In de middag eten ze ook rijst of noodles. Dit meestal dan in de vorm van noodlesoep. En 's avonds gaan ze thuis door met het eten van rijst met verschillende vlees-, vis- of groentegerechten daarnaast. Als toetje snijden Chinezen meestal een schaal fruit of nemen ze nog een soepje toe.
Pekingeend is misschien wel het bekendste Chinese gerecht.
Sojascheuten en stevige groenten zoals wortel, selder, paprika, bamboescheuten en lente-uien vormen de belangrijkste groenten. Vetten, zowel plantaardig (sesam, pinda) als dierlijk (eend, kip, varken) worden gebruikt om de rijst meer smaak te geven. Voor de meeste Chinezen staat 'vlees' gelijk aan varkensvlees.
Een goede keuze is een frisse en fruitige witte wijn met een licht zoetje in de smaak. Denk aan een Pinot Blanc of een Gewürztraminer. Liefhebbers van rood kunnen het beste gaan voor een frisse en fruitige rode wijn met een stevige body die vrij koel geschonken wordt.
Sesamolie: Sesamolie wordt zeer veel gebruikt in de Chinese keuken als smaakversterker. Ze wordt meestal last-minute toegevoegd aan het gerecht, omdat de olie minder goed bestand is tegen hitte.
Kosten eten en drinken
De lunch in China kost u tussen de €5 en 10 euro afhankelijk van de hoeveelheid lunch die u nodig heeft. Het diner heeft ongeveer dezelfde prijs als een lunch en is vaak in hostels zelfs onder de €5 euro. Naast eten heeft u ook drinken nodig, want in China kunt u niet uit de kraan drinken.
De rijst in China is altijd kleverige rijst waarvan je eenvoudig wat kunt afpakken. Soms is het voedsel echter te groot om met eetstokjes op te pakken, bijvoorbeeld bij de jiaozi.
Veel gebruikte gerechten zijn nasi, rendang, gadogado, saté (kip of varken) en sambal.Daarbij kan kroepoek, atjar en seroendeng geserveerd worden om het te completeren. Bij de combinatie van gerechten wordt gezocht naar evenwicht.
De Chinese voedingsleer is, net zoals acupunctuur en kruidentherapie, onderdeel van de Chinese geneeskunde. Je kan voeding gebruiken om Qi, energie, aan te vullen. Voeding bezit namelijk ook Qi, want voeding leeft! Alle voedingsmiddelen behoren elk tot één van de 5 elementen, en hebben een Yin of Yang karakter.
Een Chinese maaltijd bestaat uit een serie gerechten, die zoveel mogelijk tegelijk op tafel komen. Daarbij is de afwisseling heel belangrijk, en de balans tussen 'fan', de koolhydraten in de vorm van rijst of andere granen, en 'cai', het vlees, de vis en groenten.
En 's avonds gaan ze thuis door met het eten van rijst met verschillende vlees-, vis- of groentegerechten daarnaast. Als toetje snijden Chinezen meestal een schaal fruit of nemen ze nog een soepje toe. Soep is daar geen voorgerecht. Ze gebruiken soep om de laatste gaatjes te vullen.
Eten in China: Eten doe je in China met stokjes. In principe is het niet moeilijk, alle ingrediënten zijn zo bereid dat ze aan tafel niet gesneden hoeven worden. En anders mag je slurpen. Het is een teken dat je geniet van de lekkernijen.
Veel personeelsuitjes eindigen in een Chinees restaurant. Maar ga je uiteten in een Chinees restaurant, dan ga je chinezen zonder hoofdletter.Werkwoorden zijn namelijk altijd met een kleine letter. Dus ga je uiteten, dan schrijf je chinezen en gechineesd.
Chinezen vinden dat als je met stokjes eet, je maaltijd beter tot z'n recht komt. Als je met stokjes eet komt er bij elke hap veel zuurstof naar binnen. Dit komt je smaak ten goede: je proeft dus meer en beter wat je eet. Dit is ook de redenen waarom Chinezen hun soep uitgebreid naar binnen slurpen.
De naam jasmijnrijst of parfumrijst verraadt het al een beetje, deze rijst heeft een wat bloemige en nootachtige geur en smaak. Het is een langkorrelige rijstsoort die een klein beetje kleverig is. Deze rijst gebruik je vooral in Thaise, Indonesische en Chinese gerechten.
Het drinkwater in China is van slechte kwaliteit, er wordt derhalve aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.
Hetzelfde geldt voor afhaalmaaltijden, zoals Chinees. Er blijft vaak genoeg over voor een hele nieuwe maaltijd. Hoe lang kun je de restjes bewaren? Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C.
Wie aan tapas denkt, denkt natuurlijk meteen aan de Spaanse tapas, maar men vergeet vaak dat er nog veel meer keukens zijn die tapas hebben. De Chinese keuken is een van deze keukens. Zo heeft dim sum eigenlijk hetzelfde principe als tapas: verschillende kleine hapjes die tussendoor worden gegeten.
Daily wokolie is een oriëntaals gearomatiseerde plantaardige olie.