Er kan onder een kroon ineens gigantische cariës komen als de rand niet meer afsluit. Een vieze smaak duidt op een lekkende restauratie. De lekkende kroon kwam er uiteindelijk uit en het onderliggende gebitselement was volledig aangetast.
Hoe lang gaat een kroon of brug mee? De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon of brug minstens tien jaar meegaat. Gemiddeld gaan ze 15 tot tot 20 jaar mee. Een goede mondhygiëne en wel/niet roken heeft veel invloed op de duurzaamheid.
Kronen kunnen van porselein, metaal of een combinatie daarvan worden gemaakt. Porseleinen kronen zijn tandkleurig. In het verleden braken ze soms af, maar door nieuwe technieken is de kans op een breuk klein geworden. Metalen kronen zijn zeer sterk en slijten niet.
Garantie op een kunstgebit, kroon, implantaat of brug
Op een implantaat, kroon of brug zit doorgaans 3-5 jaar garantie. Vraag vooraf naar de garantievoorwaarden, dit is niet wettelijk vastgelegd. De garantie kan dus per tandarts verschillen.
Wat is een kroon? Een kroon is een kapje van metaal of porselein of een combinatie van beiden die precies over een afgeslepen tand of kies passen. het kapje wordt met lijm of cement door de tandarts op het element vastgezet.
Een kroon vervangen is dus niet zomaar nodig: meestal kunt u er vanuit gaan dat deze 10 tot 15 jaar meegaat. Een belangrijk aandachtspunt is dat een kroon dikwijls op uw eigen tand of kies geplaatst wordt, wat betekent dat tandbederf nog steeds voorkomen moet worden.
Het voordeel van kroon- en brugwerk is dat er geen chirurgie voor nodig is. Het nadeel is dat de beide buurtanden of kiezen ('de pijlers') afgeslepen moeten worden, wat ongunstig is. Vaak is na beslijping van de tand of kies een wortelkanaalbehandeling nodig. Dat heeft een ongunstige invloed op de tand of kies.
Er kan onder een kroon ineens gigantische cariës komen als de rand niet meer afsluit. Een vieze smaak duidt op een lekkende restauratie. De lekkende kroon kwam er uiteindelijk uit en het onderliggende gebitselement was volledig aangetast.
Als patiënt heb je rechten en plichten. Je hebt bijvoorbeeld recht op privacy; tandartsen moeten vertrouwelijk met jouw (medische) gegevens omgaan. Daarnaast heb je ook de plicht om de tandarts duidelijk en volledig te informeren, zodat deze een goede diagnose kan stellen en een deskundige behandeling kan geven.
Tandarts heeft inspanningsverplichting
Maar ze zijn niet verantwoordelijk voor het resultaat. Dit omdat elk gebit anders is en het resultaat daardoor ook per persoon kan verschillen. Je hebt dus in principe geen garantie op een behandeling zoals vullingen, reinigen en wortelkanaalbehandelingen.
Bijna in alle gevallen is het uitvallen van een vulling of kroon te wijten aan bepaalde 'ongelukjes'. Dit kan gebeuren als u op iets keihard bijt, waardoor uw vulling of kroon los komt te zitten en zelfs kan uitvallen.
Heeft u een loszittende kroon of brug dan is het overigens belangrijk dat u de losse kroon of brug te allen tijde zorgvuldig bewaart en meeneemt naar uw tandarts! De tandarts kan de kroon of brug dan opnieuw proberen vast te zetten.
Een kroon van porselein of zirkonium is tandkleurig en ziet er natuurlijk uit. De basis van de kroon is van metaal waarover een laagje porselein aangebracht wordt. Goud of zilverkleurige kroon. Een metalen kroon is zeer sterk en slijtvast.
De totale kosten van één kroon beginnen ongeveer bij € 370,- maar het kan ook een veelvoud van dit bedrag zijn, zeker wanneer er hogere eisen aan de esthetiek van de kroon worden gesteld, bijvoorbeeld bij een voortand. Een kroon is een alternatieve behandeling van een grote vulling.
Mondhygiëne bij implantaten
Het is erg belangrijk dat u de overgang van de kroon of brug naar het tandvlees goed schoonmaakt. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers en/of flossdraad. Bij een slechte mondhygiëne kunt u uw implantaat verliezen.
Als uw tandarts een medische fout begaat door parodontitis te missen, dan is hij verantwoordelijk voor de schadelijke gevolgen. U heeft dan recht op een schadevergoeding. Schade als gevolg van gemiste parodontitis of een ander medische fout noemen wij letselschade. Het kan dan gaan om materiële schade.
Als je van tandarts wilt veranderen, dan mag dat. In Nederland bestaat het recht op vrije keuze van behandelaar. Een tandarts heeft geen acceptatieplicht. Als zijn praktijk vol zit, hoeft hij/zij je niet te behandelen.
Een kroon is het zichtbare deel van een tand of kies. Wanneer een kroon beschadigd is, kan de tandarts deze vervangen door een kunstkroon: een kapje van metaal en/of porselein dat over een afgeslepen tand of kies geplaatst wordt. Een kroon is bedoeld als duurzame restauratie, wanneer vullen niet meer mogelijk is.
Symptomen ontsteking onder een kroon
Je herkent ontstoken tandvlees onder een kroon vaak aan: Rood tandvlees. Slaphangend tandvlees. Bloedend tandvlees.
Na plaatsing kan een tand of kies die van een kroon of een brug is voorzien soms gevoelig zijn. Dit is meestal tijdelijk. Raadpleeg uw tandarts als de gevoeligheid aanhoudt of heviger wordt.
Je kroon zal aanvoelen als een natuurlijke tand of kies. Superglad, stevig en dezelfde kleur als je andere tanden en kiezen.
Deze bacteriën in de tandplaque halen hun voeding hieruit. Ze veroorzaken in de eerste instantie een beginnende ontsteking van het tandvlees rondom het implantaat, de zogenaamde peri-implantaire mucositis. De symptomen zijn dat het tandvlees lokaal rood is en pijnlijk bij aanraking.