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft onder andere te maken met de voeding en de darmflora.
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.
Laat roggebrood dan links liggen. Roggebrood bevat namelijk veel koolhydraten (54 gram per plakje). Gelukkig zijn het hele gezonde koolhydraten met een lage Glycemische Index (GI). Deze koolhydraten veroorzaken geen piek in uw bloedsuikerspiegel, maar zorgen voor langdurige energie.
Het brood wordt gebakken door BakkerijHolland. Die brengt de retourbroden naar mengvoerfabrikant Nijsen/Granico. Zij verwerken dat vervolgens in het kippenvoer dat gegeten wordt door de kippen van Kipster. En de eieren van deze kippen worden enkel bij Lidl verkocht aan consumenten.
Volkorenbrood. Volkorenbrood is een van de gezondste soorten brood. Deze gezonde soort heeft enorm veel vormen brood. Denk aan stevig volkorenbrood, tijger volkorenbrood, grofvolkoren broden, boerenvolkoren brood en Allinson volkorenbrood.
Speltbrood en tarwebrood zijn even gezond. In spelt en tarwe zitten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels. Ook speltbrood is verkrijgbaar in de varianten wit, bruin en volkoren. Volkoren is het gezondst.