De kosten voor gebeld worden in het buitenland - buiten de EU. Je betaalt in principe vanaf de Nederlandse grens tot je toestel in het buitenland. Diegene die je vanuit Nederland belt, betaalt alleen de kosten voor bellen binnen Nederland. Op deze manier wordt de beller tegen ongewenst hoge belkosten beschermd.
De beller betaald tot aan Nederlandse grens in dat geval. De rest betaal jij, tenzij het buitenland binnen zone 1 ligt en het juni 2017 of later is, dan betaald niemand dat voor dat stuk tussen de Nederlandse grens en jouw toestel.
Nee, in Nederland gebeld worden kost in principe nooit geld, waar het gesprek ook vandaan komt.
Het tarief hangt af van het land waar je je bevindt. Bevind je je in zone 1 (meeste Europese landen) dan kost het 8 cent per minuut, in zone 2 (overige gebieden in Europa) € 1,27 per minuut en in zone 3 en 4 maar liefst € 2,54 per minuut. De zoneindeling vind je hier.
Het gebruik van social media is de meest voorkomende reden voor beltegoed dat lijkt te verdwijnen als sneeuw voor de zon. Als je door je social media heen scrollt, is je telefoon content aan het laden. Denk bijvoorbeeld aan video's en muziek, zelfs als je er gewoon aan voorbij scrollt.
Zodra U 0,00 beltegoed heeft, wordt uw mobiel nummer in ons systeem in “no credit status” geplaatst. Vanaf dat moment kunt U niet bellen maar wel gebeld worden. U krijgt een sms toegestuurd waarin staat dat U moet opwaarderen.
Beltegoed of belwaarde is een vooruit betaald bedrag waarmee bij een prepaid-telefoonprovider mobiel gebeld kan worden. Het is vergelijkbaar met een telefoonkaart. Bij het beltegoed wordt het tegoed echter niet op een kaart of de telefoon zelf bijgehouden, maar door de provider waar het mobiele nummer is geregistreerd.
U kunt overal in de Europese Unie (EU) bellen, internetten en sms'en zonder extra kosten. Dit wordt ook wel 'roam like at home' genoemd. U betaalt ook niets meer voor de telefoontjes die u ontvangt, net als thuis.
Sinds 31 januari 2020 is Groot-Brittannië geen lid meer van de Europese Unie. Wees gerust: ook in de landen van het Verenigd Koninkrijk kan je je Nederlandse internetbundels gebruiken. Brexit of niet.
Sinds de Brexit in 2020 hoort het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de EU. De regels voor roam-like-at-home gelden ook hier niet meer. Bij de meeste providers is je bundel ook in het Verenigd Koninkrijk geldig. Het kan geen kwaad om dat voor je vertrek even te checken.
Krijgt u een belletje of bericht van een onbekend (buitenlands) nummer, ga er dan niet op in en blokkeer deze meteen. Geef dit nummer ook door aan uw provider, zodat ook zij dit nummer kunnen blokkeren.
Nederlanders hoeven voorlopig geen extra kosten te betalen als zij roamen in het Verenigd Koninkrijk. Omgekeerd gaan Britse providers wel weer extra rekenen als Britten in Nederland of andere Europese landen gebruikmaken van mobiel internet.
Als roaming uit staat, kan je telefoon geen verbinding maken met het internet. Binnen de EU is het dus verstandig om aan te zetten, als je op reis gaat. Binnen de EU geldt je abonnement namelijk gewoon, en kun je internetten zoals je in Nederland ook doet.
Je kunt je belminuten en data uit je abonnement helaas niet gebruiken in landen buiten de EU.
Ja!Roam Like at Home blijft van toepassing in het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent dus dat je je simkaart er kunt gebruiken alsof je nog in België bent, zonder meerkost.
Over het algemeen is wonen in Engeland iets duurder dan in Nederland. In grote steden is alles natuurlijk ook een stuk duurder dan in een dorpje op het platteland. Een groot deel van je salaris ben je dus al kwijt aan je vaste lasten.
EU-landen met Roam like at home
* Ja, ook in het Verenigd Koninkrijk kun je nog lekker roamen. Ze zijn ondertussen uit de EU gestapt, maar geen enkele Nederlandse provider rekent hiervoor nog roamingkosten.
Zolang u thuis meer tijd doorbrengt dan in het buitenland, of zolang u uw mobiele telefoon meer thuis gebruikt dan in het buitenland, wordt dit gezien als roaming. U betaalt voor uw gesprekken, sms'jes en dataverbruik in de EU evenveel als in eigen land. Dit wordt gezien als een “redelijk gebruik” van roamingdiensten.
Het aanzetten van roaming in het buitenland zorgt ervoor dat je niet extra hoeft te betalen om jouw telefoon te gebruiken. Je kunt gewoon bellen, sms'en, whatsappen en data gebruiken met binnenlandse tarieven.
Als je het tegoed niet binnen 93 dagen opwaardeert, wordt het bevroren, waardoor je alleen nog maar gebeld kan worden. Indien je binnen de opvolgende 31 dagen het tegoed niet opwaardeert, verliest het resterende tegoed zijn geldigheid en kun je niet langer gebruik maken van de aansluiting.
Bel je weinig, maar wil je wél graag bereikbaar zijn? Ga dan voor Prepaid. Je koopt dan tegoed dat je meerdere maanden kunt gebruiken. Sim Only is de goedkopere keuze als je jouw mobiele telefoon dagelijks gebruikt om te bellen en internetten.
Je kunt een prepaidpakket kopen (telefoon + simkaart) of een losse prepaidkaart als je al een toestel hebt. Prepaid bellen is interessanter dan een abonnement als je vrijwel altijd minder dan 30 minuten per maand belt. Dat is dus minder dan een minuut per dag. En als je onverwachte kosten wilt voorkomen.