Een tapa is een klein Spaans hapje dat wordt geserveerd in een Spaanse bar. Bijna alle bars in Spanje serveren wel tapas want het eten van tapas is typisch voor de Spaanse cultuur. Als een tapa bij elkaar wordt gehouden met een tandenstoker, dan heet het een pintxos of een banderillas.
De meest populaire tapas hapjes zijn denk ik patatas bravas, pinchos, calamaris, aioli, gamba's en albondigas. Deze worden vaak aangevuld met wat olijven, kaas zoals manchego en worstjes of serranoham. Zo heb je meteen een gezellige tapasplank of tafeltje vol.
De vorm tapas komt veruit het meest voor. Tapas is het Spaanse meervoud van tapa, dat letterlijk 'deksel' betekent. Deze Spaanse hapjes zijn genoemd naar de kleine, op glaasjes drank liggende dekseltjes (tegen insecten) waarop ze oorspronkelijk geserveerd werden.
Vanaf een uur of 17.00 tot 20.00 wordt de lekkere trek weer gestild met wat tapas of wat zoetigheden zoals de veel gegeten magdalenas (muffins). Deze 'maaltijd' wordt de merienda genoemd. Rond 21.00 uur is het dan pas weer tijd voor het avondeten, la cena.
In Spanje verwacht men geen fooi, al laten veel mensen 5 procent cash achter. Let hierbij wel op: "Kieper niet zomaar je portemonnee met kleingeld om op tafel in Spanje voor een fooi.
Tapas is eigenlijk een vorm van aperitieven, gewoonlijk met een biertje, glas wijn of cider ernaast. De gerechtjes kunnen zowel koud als warm zijn, geserveerd op toast of in kleine potjes. Tegenwoordig is het zelfs moeilijk zoeken naar echte traditionele gerechtjes omdat veel restaurants er hun eigen draai aangeven.
Traditioneel is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd. Soms worden in Spaanse cafés (met name in Andalusië en in het binnenland) bij het bestelde drankje automatisch één of meerdere tapas gratis gegeven.
Pinchos vs Tapas
Het verschil tussen pinchos en tapas is dat een pincho meestal een sneetje brood is met iets erop en een tapa kan van alles zijn. Verder worden pinchos ook weleens 'tapas' genoemd, omdat het eigenlijk ook gewoon kleine 'hapjes' zijn…
Waarom tapas kiezen als hapjes op tafel? Heel simpel: het is gezellig. Je kunt de tapas heel de avond op tafel laten staan, zodat je gasten elke keer weer een hapje kunnen pakken. En wanneer er mensen zijn die nog nooit eerder tapas gegeten hebben, dan is het direct ook een leuk gespreksonderwerp.
Een tapas buffet is het presenteren van tapas in de vorm van een buffet. Eén of meerdere tafels staan vol met kleurrijke mediterrane schalen, borden en kommen met allemaal verschillende tapas hapjes. Een gevarieerd tapasbuffet met de kleine tapasbordjes nodigt uit om verrassende smaaksensaties te proeven.
Als vuistregel geldt dat 6 hapjes per persoon voldoende zijn. 6 koude hapjes (waar we óók die schaal chips bij tellen!), of 4 koude hapjes en 2 warme.
Je kunt iedere ronde twee gerechtjes per persoon bestellen. Je kunt Avondvullend Bourgondisch Genieten voor €33,80. Bij 't Zusje Overdag geniet je voor €7,20 per rondje.
Witte wijn smaakt goed bij veel verschillende soorten tapasgerechten. Over het algemeen zijn tapas lichte hapjes met veel smaak, kies daarom ook niet voor een zware en volle witte wijn maar ga voor een lichte witte wijn. Kies bijvoorbeeld voor een Sauvignon Blanc of voor een heerlijk lichte Verdejo uit Spanje.
Het is niet bekend waar de Spaanse tapas precies vandaan komen, maar er bestaan diverse theorieën die de oorsprong proberen te verklaren. Men zegt dat de Spaanse koning Alfonso X “El Sabio” bepaalde dat bij de wijn altijd iets te eten moest worden geserveerd om te voorkomen dat deze te snel naar het hoofd zou stijgen.
Ga je liever voor een typisch Spaanse tortilla met aardappelen, kies dan voor een rode wijn die goed matcht met de aardse aroma's van aardappelen. Denk aan een Rioja Crianza, zoals de Raiza Rioja Crianza Vincente Gandia.
Hoeveel tapas per persoon? Ga ongeveer uit van 5 tot 6 tapas per persoon als je het als hoofdmaaltijd serveert. Voor een borrel heb je genoeg aan ongeveer 2 tot 3 gerechtjes. Hoeveel tapas je per persoon nodig hebt, hangt ook erg af van het soort gerechtjes dat je maakt.
Zoveel rondes als u zelf wilt bestellen. Wel vinden wij het belangrijk dat de tapas ook echt worden opgegeten, want verspilling is zonde.
Avondeten (cena)
Het avondeten valt voor Nederlandse begrippen wel heel erg laat: pas rond 21:00 of 21:30 beginnen Spanjaarden aan het avondeten. In het weekend en in de zomer gebeurt ook met regelmaat dat men pas na 22:00 uur gaat eten.
Als je al fooi (propina in het Spaans) wilt geven in Spanje, wat is dan de norm en wat wordt als normaal gezien.
“Fooi geven is gebruikelijk in Spanje: het bedrag naar boven afronden, een paar eurocenten achterlaten of een fooi van 5-10% geven, alles is mogelijk. Locals geven fooi vooral wanneer ze tevreden zijn met het eten en de service.
Spanje: 1 a 2 euro per dag voor het kamermeisje. Roomservice 1 euro en kofferdragers 1 euro per koffer. Frankrijk: 1 a 2 euro per dag voor het kamermeisje. Roomservice 1 euro.